Κοσμος

«Θρίλερ» στην Ουκρανία: Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αρνείται να παραιτηθεί

Ο Zαλούζνι είναι εκ των πιο δημοφιλών προσωπικοτήτων στην χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oυκρανία: Αρνείται να παραιτηθεί ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων
© EPA/OLEG PETRASYUK

Oυκρανία: Αρνείται να παραιτηθεί ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μετά την εντολή Ζελένσκι 

Ο Bολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Ζαλούζνι, να παραιτηθεί αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε, πυροδοτώντας εικασίες ότι θα απαλλαγεί από τα καθήκοντα του. 

«Οι εντάσεις μεταξύ των δύο υποβόσκουν εδώ και εβδομάδες εν μέσω της αποτυχίας της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, αλλά η υπόνοια ότι ο Ζαλούζνι θα μπορούσε να απομακρυνθεί ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για πολλούς», σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Ολέκσι Γκοτσαρένκο, βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης και σύμμαχος του στρατηγού, δήλωσε στον Guardian ότι «χθες ο πρόεδρος ζήτησε από τον Ζαλούζνι να παραιτηθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε να το κάνει».

Οι φήμες ότι ο Ζαλούζνι θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποχωρήσει άμεσα εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Δευτέρας. Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Άμυνας απάντησε συνοπτικά: «Αγαπητοί δημοσιογράφοι, απαντάμε άμεσα σε όλους: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Δεν είναι σαφές ποια είναι η εναλλακτική στρατηγική, την ώρα που το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας είναι το να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων που θα εξασφάλιζε την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ για ένα χρόνο ή και περισσότερο.

«Ο Ουκρανός στρατηγός είναι η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στη χώρα, πέραν του προέδρου, γεγονός που έχει ενοχλήσει το γραφείο του Ζελένσκι, την ώρα που εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, οι οποίες επί του παρόντος έχουν ανασταλεί λόγω του στρατιωτικού νόμου», όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Guardian.

Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο Ζαλούζνι δήλωσε στον Economist στις αρχές Νοεμβρίου ότι ο πόλεμος είναι σε αδιέξοδο, ζητώντας νέα βοήθεια από τη Δύση, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Ζελένσκι απέρριψε τη εκτίμηση του.

«Όλοι κουράζονται, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους. Και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν είμαστε σε αδιέξοδο», δήλωσε τότε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν ακόμη να οδηγήσουν σε τεράστια πρόοδο στο πεδίο της μάχης το 2024.

Στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφορούν επίσης εδώ και μήνες εικασίες ότι ο Ζαλούζνι θα ήταν ο μόνος ικανός αντίπαλος του Zελένσκι για την προεδρία, εάν προκηρύσσονταν νέες εκλογές και αν ο στρατηγός έθετε υποψηφιότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ