Κοσμος

Ταϊλάνδη: Επιδρομή μαϊμούδων στη πόλη Λοπμπούρι - Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι

3.500 μακάκοι «γκρεμίζουν» τον τουρισμό - Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταϊλάνδη: Επιδρομή μαϊμούδων στη πόλη Λοπμπούρι - Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι
© ΕΡΑ / M.A.PUSHPA KUMARA

Επιδρομή μακάκων στην Ταϊλάνδη: 3.500 μαϊμούδες έδιωξαν τους κατοίκους της πόλης Λοπμπούρι γκρεμίζοντας τον τουρισμό

Ένας στρατός από περίπου 3.500 μαϊμούδες έχει εισβάλει στο κέντρο μιας πόλης στην Ταϊλάνδη, κρατώντας μακριά τους τουρίστες και αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να κλείσουν, σύμφωνα με τη New York Post.

#ลิงลพบุรี ยกพวกตีกัน | สำนักข่าววันนิวส์

Οι μαϊμούδες έχουν γίνει τόσο σημαντικό πρόβλημα που η δημοφιλής πόλη Λοπμπούρι κινδυνεύει να μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, καθώς οι Κινέζοι επενδυτές παρακρατούν τα χρήματά τους μέχρι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Post.

Αρκετές εταιρείες και καταστήματα έχουν κλείσει τις δραστηριότητές τους και έχουν εγκαταλείψει το άλλοτε ακμάζον εμπορικό κέντρο, καθώς οι ντόπιοι μακάκοι παρενοχλούν τους πελάτες και καταστρέφουν τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Surachat Chanprasit, αναπληρωτής του εμπορικού κέντρου Pingya, δήλωσε στο ταϊλανδέζικο πρακτορείο Khaosod ότι οι μαϊμούδες μπαίνουν συχνά στο εμπορικό κέντρο για να σκαρφαλώσουν και να ενοχλήσουν τους πελάτες που έρχονται να ψωνίσουν.

Ο τουρισμός της πόλη καταρρέει

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που νοικιάζουν χώρους για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους συχνά πρέπει να επιδιορθώνουν στέγες, παράθυρα και άλλες ζημιές κάθε μήνα. Το εμπορικό κέντρο τέθηκε προς πώληση πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν υπήρξαν αγοραστές.

«Προηγουμένως, ένας Κινέζος επενδυτής είχε επισκεφθεί την περιοχή για να ελέγξει τη σκοπιμότητα μιας επένδυσης», δήλωσε ο Surachat. «Ωστόσο, όταν ο επενδυτής συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα του πληθυσμού των πιθήκων που απειλεί την καρδιά της πόλης δεν είχε επιλυθεί, ανέβαλε την επένδυση επ’ αόριστον», πρόσθεσε.

Ταϊλάνδη: Επιδρομή μαϊμούδων στη πόλη Λοπμπούρι - Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι
© ΕΡΑ / RUNGROJ YONGRIT

Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Λοπμπούρι δήλωσε ότι το κέντρο της πόλης, που κάποτε ήταν μια σημαντική επιχειρηματική περιοχή, είναι τώρα έρημο και καταρρέει. Η οργάνωση κατηγόρησε ότι οι οικοδομικοί νόμοι της πόλης, οι οποίοι περιορίζουν το ύψος των κτιρίων και διατηρούν την ιστορία της, επιτείνουν το πρόβλημα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Pongsatorn Chaichanapanich δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν ώστε να επιτραπεί η διαχείριση των πιθήκων στις αστικές περιοχές για να σωθεί η οικονομία της πόλης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyk66vls5aqh)

Οι μαϊμούδες αποτελούσαν κάποτε σημαντικό μέρος της τουριστικής επιχείρησης της πόλης πριν αρχίσουν να την καταστρέφουν, καθώς οι τουρίστες την επισκέπτονταν για να ταΐσουν και να αλληλεπιδράσουν με τις μαϊμούδες σε ιστορικά μνημεία. Ένα ετήσιο φεστιβάλ μαϊμούδων πραγματοποιούνταν επίσης στην περιοχή για να ευχαριστήσει τα ζώα που έφεραν τους ανθρώπους στο Λόπμπουρι, σύμφωνα με τη South China Post.

Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα προβλήματα με τους πιθήκους. Το 2020, εκατοντάδες μακάκοι από δύο αντίπαλες συμμορίες πιθήκων βιντεοσκοπήθηκαν να μάχονται μεταξύ τους στους δρόμους του Λοπμπούρι.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν τον πληθυσμό με προγράμματα μαζικής στείρωσης, αλλά οι πεινασμένοι πίθηκοι έχουν κρατήσει γερά. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της περιοχής αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Προστασίας Φυτών για την από κοινού εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα των πιθήκων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ