Κοσμος

Εκτός φυλακής το «τέρας» της Αυστρίας που βίαζε την κόρη του και απέκτησε επτά παιδιά μαζί της

Τα τελευταία 15χρόνια, ο Φριτσλ παρέμενε έγκλειστος σε ίδρυμα υψίστης ασφάλειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτός φυλακής το «τέρας» της Αυστρίας που βίαζε την κόρη του και απέκτησε επτά παιδιά μαζί της
© EPA/AUSTRIAN POLICE HANDOUT

Αυστρία: Αποφυλακίστηκε ο Γιόζεφ Φριτσλ ο οποίος βίαζε για πολλά χρόνια την κόρη του 

Ο Γιόζεφ Φριτσλ, ο Αυστριακός που βίαζε την κόρη του σε μια ειδικά κατασκευασμένη φυλακή κάτω από το σπίτι του επί 24 χρόνια, θα μεταφερθεί σε κανονική φυλακή από ψυχιατρική μονάδα φυλακής, δήλωσε ο δικηγόρος του - ανοίγοντας το δρόμο για την αποφυλάκισή του σε οίκο ευγηρίας.

Ο 88χρονος Φριτσλ φέρεται να έκλαψε όταν άκουσε την απόφαση από μια ομάδα τριών γυναικών δικαστών στο περιφερειακό δικαστήριο του Κρεμς.

Προ μηνός μια νέα ψυχιατρική έκθεση για τον Φριτσλ, ο οποίος πάσχει από άνοια, ανέφερε ότι δεν αποτελεί πλέον δημόσιο κίνδυνο.  Στην Αυστρία, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους έπειτα από 15 χρόνια.

Τα τελευταία 15χρόνια, ο Φριτσλ παρέμενε έγκλειστος σε ίδρυμα υψίστης ασφάλειας για κρατουμένους με διανοητική διαταραχή στη φυλακή Στάιν, στην πόλη Κρεμς αν ντερ Ντόναου. 

Το χρονικό

Η υπόθεση Φριτσλ στην πόλη Αμστέτεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2008 και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία της Αυστρίας.

Η κόρη του κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο πατέρας της την κρατούσε αιχμάλωτη επί 24 χρόνια σε κελάρι στο σπίτι της οικογένειας, κακοποιώντας την σεξουαλικά, με αποτέλεσμα να αποκτήσει επτά παιδιά. Τρία από τα παιδιά της τα μεγάλωσε η μητέρα της, την οποία είχε εξαπατήσει ο Γιόζεφ Φριτζλ, κάνοντάς την να πιστέψει πως τα άφησε στην πόρτα του σπιτιού τους η «αγνοούμενη» κόρη τους, η οποία, όπως ισχυρίστηκε ο Γιόζεφ, δεν ήταν σε θέση να τα φροντίσει. Τα υπόλοιπα τρία παιδιά της Ελίζαμπεθ τα μεγάλωσε εκείνη, ενώ παρέμενε αιχμάλωτη στο κελάρι.

Η σύζυγός του, Ρόζμαρι είχε υποβάλλει δήλωση εξαφάνισης, αλλά ο Φριτσλ παρέδωσε στην αστυνομία ένα γράμμα της Ελίζαμπεθ, στο οποίο ανέφερε ότι έμενε με έναν φίλο και δεν ήθελε να βρεθεί. Η υπόθεση Φριτσλ προέκυψε τον Απρίλιο του 2008, αφού η Ελίζαμπεθ είπε στην αστυνομία ότι κρατούνταν αιχμάλωτη επί 24 χρόνια, όταν της επετράπη να βγει από το κελί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Την είχε ήδη κακοποιήσει σεξουαλικά από την ηλικία των 11 ετών. Τα εγκλήματά του ήρθαν στο φως μόνο όταν ένα από τα παιδιά που είχε μαζί της αρρώστησε σοβαρά. Αφού ο Φριτσλ την πήγε στο νοσοκομείο, η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στην Ελίζαμπεθ να εμφανιστεί.

Η Ελίζαμπεθ πήρε νέο όνομα μετά τη δίκη του Τζόζεφ, κατά την οποία θεσπίστηκαν αυστηροί νόμοι για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της. Τώρα ζει με τα έξι επιζώντα παιδιά της σε ένα μικροσκοπικό χωριό στην ύπαιθρο της Αυστρίας, το οποίο επίσης δεν μπορεί να κατονομαστεί και αναφέρεται από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μόνο ως «Χωριό Χ».

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ