Κοσμος

Παγκόσμιο ρεκόρ ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι «πετύχαμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει ποτέ πριν»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρηνική σύντηξη: Επετεύχθη παγκόσμιο ρεκόρ ενέργειας
© EPA/YONHAP

Πυρηνική σύντηξη: Επετεύχθη παγκόσμιο ρεκόρ ενέργειας

Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την ενέργεια που παράγεται από την πυρηνική σύντηξη - τη διαδικασία που τροφοδοτεί τα αστέρια - σημειώθηκε στο βρετανικό εργαστήριο JET. Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο της ενέργειας, καθώς θα μπορούσε δυνητικά να παράγει τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες που εργάζονται στο χώρο δήλωσαν ότι «πετύχαμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει ποτέ πριν». Το αποτέλεσμα προήλθε από το τελευταίο πείραμα του εργαστηρίου μετά από περισσότερα από 40 χρόνια έρευνας για τη σύντηξη.

Το επίτευγμα της πυρηνικής σύντηξης - τι είναι και πώς λειτουργεί;

Η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο. Λειτουργεί με τη θέρμανση και τη συνένωση μικροσκοπικών σωματιδίων για τη δημιουργία ενός βαρύτερου σωματιδίου, το οποίο απελευθερώνει χρήσιμη ενέργεια.

Αν επεκταθεί επιτυχώς σε εμπορικά επίπεδα, θα μπορούσε να παράγει ατελείωτες ποσότητες καθαρής ενέργειας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και, σε αντίθεση με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, δεν θα είναι στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Αλλά όπως εξήγησε η Δρ. Ανίκα Καν, Ερευνήτρια στην Πυρηνική Σύντηξη, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αυτό δεν είναι απλό.

«Προκειμένου τα άτομα να συγχωνευθούν στη Γη, χρειαζόμαστε θερμοκρασίες δέκα φορές υψηλότερες από τον Ήλιο - περίπου 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου - και χρειαζόμαστε αρκετά υψηλή πυκνότητα των ατόμων και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα»π, εξήγησε.

Is nuclear fusion the future of clean energy?

Πυρηνική σύντηξη: Τριπλάσιο αποτέλεσμα από ότι αναμενόταν

Η εγκατάσταση Joint European Torus (JET), κατασκευάστηκε στο Kάλαμ της Οξφόρδης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους ήταν ο πιο προηγμένος πειραματικός αντιδραστήρας σύντηξης στον κόσμο. Όλα τα πειράματα σταμάτησαν τον Δεκέμβριο. Αν και είχε την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το πρόγραμμα πυρηνικής έρευνας της ΕΕ, την Ευρατόμ, και λειτουργούσε από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Για τέσσερις δεκαετίες φιλοξένησε επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, την Ελβετία και την Ουκρανία.

Ο αντιδραστήρας επρόκειτο να λειτουργήσει μόνο για μια δεκαετία περίπου, αλλά οι επανειλημμένες επιτυχίες είδαν τη διάρκεια ζωής του να παρατείνεται. Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι τριπλάσιο από αυτό που είχε επιτευχθεί σε παρόμοιες δοκιμές το 1997.

Ο καθηγητής Αμπρόλιο Φαζόλι, υπεύθυνος του προγράμματος EUROfusion, δήλωσε: «Η δοκιμή του EUROfusion είναι μια μεγάλη επιτυχία: "Η επιτυχής επίδειξή μας... εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της ενέργειας σύντηξης. Πέρα από το νέο ρεκόρ, πετύχαμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει ποτέ πριν και εμβαθύναμε την κατανόηση της φυσικής της σύντηξης».

Ωστόσο, ο μελλοντικός ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή έρευνα για τη σύντηξη ήταν ασαφής. Μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα Ευρατόμ και πέρυσι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να μην ξαναμπεί.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ