Κοσμος

Τα προβλήματα υγείας της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας ανά τα χρόνια

Το Παλάτι φρόντιζε να μην δημοσιοποιούνται στο παρελθόν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανική οικογένεια: Τι προβλήματα υγείας είχαν άλλα μέλη της
© EPA/MARTIN DIVISEK

Βρετανική οικογένεια: Τι ασθένειες και προβλήματα υγείας είχαν τα άλλα μέλη της στο παρελθόν;

Ο βασιλιάς Kάρολος ξεκίνησε θεραπεία μετά τη διάγνωση καρκίνου - με τον μονάρχη να αποσύρεται από τα δημόσια καθήκοντα κατόπιν συμβουλής των γιατρών.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θεωρείται ότι συχνά κρατούν μυστικά τα προβλήματα υγείας τους, αλλά τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι ο βασιλιάς επέλεξε να «μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες».

Η δήλωση προσθέτει ότι μοιράστηκε επίσης τη διάγνωσή του με την «ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει την κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο».

Παρακάτω αναφέρονται άλλες περιπτώσεις Βρετανών μοναρχών που έχουν διαγνωστεί με σοβαρό πρόβλημα υγείας:

Βασίλισσα Ελισάβετ Β'

Η μητέρα του βασιλιά, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', έζησε γενικά μια ζωή με καλή υγεία. Τους μήνες πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 96 ετών τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρχαν ανησυχίες για την κινητικότητά της, αφού έχασε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου εκείνης της χρονιάς.

Τον Οκτώβριο του 2021, η βασίλισσα πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο King Edward VII στο κεντρικό Λονδίνο, αφού ακύρωσε μια επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία - δεν ήταν σαφές γιατί νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι εισήχθη για «προκαταρκτικές εξετάσεις», αλλά επέστρεψε στο Κάστρο του Ουίνδσορ μια μέρα αργότερα και «παρέμεινε σε καλή διάθεση».

Ήταν η πρώτη ολονύκτια παραμονή της στο νοσοκομείο εδώ και οκτώ χρόνια - με την προηγούμενη φορά να οφείλεται σε μια περίπτωση γαστρεντερίτιδας το 2013.

Τα προβλήματα υγείας της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας ανά τα χρόνια
© EPA/AFP

Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και πατέρας του βασιλιά, πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Απρίλιο του 2021. Ένα μήνα νωρίτερα είχε υποβληθεί σε «επιτυχή επέμβαση» για μια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Το 2012, έχασε τους εορτασμούς για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, καθώς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Το 2011, ο Δούκας του Εδιμβούργου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο από το Σάντριγχαμ λόγω πόνων στο στήθος. Αντιμετωπίστηκε για απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας και υποβλήθηκε σε ελάχιστα επεμβατική επέμβαση στεφανιαίου στεντ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο πρίγκιπας Φίλιππος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα όταν το όχημά του χτυπήθηκε από άλλο αυτοκίνητο. Δεν τραυματίστηκε, αλλά εξετάστηκε από γιατρό για προληπτικούς λόγους.

Πριγκίπισσα Μάργκαρετ

Η αδελφή της βασίλισσας υπέστη αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια τα χρόνια πριν από τον θάνατό της το 2002. Το 1999, ζεμάτισε σοβαρά τα πόδια της σε ένα ζεστό μπάνιο, επηρεάζοντας την ικανότητά της να περπατάει.

Βασιλομήτωρ 

Η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, η οποία πέθανε σε ηλικία 101 ετών το 2002, υπέφερε από επίμονα έλκη στο αριστερό της πόδι και προβλήματα με τους γοφούς της, τα οποία δυσκόλευαν το περπάτημα στην μετέπειτα ζωή της.

King Charles cancer diagnosis: What illnesses have other members of the Royal Family had?
© EPA/AFP

Εδουάρδος Η'

Ο Εδουάρδος Η', ο οποίος ήταν αδελφός του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' και θείος της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ήταν βασιλιάς μέχρι την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1936. Όπως και ο αδελφός του, ήταν φανατικός καπνιστής και πέθανε το 1972 μετά από καρκίνο του φάρυγγα.

Σάρα, Δούκισσα της Υόρκης

Η Σάρα, δούκισσα της Υόρκης, η οποία ήταν παντρεμένη με τον πρίγκιπα Άντριου, διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος τον Ιανουάριο του 2024 - μόλις έξι μήνες μετά τη θεραπεία που είχε λάβει για καρκίνο του μαστού. Εκπρόσωπος της δούκισσας, 64 ετών, δήλωσε ότι παρέμεινε σε «καλή διάθεση» παρά τη διάγνωση.

Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας

Τον Ιανουάριο, η πριγκίπισσα της Ουαλίας υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα στο Λονδίνο και αναρρώνει στο σπίτι της μετά την παραμονή της στο νοσοκομείο. Έκτοτε επέστρεψε στο σπίτι της στο Ουίνδσορ, με το Παλάτι του Κένσινγκτον να δηλώνει ότι «σημειώνει πρόοδο».

Πηγή: SkyNews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ