Κοσμος

Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωση του καρκίνου του βασιλιά Καρόλου;

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από το Παλάτι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bασιλιάς Κάρολος: Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωση του καρκίνου του;
© EPA/Hamad Al Kaabi

Bασιλιάς Κάρολος: Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωση του καρκίνου του βρετανού μονάρχη;

Ο βασιλιάς Κάρολος εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα για θεραπεία διογκωμένου προστάτη - μια κοινή πάθηση για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους άνδρες κάθε χρόνο. Λίγες μέρες μετά το εξιτήριο που έλαβε έγινε γνωστό ότι πάσχει από κάποιον τύπου καρκίνο.

Ο Κάρολος διαδέχθηκε στον βρετανικό θρόνο τη μητέρα του, Ελισάβετ Β΄, μετά τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022. Παρότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για θέματα υγείας, ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να γνωστοποιήσει τη διάγνωσή του.

Δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη

Αν και ο καρκίνος του προστάτη μοιράζεται πολλά συμπτώματα με τη διόγκωση του προστάτη για την οποία υποβλήθηκε σε θεραπεία ο βασιλιάς, το παλάτι επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αυτόν τον τύπο όγκου.

Όταν οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο, οι γιατροί διενεργούν διάφορες εξετάσεις για να ελέγξουν αν είναι κατάλληλοι για να υποβληθούν σε θεραπεία. Ενδέχεται μία από αυτές να έδειξε το «ανησυχητικό ζήτημα» που αναφέρεται στην ανακοίνωση του παλατιού.

Το παλάτι δήλωσε ότι ο βασιλιάς υποβλήθηκε σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ο καρκίνος. Λεπτομέρειες δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά η διάγνωση των μορφών της νόσου μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, μαγνητικές και βιοψίες.
Ο προστάτης είναι ένας μικρός, καρυδόμορφος αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το πέος.

Προσυμπτωματικός έλεγχος

Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα και για τους περισσότερους τύπους καρκίνου δεν υπάρχουν διαθέσιμες εξετάσεις που να εντοπίζουν ασυμπτωματικούς ασθενείς. Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου υπάρχουν για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και για τον καρκίνο του εντέρου και στα δύο φύλα.

Ενώ πολλές διαγνώσεις γίνονται μόλις οι άνθρωποι αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα, άλλες εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια άλλων ιατρικών διαδικασιών. 

Ένας στους τρεις άνω των 75 ετών

Στην ηλικία των 75 ετών, ο βασιλιάς μπαίνει στην ηλικία που οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο πάνω από το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων αφορούν άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 85-89 ετών. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι μεταξύ των ανδρών ηλικίας άνω των 75 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ουροδόχος κύστη, το έντερο, ο πνεύμονας, το μελάνωμα του καρκίνου του δέρματος και ο καρκίνος του προστάτη.

Πηγή: The Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ