Κοσμος

Έλον Μασκ: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ στον εγκέφαλο κινεί ποντίκι με τη σκέψη

Η πρώτη κλινική μελέτη της Neuralink αφορά ασθενείς με παράλυση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλον Μασκ -Neuralink: Ασθενής κινεί ποντίκι με τη σκέψη του
Έλον Μασκ -Neuralink: Ασθενής κινεί ποντίκι με τη σκέψη του © TOLGA AKMEN / EPA POOL

Έλον Μασκ -Neuralink: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ στον εγκέφαλο κινεί ποντίκι με τη σκέψη

Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο έγινε μεταμόσχευση ασύρματου εγκεφαλικού εμφυτεύματος από την εταιρεία νευροτεχνολογίας του Έλον Μασκ, Neuralink, έχει αναρρώσει και είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι με τις σκέψεις του όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως, έχοντας τις αντιδράσεις των νεύρων που γνωρίζουμε. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινήσει ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη», δήλωσε ο Μασκ στο πλαίσιο του event Spaces στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Μασκ: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ «τηλεπάθειας» κινεί το ποντίκι με τη σκέψη

H δήλωσή του έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη εμφύτευση του «Telepathy», το οποίο «ράβεται» πάνω στον εγκέφαλο από ένα χειρουργικό ρομπότ της Neuralink.

Το πείραμα χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, διευκρίνισε η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος είναι να δοθεί δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να ελέγχει έναν κέρσορα ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του.

Ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκόλυνε τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Η Neuralink, η αξία της οποίας ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία ;έλαβε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

Με πληροφορίες από Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ