Κοσμος

Το πρωτοπαλίκαρο του Τραμπ, η συνωμοσία του X και η συμπαιγνία του Μασκ με το Κρεμλίνο

Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από εκείνες που ίσχυσαν το 2020

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πρωτοπαλίκαρο του Τραμπ, η συνομωσία του X και η συμπαιγνία του Μασκ με το Κρεμλίνο
© EPA/JUSTIN LANE

Η συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον, η μετάδοση από το X του Έλον Μασκ και ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές

Είναι φανερό πως όλες οι εφεδρείες του ενεργού τραμπισμού ρίχνονται στην εκλογική μάχη προκειμένου να στηθεί από τώρα το σκηνικό της επόμενης ημέρας των αμερικανικών εκλογών. Έστω και αν αυτές θα διεξαχθούν τον επόμενο Νοέμβριο.

Ο «εθνικός σταρ» του τραμπισμού και ο πρωθιερέας του τραμπικού λαϊκισμού Tucker Carlson, πρώην τηλεπαρουσιαστής του FOX και δηλωμένος ακτιβιστής υπέρ της νεοαμερικανικής ακροδεξιάς, βρίσκεται στη Μόσχα για «ιερό» σκοπό. Προετοιμάζει συνέντευξη με τον Βλαδίμηρο Πούτιν όπως ο ίδιος προανήγγειλε από την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Η προαναγγελία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα «X», πρώην Twitter, με την υποσημείωση πως η συνέντευξη θα μεταδοθεί χωρίς λογοκρισία από την ίδια ψηφιακή πλατφόρμα κατ’ εντολή του ιδίου του Elon Musk.

Ο Tucker Carlson κατήγγειλε, ψευδώς βεβαίως, πως κανένας αμερικανός δημοσιογράφος δεν αιτήθηκε μέχρι τώρα συνέντευξη του προέδρου της Ρωσίας και πως η παρουσία του στη Μόσχα σηματοδοτεί τη λήξη παραπληροφόρησης της αμερικανικής κοινής γνώμης για τα όσα συμβαίνουν. Προφανώς ο Tucker Carlson υπονοεί πως οι αμερικανοί πολίτες παραπληροφορούνται για τα όσα συμβαίνουν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Προφανέστατα δε διαβεβαιώνει πως η «δημοσιογραφική του δραστηριότητα» θα συμβάλει στην πληρέστερη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση των αμερικανών. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος θεωρείται παλιός φίλος της Ρωσίας. Άλλωστε είναι αυτός (ο μοναδικός) ο οποίος υιοθέτησε τις κατηγορίες της Μόσχας πως στην Ουκρανία έχουν εγκατασταθεί αμερικανικά εργαστήρια παραγωγής βιολογικών όπλων. 

Η «Le Monde» σημειώνει πως αυτή η συνέντευξη έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα αδύνατα δυνατά στην Ουάσιγκτον για να διατηρηθεί το μπλοκάρισμα της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μία συνέντευξη του Πούτιν σε αυτή τη χρονική στιγμή απευθύνεται κυρίως στο ρωσικό κοινό. Είναι όμως και ένας τρόπος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω του διδύμου Tucker-Musk, να συνεχίσει να «ψιθυρίζει» μία συγκεκριμένη πολιτική συνθηματολογία στο αυτί του αμερικανικού κοινού με στόχο να πλήξει τον Τζο Μπάιντεν. Η «Le Monde» σημειώνει πως αυτή η συνέντευξη έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα αδύνατα δυνατά στην Ουάσιγκτον για να διατηρηθεί το μπλοκάρισμα της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το σκηνικό είναι λοιπόν ξεκάθαρο: Η Μόσχα προετοιμάζεται να αναπτύξει το ευρύτερο σχέδιο παρέμβασής της σε εκλογικές διαδικασίες στη Δύση κατά τη διάρκεια του 2024. Αρχής γενομένης από τις Ευρωεκλογές αλλά με προοπτική ο ρωσικός παράγων να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων στις μείζονος σημασίας εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η «νεκρανάσταση» του Tucker Carlson ωστόσο δια χειρός Elon Musk αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με υφιστάμενες αποχρώσες ενδείξεις περί μίας συνολικής ακροδεξιάς στροφής του αμερικανού επιχειρηματία. Αν λοιπόν ο ρωσικός παράγοντας καταφέρνει να οικειοποιηθεί εν είδη «διευκολύνσεων» έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες παγκοσμίως, στον στρατηγικό τομέα του Διαστήματος, των ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής, του ίντερνετ και της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά για τις πολιτικές ισορροπίες στην Ουάσιγκτον αλλά και για αυτές καθ’ αυτές τις συνθήκες ασφαλείας των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση της Δύσης. Κλειδί σε αυτή την κομβική χρονική στιγμή είναι βεβαίως το «Σύστημα Τραμπ». Δεν πρόκειται μόνον για έναν πολιτικό μηχανισμό ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την εξουσία. Πρόκειται για ένα σύστημα σκέψης, οικονομικής αντίληψης και κοινωνικού προσανατολισμού που οδηγεί αναπόφευκτα στην υιοθέτηση ενός εσωστρεφούς μοντέλου προστατευτισμού - «America First» και με κυρίαρχο ιδεολόγημα στην κορυφή της πυραμίδας την λατρεία της ισχύος.

Η διείσδυση του Κρεμλίνου στον μηχανισμό διαμόρφωσης και επικοινωνιακής εξυπηρέτησης αυτού του ιδεολογήματος είναι εμφανής τόσο στο στρατόπεδο Τραμπ όσο και στο κλειστό επιτελείο της Μαρίν Λεπέν

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της «Le Monde» της 6ης Φεβρουαρίου από τη Μόσχα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η παρουσία του αμερικανού τηλεπαρουσιαστή στη ρωσική πρωτεύουσα και η προαναγγελία για την συνέντευξη με τον Πούτιν αποτελεί ευθεία ανάμιξη του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια αλλά είναι παγκόσμια πρώτη ως προς την προκλητικότητα της κίνησης. Πόσο δεν μάλλον, συμπληρώνουμε εμείς, όταν το εγχείρημα εκπορεύεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη και βασικό συνεργάτη της NASA αλλά που και υιοθετείται από τη σημαντικότερη πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων, το «X».

Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, λοιπόν, θα διεξαχθούν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από εκείνες που ίσχυσαν το 2020. Το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει καταλήξει πως οι εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν σταθμό στην εξέλιξη του σχεδίου «Global Influencer», το οποίο έχει θέση σε εφαρμογή ήδη από τις προεδρικές εκλογές του 2016, και την νίκη του Τραμπ έναντι της Χίλαρι. Το νέο μοντέλο που υιοθετεί το στρατηγείο του Πούτιν είναι απροκάλυπτα επιθετικότερο. Ως φαίνεται, δεν υφίστανται οι λόγοι που επέβαλαν στο πρόσφατο παρελθόν τη διατήρηση κάποιων προσχημάτων. Ο στόχος είναι σαφής: να υποστεί στρατηγικό πλήγμα η Δυτική Δημοκρατία και να απαξιωθεί στο μέγιστο δυνατό το σύστημα αξιών της. Άλλωστε οι ίδιες οι δυτικές πολιτικές ηγεσίες κατέδειξαν με την αυτο-απαξίωσή τους και το έλλειμμα αυτογνωσίας πως οι αμυντικοί μηχανισμοί των δυτικού τύπου κοινωνιών αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον «εσωτερικό δαίμονά τους». Όπως και τότε, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ