Κοσμος

DW : Αντισημιτισμός και Ισλαμοφοβία στη Γερμανία - Φαινόμενο διπλού ρατσισμού στη σκιά του πολέμου

Ο ρατσισμός όπου ο ένας δεν πρέπει να «παραγκωνίζεται» από τον άλλον

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
DW : Αντισημιτισμός και Ισλαμοφοβία στη Γερμανία - Φαινόμενο διπλού ρατσισμού στη σκιά του πολέμου
DW : Αντισημιτισμός και Ισλαμοφοβία στη Γερμανία - Φαινόμενο διπλού ρατσισμού στη σκιά του πολέμου © EPA/HANNIBAL HANSCHKE

DW: Αντισημιτισμός και Ισλαμοφοβία στη Γερμανία - Φαινόμενο διπλού ρατσισμού στη σκιά του πολέμου

Στη δίνη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη μετράει και αυτή πληγές. Εκτός από φαινόμενα αντισημιτισμού και τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων που ταλανίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες, στο επίκεντρο έρχονται και επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας γίνονται θύματα ολοένα και περισσότερων επιθέσεων και εκδηλώσεων μίσους.

DW : Αντισημιτισμός και Ισλαμοφοβία στη Γερμανία - Φαινόμενο διπλού ρατσισμού στη σκιά του πολέμου
© EPA/RONALD WITTEK

«Συνδέονται άμεσα με τον αντισημιτισμό όσοι εκφράζουν τη συμπάραστασή τους προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό»

«Έζησα τις εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Νιώθω σαν να επέστρεψα σε εκείνη την περίοδο», δηλώνει ο Σουλεϊμάν Μαλίκ, μουσουλμάνος από τη Θουριγγία, στην DW.

Από διάφορα μέρη της Γερμανίας ο Μαλίκ μαθαίνει για νέες επιθέσεις σε βάρος μουσουλμάνων: για υβριστικές επιθέσεις σε γυναίκες που φορούν μαντίλα ή για μηνύματα μίσους προς μουσουλμανικές κοινότητες. «Λείπουν οι άνθρωποι που θα πουν: εσείς οι μουσουλμάνοι είστε μέρος της κοινωνίας μας, θα σας προστατεύσουμε».

Ο 35χρονος Μαλίκ, που έχει γεννηθεί στο Πακιστάν, είναι ένας από τους μουσουλμάνους της κοινότητας Αχμαντίγια που ενσωματώθηκαν σωστά. Μιλάει άψογα γερμανικά, εργάζεται ως σύμβουλος προσωπικού και είναι αντιδήμαρχος στη Ριτ της Ερφούρτης. Εδώ και αρκετά χρόνια επιβλέπει την κατασκευή ενός μικρού τζαμιού στα περίχωρα της πόλης.

«Συνδέονται άμεσα με τον αντισημητισμό όσοι εκφράζουν τη συμπάραστασή τους προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό» αναφέρει ο Μαλίκ στη DW.

Ο Μαλίκ καταδικάζει επίσης απερίφραστα και τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, παραθέτοντας ένα εδάφιο του Κορανίου, το οποίο απαγορεύει τις επιθέσεις στους θρησκευτικούς χώρους των άλλων. Ο ίδιος τονίζει ακόμη πως «οι μουσουλμάνοι έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τις ζωές των Εβραίων». Όποιος κάνει κάτι διαφορετικό, δεν έχει κατανοήσει σωστά τις διδαχές του Ισλάμ. Γι’ αυτό και η κοινωνία θα έπρεπε να επιδιώξει τη συνεργασία με τους μουσουλμάνους στον αγώνα ενάντια στον αντισημιτισμό.

Τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας στη Γερμανία

Μια μελέτη με τίτλο «Ισλαμοφοβία – ένας γερμανικός απολογισμός» παρουσιάστηκε μετά από την επίθεση που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2020 στο Χάναου, όταν ένας ακροδεξιός δολοφόνησε εννέα ανθρώπους από οικογένειες μεταναστών.

Η έρευνα διαπιστώνει την έκταση της εχθρότητας της γερμανικής κοινωνίας απέναντι στους μουσουλμάνους, αναδεικνύοντας πρωτίστως πόσο λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με το φαινόμενο αυτό. Ωστόσο καθίσταται σαφές πως «η ισλαμοφοβία δεν αποτελεί κάποιο κοινωνικό φαινόμενο του περιθωρίου, αλλά έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας και εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σταθερά σε υψηλό επίπεδο».

DW : Αντισημιτισμός και Ισλαμοφοβία στη Γερμανία - Φαινόμενο διπλού ρατσισμού στη σκιά του πολέμου
Γερμανία: Σημαδεύουν τα σπίτια των Εβραίων με το Αστέρι του Δαυίδ © Tagesspiegel

Από την 7η Οκτωβρίου 2023 και την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ειδικότερα δε μετά τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Γερμανίας όπου ορισμένοι πανηγύριζαν για την επίθεση, ενώ άλλοι αμφισβητούσαν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται πλέον στην ανωτέρω έρευνα

Αντισημιτισμός και Ισλαμοφοβία στη Γερμανία

Τι κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας στη Γερμανία; Πίσω από όλα αυτά ίσως αντανακλάται μια διάχυτη ανασφάλεια. Μία κοινωνία που νιώθει αβέβαιη μπροστά στη βάρβαρη τρομοκρατία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και που ταυτοχρόνως μάχεται και η ίδια με τις τάσεις ριζοσπαστικοποίησης, αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη καχυποψία τις μειονότητές της.

Ωστόσο δεν πρέπει να καταλήξουμε «να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είναι περισσότερο θύμα», όπου ο ένας ρατσισμός παραγκωνίζεται από τον άλλον. Εάν η μουσουλμανική κοινωνία δεν συζητήσει ανοιχτά για τα προβλήματα που υπάρχουν στους κόλπους τους, για τα αντισημιτικά κλισέ και το μίσος εναντίον των Εβραίων, δεν πρόκειται να βελτιωθούν και οι συνθήκες γύρω από τη δική της περιθωριοποίηση.

«Η πολιτική και η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα το γεγονός ότι ο ρατσισμός εντείνεται» αναφέρει ο Έρεν Γκιβερτσίν, κάτοικος της κοινότητας Αλχάμπρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ