Κοσμος

Πρώτη μαζική απεργία εργαζομένων στα 142 χρόνια «ζωής» των Los Angeles Times

Συμμετέχει το 90% των δημοσιογράφων - Οι λόγοι της απεργίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρώτη μαζική απεργία εργαζομένων στα 142 χρόνια «ζωής» των Los Angeles Times
Πρώτη μαζική απεργία εργαζομένων στα 142 χρόνια «ζωής» των Los Angeles Times © EPA/MIKE NELSON

Los Angeles Times: Σε απεργία οι εργαζόμενοι - Συμμετέχει το 90% των δημοσιογράφων - Οι λόγοι της απεργίας

Οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι της εφημερίδας Los Angeles Times κατέβηκαν σε απεργία χθες Παρασκευή, για πρώτη φορά τα 142 χρόνια της ύπαρξής της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον σχεδιαζόμενων απολύσεων στον ιστορικό τίτλο, που έχει περιέλθει σε μεγάλη οικονομική δυσκολία.

Πρώτη μαζική απεργία εργαζομένων στα 142 χρόνια «ζωής» των Los Angeles Times
© EPA/MIKE NELSON

Los Angeles Times: Κρίση στον Αμερικανικό Τύπο 

Εν μέσω κρίσης στον αμερικανικό Τύπο, δεκάδες εργαζόμενοι στην εφημερίδα συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στο κέντρο του Λος Άντζελες για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδίων της διεύθυνσης, που σχεδιάζει να προχωρήσει σε δεκάδες καταργήσεις θέσεων εργασίας.

«Οι τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας που προσπαθεί να μας πιέσει να αποδεχθούμε η διεύθυνση είναι χυδαίες και ανυπόφορες», επισήμανε ο Μπράιαν Κοντρέρας, εκ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων της εφημερίδας. «Αν η διεύθυνση θεωρεί πως η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, οφείλει να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μαζί μας σχέδιο εξαγοράς».

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει το 90% των συνδικαλισμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένων ανταποκριτών σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον.

Η διεύθυνση του εμβληματικού τίτλου του αμερικανικού Τύπου ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη πως θα χρειαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της.

Το ένα πέμπτο της σύνταξης των LA Times στα όρια της απόλυσης

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένος αριθμός των θέσεων που θα καταργηθούν, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως θα πρόκειται για περίπου εκατό δημοσιογράφους, ή το ένα πέμπτο της σύνταξης των LA Times.

Το επαπειλούμενο νέο κύμα απολύσεων σχεδιάζεται παρότι η εφημερίδα, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Σουν-Σιονγκ, είχε ήδη καταργήσει 70 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.

Όπως πολλοί άλλοι τίτλοι του παραδοσιακού Τύπου, η Los Angeles Times δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα εποχή του διαδικτύου. Η εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση των διαφημιστικών της εσόδων και του αριθμού συνδρομητών της.

Ζημιές έως 40 εκατομμύρια δολάρια για τους Los Angeles Times

Την περασμένη χρονιά, η εφημερίδα είχε ζημίες 30 ως 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Ο Τύπος, στη χάρτινη μορφή του, αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία στις ΗΠΑ κι η εξαφάνισή του επιταχύνεται, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της σχολής δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Northwestern.

Πάνω από 130 εφημερίδες έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν το 2023 στη χώρα, ή με άλλα λόγια 2,5 ανά εβδομάδα, σύμφωνα με το κείμενο αυτό. Ως τα τέλη του 2024, οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν απολέσει το ένα τρίτο των εφημερίδων τους σε κάτι λιγότερο από είκοσι χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ