Κοσμος

H μετανάστευση στις ΗΠΑ σήμερα

Το Ερευνητικό Κέντρο Pew δημοσιεύει ετησίως τα στατιστικά πορτρέτα του πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H μετανάστευση στις ΗΠΑ σήμερα
© Joe Raedle / Getty Images

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερους μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Σήμερα, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη χώρα γεννήθηκαν στο εξωτερικό: ο πληθυσμός των μεταναστών εμφανίζει επίσης μεγάλη ποικιλομορφία, με σχεδόν όλες τις χώρες στον κόσμο να εκπροσωπούνται. Το Ερευνητικό Κέντρο Pew δημοσιεύει ετησίως τα στατιστικά πορτρέτα του πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό· με βάση αυτά τα πορτρέτα, ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον πληθυσμό των μεταναστών των ΗΠΑ.

Πόσοι άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρούνται «μετανάστες»;

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έφτασε το ρεκόρ των 44,8 εκατομμυρίων το 2018. Αν και από το 1965, όταν περιοριστικοί νόμοι για τη μετανάστευση των ΗΠΑ αντικατέστησαν το εθνικό σύστημα ποσοστώσεων, ο αριθμός των νεοφερμένων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ έχει υπερτετραπλασιαστεί. Οι μετανάστες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 13,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σχεδόν τριπλάσιο από το 4,8% το 1970. Ωστόσο, το σημερινό μερίδιο μεταναστών παραμένει κάτω από το μερίδιο ρεκόρ του 14,8% το 1890, όταν ζούσαν στις ΗΠΑ 9,2 εκατομμύρια νεοφερμένοι μετανάστες.

Ποιο είναι το νομικό καθεστώς των μεταναστών στις ΗΠΑ;

Οι περισσότεροι νεοφερμένοι μετανάστες (το 77%) βρίσκονται στη χώρα νομίμως, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο είναι μη εξουσιοδοτημένοι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Pew Research Center. Το 2017, το 45% ήταν πολιτογραφημένοι πολίτες των ΗΠΑ. Περίπου το 27% των μεταναστών ήταν μόνιμοι κάτοικοι και το 5% ήταν προσωρινοί κάτοικοι το 2017. Ένα άλλο 23% όλων των μεταναστών θεωρούνταν παράτυποι. Από το 1990 έως το 2007, ο πληθυσμός των παράτυπων μεταναστών υπερτριπλασιάστηκε —από 3,5 εκατομμύρια έφτασε στα 12,2 εκατομμύρια το 2007. Μέχρι το 2017, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί κατά 1,7 εκατομμύρια, ή 14%. Υπήρχαν 10,5 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες στις ΗΠΑ το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 3,2% του πληθυσμού της χώρας. Η μείωση του πληθυσμού των παράτυπων μεταναστών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του αριθμού των αφικνομένων από το Μεξικό: οι Μεξικανοί ήταν η μεγαλύτερη ομάδα μη εξουσιοδοτημένων μεταναστών μεταξύ 2007 και 2017. Ενώ αυτή αυτή η ομάδα μειώθηκε κατά 2 εκατομμύρια, αυξήθηκε ο αριθμός από την Κεντρική Αμερική και την Ασία.

Όλοι οι νόμιμοι μετανάστες επιλέγουν να γίνουν πολίτες των ΗΠΑ;

Δεν επιλέγουν όλοι οι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Όσοι επιθυμούν να το κάνουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση αφού πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής στις ΗΠΑ για πέντε χρόνια. Το οικονομικό έτος 2019, περίπου 800.000 μετανάστες έκαναν αίτηση για πολιτογράφηση. Ο αριθμός των αιτήσεων πολιτογράφησης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αν και τα ετήσια σύνολα παραμένουν κάτω από τα 1,4 εκατομμύρια αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2007. Γενικά, οι περισσότεροι μετανάστες που είναι επιλέξιμοι για πολιτογράφηση υποβάλλουν αίτηση για να γίνουν πολίτες. Ωστόσο, οι νόμιμοι μετανάστες του Μεξικού έχουν το χαμηλότερο ποσοστό πολιτογράφησης συνολικά. Τα γλωσσικά και προσωπικά εμπόδια, η έλλειψη ενδιαφέροντος και τα οικονομικά εμπόδια οδηγούν στην επιλογή της μη πολιτογράφησης: πολλοί Μεξικανοί είναι ικανοποιημένοι με την πράσινη κάρτα και δεν μπαίνουν σε διαδικασία να γίνουν Αμερικανοί πολίτες.

Από πού προέρχονται οι μετανάστες;

Το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα καταγωγής του πληθυσμού των μεταναστών των ΗΠΑ. Το 2018, περίπου 11,2 εκατομμύρια μετανάστες που ζούσαν στις ΗΠΑ ήταν μεξικανικής καταγωγής, αντιπροσωπεύοντας το 25% του συνόλου των μεταναστών στις ΗΠΑ. Οι επόμενες μεγαλύτερες ομάδες καταγωγής ήταν από την Κίνα (6%), την Ινδία (6%), τις Φιλιππίνες (4%) και το Ελ Σαλβαδόρ (3%). Συνολικά, οι μετανάστες από την Ασία αντιστοιχούν στο 28% των μεταναστών, κοντά στο μερίδιο των μεταναστών από το Μεξικό (25%). Άλλες περιοχές αντιπροσωπεύουν μικρότερα μερίδια: Ευρώπη και Καναδάς(13%), Καραϊβική (10%), Κεντρική Αμερική (8%), Νότια Αμερική (7%), Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (4%) και υποσαχάρια Αφρική (5%).

Ποιος φτάνει σήμερα στις αμερικανικές ακτές;

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες φτάνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το 2018, η κορυφαία χώρα προέλευσης νέων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ ήταν η Κίνα, με 149.000 άτομα, ακολουθούμενη από την Ινδία (129.000), το Μεξικό (120.000) και τις Φιλιππίνες (46.000). Η μετανάστευση από τη Λατινική Αμερική επιβραδύνθηκε μετά την Ύφεση του 2008-12, ιδιαίτερα για το Μεξικό, το οποίο έχει δει μειούμενες ροές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλες ροές επιστροφής στο Μεξικό. Οι Ασιάτες αναμένεται να γίνουν η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στις ΗΠΑ μέχρι το 2055, ξεπερνώντας τους Ισπανοφώνους. Οι εκτιμήσεις του Pew Research Center δείχνουν ότι το 2065, όσοι προσδιορίζονται ως Ασιάτες θα αποτελούν περίπου το 38% όλων των μεταναστών, οι Ισπανόφωνοι το 31%, οι «Λευκοί» το 20% και οι «Μαύροι» το 9%.

Αυξάνεται ο πληθυσμός των μεταναστών;

Οι νέες αφίξεις μεταναστών έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω της μείωσης του αριθμού των μη εξουσιοδοτημένων που έρχονται στις ΗΠΑ. Στο μέλλον, οι μετανάστες και οι απόγονοί τους προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν το 88% της αύξησης του πληθυσμού των ΗΠΑ έως το 2065, με την προϋπόθεση ότι συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις. Εκτός από τις νέες αφίξεις, οι γεννήσεις στις ΗΠΑ από γονείς μετανάστες θα είναι σημαντικές για τη μελλοντική αύξηση του πληθυσμού της χώρας. Το 2018, το ποσοστό των γυναικών που απέκτησαν παιδιά το περασμένο έτος ήταν υψηλότερο μεταξύ των μεταναστών (7,5%) από ό,τι μεταξύ των γεννημένων στις ΗΠΑ (5,7%). Ενώ γυναίκες που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ γέννησαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά εκείνη τη χρονιά, οι μετανάστριες γέννησαν περίπου 760.000.

Πόσοι μετανάστες έχουν έρθει στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες;

Από τη δημιουργία του ομοσπονδιακού προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων το 1980, περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στις ΗΠΑ – περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το 2019, συνολικά 30.000 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ: η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων καταγωγής ήταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ακολουθούμενη από τη Βιρμανία (Μυανμάρ), την Ουκρανία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν. Μεταξύ όλων των προσφύγων που έγιναν δεκτοί το 2019, 4.900 είναι μουσουλμάνοι (16%) και 23.800 είναι χριστιανοί (79%). Στο Τέξας, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια εγκαταστάθηκαν περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των προσφύγων που έγιναν δεκτοί το 2018.

Πού ζουν οι περισσότεροι μετανάστες στις ΗΠΑ;

Σχεδόν οι μισοί (45%) των μεταναστών της χώρας ζουν μόνο σε τρεις πολιτείες: Καλιφόρνια (24%), Τέξας (11%) και Φλόριντα (10%). Η Καλιφόρνια είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταναστών από οποιαδήποτε πολιτεία το 2018, με 10,6 εκατομμύρια. Το Τέξας, η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη είχαν περισσότερους από 4 εκατομμύρια μετανάστες η καθεμία. Όσον αφορά τις περιφέρειες, περίπου τα δύο τρίτα των μεταναστών ζούσαν στη Δύση (34%) και στον Νότο (34%). Περίπου το ένα πέμπτο ζούσε στα βορειοανατολικά (21%) και το 11% στα μεσοδυτικά. Το 2018, οι περισσότεροι μετανάστες ζούσαν σε μόλις 20 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στις μητροπολιτικές περιοχές της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και του Μαϊάμι. Αυτές οι 20 κορυφαίες περιοχές φιλοξενούσαν 28,7 εκατομμύρια μετανάστες, ή το 64% του συνολικού πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των μη εξουσιοδοτημένων μεταναστών ζούσε και σε αυτές τις μητροπολιτικές περιοχές.

Πώς συγκρίνονται οι μετανάστες με τον παλιότερο πληθυσμό των ΗΠΑ στην εκπαίδευση;

Οι μετανάστες στις ΗΠΑ στο σύνολό τους έχουν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης από τον πληθυσμό που γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Το 2018, οι μετανάστες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους παλιότερους Αμερικανούς να μην έχουν ολοκληρώσει το λύκειο (27% έναντι 8%). Ωστόσο, οι μετανάστες ήταν εξίσου πιθανό με τους παλιότερους που γεννήθηκαν να έχουν πτυχίο ΑΕΙ (32% και 33%, αντίστοιχα). Το μορφωτικό επίπεδο ποικίλλει μεταξύ των ομάδων μεταναστών: οι μετανάστες από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική είναι λιγότερο πιθανό να είναι απόφοιτοι λυκείου, αλλά εκείνοι από τη Νότια Ασία (71%) ήταν πιο πιθανό να έχουν πτυχίο. Οι μετανάστες από το Μεξικό (7%) και την Κεντρική Αμερική (11%) είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν πτυχίο.

Πόσοι μετανάστες εργάζονται στις ΗΠΑ;

Το 2017, περίπου 29 εκατομμύρια μετανάστες εργάζονταν ή αναζητούσαν εργασία στις ΗΠΑ, αποτελώντας περίπου το 17% του συνολικού εργατικού δυναμικού των πολιτών. Οι νόμιμοι μετανάστες αποτελούσαν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού των μεταναστών, με 21,2 εκατομμύρια. Επιπλέον 7,6 εκατομμύρια μετανάστες εργαζόμενοι είναι παράτυποι μετανάστες, λιγότερο από το σύνολο του προηγούμενου έτους και σημαντικά λιγότερο από το 2007, όταν ήταν 8,2 εκατομμύρια. Μόνο αυτοί αντιπροσωπεύουν το 4,6% του μη στρατιωτικού εργατικού δυναμικού, μια πτώση από το ανώτατο όριο του 5,4% το 2007. Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ αυξήθηκε, όπως και ο αριθμός των εργαζομένων που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και εκείνος των νόμιμων μεταναστών εργαζομένων. Οι μετανάστες αναμένεται να οδηγήσουν τη μελλοντική αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας των ΗΠΑ έως τουλάχιστον το 2035. Καθώς η γενιά του Baby Boom οδεύει προς τη σύνταξη, οι μετανάστες και τα παιδιά τους αναμένεται να αντισταθμίσουν τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας προσθέτοντας περίπου 18 εκατομμύρια άτομα ηλικίας εργασίας μεταξύ 2015 και 2035.

Πόσο καλά αγγλικά μιλούν οι μετανάστες;

Μεταξύ των μεταναστών ηλικίας πάνω από 5 ετών, οι μισοί (53%) ομιλούν καλά αγγλικά — είτε πολύ καλά (37%), είτε μιλούν μόνο αγγλικά στο σπίτι (17%), δηλαδή μιλούν άριστα. Οι μετανάστες από το Μεξικό έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά γνώσης της αγγλικής γλώσσας (34%), ακολουθούμενοι από την Κεντρική Αμερική (35%), την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία (50%) και τη Νότια Αμερική (56%). Οι μετανάστες από τον Καναδά (96%), την Ωκεανία (82%), την Ευρώπη (75%) και την υποσαχάρια Αφρική (74%) έχουν, όπως είναι φυσικό, τα υψηλότερα ποσοστά γνώσης των αγγλικών. Περίπου το 47% των μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ πέντε χρόνια έχουν επαρκή γνώση. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) των μεταναστών που έχουν ζήσει στις ΗΠΑ για 20 ή περισσότερα χρόνια είναι άριστοι γνώστες της αγγλικής γλώσσας.

Μεταξύ των μεταναστών ηλικίας 5 ετών και άνω, τα ισπανικά είναι η πιο συχνά ομιλούμενη γλώσσα. Περίπου το 42% των μεταναστών στις ΗΠΑ μιλάει ισπανικά στο σπίτι. Οι πέντε πρώτες γλώσσες που ομιλούνται στο σπίτι μεταξύ των μεταναστών εκτός των ισπανικών είναι μόνο τα αγγλικά (17%), ακολουθούμενα από τα κινέζικα (6%), τα χίντι (5%), τα φιλιππινέζικα/ταγκαλόγικα (4%) και τα γαλλικά (3%).

Πόσοι μετανάστες απελάθηκαν πρόσφατα;

Περίπου 337.000 μετανάστες απελάθηκαν από τις ΗΠΑ το δημοσιονομικό 2018, αύξηση από το 2017. Συνολικά, η κυβέρνηση Ομπάμα απέλασε περίπου 3 εκατομμύρια μετανάστες μεταξύ 2009 και 2016, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τα 2 εκατομμύρια μετανάστες που απελάθηκαν από την κυβέρνηση Μπους μεταξύ 2001 και 2001. Το 2017, η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε 295.000 μετανάστες, το χαμηλότερο σύνολο από το 2006.

Οι μετανάστες που καταδικάστηκαν για έγκλημα αποτελούσαν λιγότερο από το ήμισυ των απελάσεων το 2018, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία ανά ποινική κατάσταση. Από τους 337.000 μετανάστες που απελάθηκαν το 2018, περίπου το 44% είχε ποινικές καταδίκες και το 56% δεν καταδικάστηκε για έγκλημα. Από το 2001 έως το 2018, η πλειοψηφία (60%) των μεταναστών που απελάθηκαν δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα.

Πόσες συλλήψεις μεταναστών γίνονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού;

Ο αριθμός των συλλήψεων στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχει διπλασιαστεί από το 2018 έως το 2019, από 396.579 το 2018 σε 851.508 το 2019. Σήμερα, γίνονται περισσότερες συλλήψεις μη Μεξικανών στα σύνορα παρά Μεξικανοί. Το 2019, οι συλλήψεις των Κεντροαμερικανών στα σύνορα ξεπέρασαν αυτές των Μεξικανών για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η πρώτη φορά που οι Μεξικανοί δεν αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των συλλήψεων της Συνοριακής Περιπολίας ήταν το 2014.

Πώς βλέπουν οι Αμερικανοί τους μετανάστες και τη μετανάστευση;

Συνολικά, η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει θετικές απόψεις για τους μετανάστες. Περίπου τα δύο τρίτα των Οι Αμερικανοί (66%) λένε ότι οι μετανάστες ενισχύουν τη χώρα «λόγω της σκληρής δουλειάς και των δεξιοτήτων τους» ενώ οι υπόλοιποι φρονούν ότι οι μετανάστες επιβαρύνουν τη χώρα παίρνοντας θέσεις εργασίας, στέγαση και υγειονομική περίθαλψη. Οι απόψεις διαφέρουν έντονα ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις. Μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων με δημοκρατική κλίση, το 88% πιστεύει ότι οι μετανάστες ενισχύουν τη χώρα με τη σκληρή δουλειά και τα ταλέντα τους και μόλις το 8% λέει ότι είναι βάρος. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων που στρέφονται προς τους Ρεπουμπλικανούς, το 41% λέει ότι οι μετανάστες ενισχύουν τη χώρα, ενώ το 44% δηλώνει ότι την επιβαρύνει.

Οι Αμερικανοί διχάζονται και ως προς τα μελλοντικά επίπεδα μετανάστευσης. Το ένα τέταρτο λέει ότι η νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ πρέπει να μειωθεί (24%), ενώ το ένα τρίτο (38%) λέει ότι η μετανάστευση πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό επίπεδο και σχεδόν ένα τρίτο (32%) λέει ότι η μετανάστευση πρέπει να αυξηθεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ