Κοσμος

Πώς αντιμετωπίζει o Βασιλιάς Κάρολος την διάγνωση σύμφωνα με την Daily Mail

Τι αποκάλυψε οικογενειακός φίλος του

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς αντιμετωπίζει o Βασιλιάς Κάρολος την διάγνωση σύμφωνα με την Daily Mail
Πώς αντιμετωπίζει o Βασιλιάς Κάρολος την διάγνωση σύμφωνα με την Daily Mail © EPA

Βασιλιάς Κάρολος: Πώς αντιμετωπίζει την διάγνωση - Τι αποκάλυψε οικογενειακός φίλος του 

Θετικό χαρακτήρισε τον βασιλιά Κάρολο οικογενειακός του φίλος που μίλησε στην Daily Mail. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ο βασιλιάς αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση και «είναι τόσο θετικός που δεν θα μπορούσες να φανταστείς ότι είχε κάποια πάθηση. Ευτυχώς, απ’ ό,τι μπορεί να πει κανείς, έχει εντοπιστεί πολύ νωρίς. Όσον αφορά τη θεραπεία που λαμβάνει, η θεραπεία για όλους τους καρκίνους έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Οι εξειδικευμένες θεραπείες που διεξάγονται τώρα είναι απίστευτα εξελιγμένες. Ο ίδιος και οι γιατροί του είναι πολύ θετικοί», σύμφωνα με τον οικογενειακό του φίλο.

Προς το παρόν, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο Κάρολος θα αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του και αναμένεται ότι ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βοηθήσουν και θα τον αναπληρώσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του.

Το Παλάτι δεν προχώρησε σε περαιτέρω γνωστοποίηση λεπτομερειών σχετικά με το στάδιο του καρκίνου ή την πρόγνωση. Ωστόσο, εξηγούν πως «η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού, για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο».

Κατά πόσο εκπέμπει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου

Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/2) ότι ο βασιλιάς Κάρολος ξεκίνησε τη θεραπεία του για τον καρκίνο, διευκρινίζοντας ότι εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη. Ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί σε άλλο σημείο του σώματός του, όχι στον προστάτη, αλλά το παλάτι δεν αποκάλυψε πού.

CBC News: The National | King Charles diagnosed with cancer

Σύμφωνα με τη Daily Mail που επικαλείται πηγές του παλατιού πρόλαβαν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο και η πρόγνωση είναι καλή.

Ο Βασιλιάς Κάρολος γνώριζε για τη διάγνωσή του σύμφωνα με τη Daily Mail

Η Mail αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με πηγές της ο βασιλιάς γνώριζε για τη διάγνωσή του από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, επιμένοντας ο ίδιος να πάρει στην εκκλησία στο Νόρφολκ την περασμένη Κυριακή και να χαιρετήσει θερμά τους συγκεντρωμένους.

Η Καμίλα, πάλι, ενώ γνώριζε για τη διάγνωση, πήγε στα εγκαίνια μιας νέας μονάδας φροντίδας για τον καρκίνο στο Λονδίνο την Τετάρτη.

«Ο βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή της, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη νοσοκομειακή του επέμβαση.

«Παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό. Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από τον καρκίνο», αναφέρει η Daily Mail.

Η στιγμή που το BBC ανακοόνωσε πως ο Βασιλιάς Κάρολος διαγώστηκε με καρκίνο

Το BBC με έκτακτο δελτίο του ήταν αυτό που μετέδωσε πρώτο την ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας για την κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο.

King Charles diagnosed with cancer, Buckingham Palace says | BBC News

Βρετανία: Τι ισχύει αν αρρωστήσει σοβαρά ο βασιλιάς 

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η μορφή του καρκίνου, ωστόσο πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει πως δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη. Mε αυτό το δεδομένο γεννάται το ερώτημα τι θα συμβεί αν ο μονάρχης αρρωστήσει σοβαρά.

 Τι ισχύει αν αρρωστήσει σοβαρά ο βασιλιάς της Βρετανίας;
© EPA/ANDY RAIN

Τι είναι ο νόμος Regency Act;

Αρχικά, δεν υπάρχει προηγούμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο που να απαιτεί επίσημη παράδοση από τον μονάρχη στον διάδοχο. Ο νόμος περί αντιβασιλείας του 1937 ορίζει ποιος αναπληρώνει τον μονάρχη σε μια σειρά από καταστάσεις, εάν αυτός δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της βασιλείας του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'. Η διάδοχος του ηγεμόνα ήταν η 10χρονη κόρη του, Ελισάβετ.

Ο νόμος περί αντιβασιλείας ορίζει ότι αν ο ηγεμόνας είναι κάτω των 18 ετών ή αν είναι εντελώς ανίκανος, τότε ο επόμενος στη σειρά διορίζεται αντιβασιλέας.

«Το άρθρο 6 του Regency Act 1937 επιτρέπει στον μονάρχη να αναθέτει ορισμένα βασιλικά καθήκοντα σε συμβούλους του κράτους, εάν απουσιάζει από το Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή σε υπερπόντια επίσκεψη) ή δεν είναι καλά. Το Letters Patent (ένα νομικό έγγραφο) καθορίζει τα καθήκοντα που μπορούν να εκτελούν αυτοί οι Σύμβουλοι, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή συνεδριάσεων του Privy Council ή τη χορήγηση βασιλικής σύμφωνης γνώμης σε νομοθεσίες», αναφέρει το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι σημερινοί σύμβουλοι του κράτους είναι η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι, ο πρίγκιπας Άντριου και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ενώ η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος προστέθηκαν το 2022 σε τροποποίηση του νόμου, αφού ο Χάρι και ο Άντριου αποχώρησαν από τα καθήκοντα τους.

Ποιος είναι ο επόμενος στην σειρά διαδοχής;

Στην πιο απλή ερμηνεία του, ο νόμος περί αντιβασιλείας ορίζει ότι ο επόμενος ενήλικος στη σειρά διαδοχής είναι αντιβασιλέας, εφόσον είναι Βρετανός υπήκοος και κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ισχύει σήμερα, αντιβασιλέας του βασιλιά Καρόλου θα ήταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Γουίλιαμ, πρίγκιπας της Ουαλίας. Εάν ο Γουίλιαμ γίνει βασιλιάς πριν τα παιδιά του ενηλικιωθούν, τότε, σύμφωνα με τον νόμο, αντιβασιλέας του θα είναι ο Χάρι, ο δούκας του Σάσεξ.

Ο επόμενος ενήλικος στη σειρά για το θρόνο μετά τον Χάρι είναι ο πρίγκιπας Άντριου, ο δούκας της Υόρκης, ο οποίος έχει επίσης σταματήσει να είναι εργαζόμενος βασιλικός μετά από μια αμφιλεγόμενη υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στις ΗΠΑ εναντίον του που διευθετήθηκε νωρίτερα φέτος.

Εάν παραλειφθεί και αυτός ως αντιβασιλέας, τότε η ευθύνη θα πέσει στην μεγαλύτερη κόρη του Άντριου, την πριγκίπισσα Βεατρίκη η οποία είναι ένατη στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Πώς αντιμετωπίζει o Βασιλιάς Κάρολος την διάγνωση σύμφωνα με την Daily Mail

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του βασιλιά;

Ρόλος στο Κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο είναι η ανώτατη νομοθετική αρχή στη Βρετανία και περιλαμβάνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Βουλή των Λόρδων και το Στέμμα -άλλος όρος για την μοναρχία.

Το Στέμμα είναι η πιο παλιά συνιστώσα του βρετανικού συστήματος διακυβέρνησης, αλλά οι εξουσίες του έχουν εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικές.

Διορισμός κυβέρνησης

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο μονάρχης καλεί τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων να αναλάβει την πρωθυπουργία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του κοινοβουλίου 
Ο μονάρχης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κάθε χρόνο σε μια τελετή γεμάτη παραδόσεις, που ονομάζεται η Ομιλία του Θρόνου, και προχωράει στην ανάγνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτό το μεγάλο ετήσιο γεγονός αρχίζει εν γένει με την άφιξη του μονάρχη στο Ουέστμινστερ, με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα εισέρχεται στην Βουλή των Λόρδων.

Ο αξιωματούχος του κοινοβουλίου που είναι γνωστός ως «Black Rod» πηγαίνει τότε να καλέσει τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αυτοί του κλείνουν συμβολικά την πόρτα στο πρόσωπο, σε μια ένδειξη ανεξαρτησίας από τη μοναρχία.

Το Στέμμα διαλύει με την ίδια επισημότητα το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

Βασιλική έγκριση

Όταν ένα σχέδιο νόμου εγκρίνεται από την Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων, αυτό επιδίδεται στον μονάρχη για να επικυρωθεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου.

Αν και ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία.

Ο τελευταίος μονάρχης που αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του ήταν η βασίλισσα Άννα, το 1708.

Αξιώματα 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον βάσει της γνώμης των υπουργών της κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στην βρετανική κοινωνία, σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.

Συνταγματικές κρίσεις 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να ασκήσει τα βασιλικά του προνόμια «σε περίπτωση σοβαρής συνταγματικής κρίσης»- τότε εξουσιοδοτείται να διαφωνήσει με την γνώμη των υπουργών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη εποχή.

Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας 

Ως κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο βασιλιάς έχει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και αρχιεπισκόπους, αλλά ακόμη και σε αυτό, αυτή του η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τη γνώμη εκκλησιαστικής επιτροπής.

Βασιλιάς Κάρολος: Ο Χάρι θα μεταβεί στη Βρετανία για να δει τον πατέρα του

Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε με τον βασιλιά Κάρολο για τη διάγνωση καρκίνου και πρόκειται να ταξιδέψει από την Καλιφόρνια στη Βρετανία για να τον συναντήει, όπως μετέδωσε το BBC.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χάρι πρόκειται να συναντηθεί με τον πατέρα του μέσα «στις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με το BBC.

O βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνου, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (5/2), από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, λίγες μέρες αφότου εξήλθε από κλινική που υποβαλλόταν σε θεράπεια για τον προστάτη. 

O βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο
O βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο ©EPA/ANDY RAIN

Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ

Σε ανακοίνωσή του, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νοσοκομειακής επέμβασης στον Βασιλιά για καλοήθη διεύρυνση του προστάτη, καταγράφηκε ένα ξεχωριστό ανησυχητικό θέμα. Μεταγενέστερες διαγνωστικές εξετάσεις εντόπισαν μια μορφή καρκίνου.

Η Αυτού Μεγαλειότητα ξεκίνησε σήμερα ένα πρόγραμμα τακτικών θεραπειών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γιατροί τον έχουν συμβουλεύσει να αναβάλει τα καθήκοντά του σε δημόσιους χώρους. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αυτού Μεγαλειότητα θα συνεχίσει να εργάζεται και να χειρίζεται επίσημα έγγραφα.

Ο Βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή τους, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη επέμβαση του στο νοσοκομείο. Παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει στα πλήρη δημόσια καθήκοντά του το συντομότερο δυνατό.

Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να συμβάλλει στη δημόσια κατανόηση για όλους εκείνους στον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ