- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ δεν έχει καμία ασυλία ως πρώην πρόεδρος για τα γεγονότα του Καπιτωλίου
Μπορεί ωστόσο να ασκήσει έφεση
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν έχει καμία ασυλία ως πρώην πρόεδρος
Ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε την Τρίτη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασυλία από τις κατηγορίες ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020, φέρνοντας τον, ένα βήμα πιο κοντά σε μια πρωτοφανή ποινική δίκη.
Τριμελής επιτροπή του αμερικανικού Εφετείου της Περιφέρειας της Κολούμπια απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά επειδή οι ισχυρισμοί σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντά του ως προέδρου.
«Πολίτης Τραμπ»
«Για τους σκοπούς αυτής της υπόθεσης, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει γίνει πολίτης Τραμπ, με όλες τις υπερασπίσεις οποιουδήποτε άλλου κατηγορούμενου για ποινικό αδίκημα», έγραψε η επιτροπή. «Αλλά οποιαδήποτε εκτελεστική ασυλία που μπορεί να τον προστάτευε όσο υπηρετούσε ως πρόεδρος δεν τον προστατεύει πλέον από την παρούσα δίωξη».
Η απόφαση, κατά της οποίας ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση, αποκρούει την προσπάθειά του να αποφύγει μια δίκη με την κατηγορία ότι υπονόμευσε την αμερικανική δημοκρατία και τη μεταβίβαση της εξουσίας, ακόμη και καθώς εδραιώνει τη θέση του ως επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Στις αρχές Οκτωβρίου, συνήγοροι του πρώην προέδρου κατέθεσαν αίτηση στην ομοσπονδιακή δικάστρια Τάνια Τσάτκαν στο οποίο ανέφεραν πως «το δικαστήριο πρέπει να βάλει οριστικά στο αρχείο τη δίωξη χωρίς συνέχεια, λόγω της προεδρικής ασυλίας».
Επικαλούμενοι υπόθεση στην οποία εμπλεκόταν ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, για την οποία είχε εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, οι συνήγοροι διαβεβαίωσαν πως το αμερικανικό δίκαιο εγγυάται «απόλυτη» ασυλία στον πρόεδρο για πράξεις που εγγράφονται «στην ‘εξωτερική περίμετρο’ των επίσημων ευθυνών του».
Μπορεί να ασκήσει έφεση
Η υπόθεση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα τουλάχιστον μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί χρόνος στον Τραμπ να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι οι πρώην πρόεδροι δικαιούνται πλήρους νομικής προστασίας και δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά για υπηρεσιακές πράξεις. Ο Τραμπ παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά κάθε φορά οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έδιναν επαρκείς ψήφους για να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες.
Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του ο πρώην πρόεδρος θεωρήθηκε «ηθικός αυτουργός» για τις απίστευτες εικόνες χάους στην Ουάσινγκτον, με τους Δημοκρατικούς να επιδιώκουν την καθαίρεσή του από το προεδρικό αξίωμα πριν από την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021 -ημέρα που πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.
Ο Ρεπουμπλικάνος είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ σε βάρος του οποίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Το δικαστικό πρόγραμμα αναγγέλλεται βαρύ για τον δισεκατομμυριούχο. Ο 77χρονος διώκεται επίσης από τη δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης για λογιστική απάτη, υπόθεση που συνδέεται με την καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ για την εξαγορά της σιωπής της, και στην Τζόρτζια, επίσης για την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.