Κοσμος

Η σφαγή της οικογένειας Λιν που συγκλόνισε την Αυστραλία

Θανάσιμα μυστικά της οικογένειας Λιν που αποκαλύφτηκαν 7 χρόνια μετά

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση οικογένειας Λιν: Ο δολοφόνος σκότωσε σχεδόν ολόκληρη την οικογένεια

Υπόθεση οικογένειας Λιν: Ο δολοφόνος σκότωσε ολόκληρη την οικογένεια εκτός από την έφηβη κόρη -και ανιψιά του, την οποία ήδη κακοποιούσε σεξουαλικά- ώστε να αναγκαστεί να ζήσει μαζί του

Η δολοφονία όλων σχεδόν των μελών της οικογένειας Λιν σε προάστιο του Σίδνεϋ στις 18 Ιουλίου 2009 συγκλόνισε την Αυστραλία και είναι γνωστή ως «Η Σφαγή της Οικογένειας Λιν». Τα θύματα ήταν ο 45χρονος ιδιοκτήτης πρακτορείου εφημερίδων Μιν Λιν, η 43χρονη σύζυγός του με την 39χρονη αδερφή της, και οι δυο γιοι του ζευγαριού ο 12χρονος Χένρι κι ο 9χρονος Τέρι. Η έφηβη κόρη της οικογένειας, η 15χρονη Μπρέντα, έλειπε σε σχολική εκδρομή στη Νέα Καληδονία. Τη σκηνή του εγκλήματος αντίκρυσε πρώτη η αδερφή του Μιν Λιν, η Κάθι, που ανησύχησε βλέποντας κλειστό το πρακτορείο εφημερίδων και πήγε στο σπίτι της οικογένειας. Κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί ερευνητές είδαν πιτσιλιές αίματος στα υπνοδωμάτια, από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Τα πρόσωπα των θυμάτων ήταν τόσο παραμορφωμένα, που χρησιμοποιήθηκαν ιατροδικαστικές αναλύσεις και εξετάσεις DNA για την αναγνώρισή τους. Υπήρχαν 24 αποτυπώματα αθλητικών παπουτσιών, μεγέθους 39-40, υποδεικνύοντας έναν μόνο δράστη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δολοφονίες ξεκίνησαν με ένα αντικείμενο που έμοιαζε με σφυρί και αποδείχτηκε ότι είχε αγοραστεί από πολυκατάστημα εργαλείων της περιοχής. Τέσσερα από τα πέντε θύματα είχαν επιπροσθέτως στραγγαλιστεί. Ο δολοφόνος φαινόταν ότι γνώριζε καλά τη διαρρύθμιση του σπιτιού. Δεν είχε μπει στο δωμάτιο της Μπρέντα -δεν είχε καν αγγίξει το πόμολο. Δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης και τίποτα δεν είχε κλαπεί. Μετά τις δολοφονίες, η Κάθι και ο σύζυγός της Λίαν Μπιν “Ρόμπερτ” Ζι έγιναν οι νόμιμοι κηδεμόνες της Μπρέντα και ξανάρχισαν τη λειτουργία του πρακτορείου εφημερίδων.

North Epping: For the first time, we can show you the evidence that caught a killer, Lin Family murderer Robert Xie. A...

Posted by 7NEWS Sydney on Sunday, January 15, 2017

Το πρακτορείο εφημερίδων του Μιν Λιν είχε κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Ο Λιν είχε αγοράσει επίσης δύο ακόμη εμπορικές μονάδες, μαζί με το διώροφο σπίτι της οικογένειας. Ήταν πλούσιος σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά ήταν όλα βαριά υποθηκευμένα. Πριν το θάνατό του, είχε προσλάβει και την αδερφή του Κάθι για να εργάζεται στο πρακτορείο. Μετά τις δολοφονίες, η Κάθι και ο “Ρόμπερτ” Ζι ανέλαβαν τη διαχείριση της ακμάζουσας επιχείρησης. Η κυρία Ζι έκανε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γραφείου, ενώ ο “Ρόμπερτ” Ζι περνούσε στο σπίτι τον περισσότερο καιρό του. Ο Ζι ισχυριζόταν ότι εργαζόταν ως ωριλά στην Κίνα. Ωστόσο, οι ερευνητές της αστυνομίας δε μπόρεσαν να βρουν κανένα στοιχείο για αυτό, μόνο ότι ήταν πωλητής παπουτσιών. Οι Λιν δεν άφησαν διαθήκη και τα κτήματά τους βρέθηκαν στα χέρια των διαχειριστών, ενώ οι Ζι διαχειρίζονταν το πρακτορείο εφημερίδων και φρόντιζαν την έφηβη κόρη για δεύτερη φορά -είχε μείνει μαζί τους και στο παρελθόν.

Ένα μήνα μετά τις δολοφονίες συγκροτήθηκε μια ειδική ομάδα αστυνομικών ντετέκτιβ για να συντονίσει την έρευνα. Ο “Ρόμπερτ” Ζι ισχυριζόταν ότι συμμάζευε το γκαράζ του σπιτιού του το πρωί των φόνων. Οι ντετέκτιβ ερεύνησαν το σπίτι του και βρήκαν ένα ματωμένο αποτύπωμα από αθλητικό σνίκερ στο πάτωμα του γκαράζ. Εξετάσεις DNA σε κορυφαία εργαστήρια της Αυστραλίας έδειξαν ότι το αίμα είχε προέλθει από όλα τα δολοφονημένα θύματα της οικογένειας Λιν. Στη συνέχεια, βίντεο από την εξάμηνη μυστική αστυνομική παρακολούθηση έδειχνε τον Ζι να κόβει ένα κουτί αθλητικών παπουτσιών ASICS νούμερο 39,5 και να ρίχνει τα κομμάτια σε μια τουαλέτα.

Υπόθεση οικογένειας Λιν: Ο δολοφόνος σκότωσε σχεδόν ολόκληρη την οικογένεια

Στις 5 Μαΐου 2011 ο Λίαν Μπιν “Ρόμπερτ” Ζι (τότε 47 ετών) συνελήφθη για τις πέντε δολοφονίες. Η δίκη του είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013. Η εισαγγελία, σχετικά με το κίνητρο, έκρινε ότι ο Ζι, ενώ ήταν γιατρός στην Κίνα πριν μετακομίσει αρχικά στη Μελβούρνη το 2006 -όπου απέτυχε η προσπάθειά του να ανοίξει ένα εστιατόριο- και μετά στο Σίδνεϋ, ένιωθε μειωμένος και προσβεβλημένος έχοντας χάσει το κοινωνικό του στάτους σε σύγκριση με τους επιτυχημένους Λιν, συγγενείς από τη μεριά της γυναίκας του. Επιπλέον, ένιωθε σεξουαλική έλξη για την ανήλικη ανιψιά του Μπρέντα Λιν.

Στις 22 Ιουλίου 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέβαλε τη δίκη μέχρι τις 17 Μαρτίου 2014. Στις 20 Μαΐου και στις 21 Μαΐου 2014, στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο πατέρας του Μιν Λιν περιέγραψε τη φρίκη του όταν έμαθε ότι τα πέντε μέλη της οικογένειας ήταν νεκρά. Η δεύτερη δίκη του “Ρόμπερτ” Ζι για τις δολοφονίες ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014, αλλά αναβλήθηκε ξανά λόγω προβλημάτων υγείας της προέδρου. Η τρίτη δίκη του Ζι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015. Ο Ζι, του οποίου η αίτηση να μείνει ελεύθερος με χρηματική εγγύηση είχε απορριφθεί, δήλωσε αθώος. Οι δικηγόροι υπεράσπισης του “Ρόμπερτ” Ζι υποστήριξαν ότι τα τραύματα που προκλήθηκαν στα μέλη της οικογένειας έδειχναν ότι οι φόνοι είχαν διαπραχθεί από περισσότερα του ενός άτομα. Την 1η Δεκεμβρίου 2015, μετά από δίκη 9 μηνών και μετά από 11 ημέρες διαβούλευσης, οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε ετυμηγορία -ούτε μετά την εντολή της προέδρου που έδειχνε ότι θα δεχόταν μια πλειοψηφία έντεκα προς ένα.

Case Of The Most Brutal Crime in Australia  History/ The Lin Family

Η ημερομηνία για την επανάληψη της δίκης ήταν αρχικά αδιευκρίνιστη, αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε για τον Αύγουστο του 2016. Ο Ζι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Η τελική δίκη ξεκίνησε στο Σίδνεϋ τον Ιούνιο του 2016. Όπως και στην προηγούμενη δίκη, οι ένορκοι δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση και η πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι η ετυμηγορία κατά πλειοψηφία (11 προς 1) θα γινόταν αποδεκτή. Στις 12 Ιανουαρίου 2017 ο Ζι κρίθηκε ένοχος για τις πέντε δολοφονίες. Καταδικάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2017 σε πεντάκις ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής. Η έφεσή του κατά της καταδίκης απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021.

Η Μπρέντα Λιν, η μόνη επιζήσασα από τη φρικτή σφαγή που στοίχισε τη ζωή της μητέρας, του πατέρα, της θείας και των δύο αδελφών της, αποκάλυψε δημόσια για πρώτη φορά μετά την καταδίκη και φυλάκιση του θείου της ότι ο “Ρόμπερτ” Ζι την κακοποιούσε σεξουαλικά πριν τις δολοφονίες, πράγμα που εξακολούθησε να κάνει και αφότου είχε αναλάβει την κηδεμονία της. Είπε ότι ήταν κάτι για το οποίο ακόμη δυσκολευόταν να μιλήσει. Στη δίκη του Ζι, η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι το κίνητρό του για τους φόνους ήταν η σεξουαλική του εμμονή με την ανιψιά του, ότι σκότωσε ολόκληρη την οικογένειά της, ώστε να αναγκαστεί εκείνη να ζήσει μαζί του. Η Μπρέντα, η οποία έμεινε ορφανή, είχε τελικά μετακομίσει με τη θεία της Κάθι και τον θείο “Ρόμπερτ” και οι σεξουαλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν. Είπε ότι ήταν δύσκολο να κατανοήσει ότι η σεξουαλική της κακοποίηση θα μπορούσε να είναι το κίνητρο του Ζι για τη βάναυση δολοφονία της μητέρας, του πατέρα, της θείας και των αδελφών της. Θεωρούσε ότι η νοσηρή του έλξη για εκείνη δεν δικαιολογούσε τη δολοφονία πέντε ανθρώπων. Είπε ότι δε θα είναι ποτέ σίγουρη για το κίνητρό του.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, η δικαστής είχε πει ότι η Μπρέντα υπέστη σεξουαλική κακοποίηση κατ΄ επανάληψη από τον θείο της, όμως παρά την ανάρμοστη συμπεριφορά του, η Μπρέντα ποτέ δε φανταζόταν ότι ο θείος της ήταν ικανός για φόνο. Σε συνέντευξή της μετά τη δίκη δήλωσε ότι στα μάτια της δεν ήταν δολοφόνος και δυσκολεύτηκε να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να εμπλέκεται σε κάτι τόσο φρικτό που άλλαξε τη ζωή της για πάντα. Η θεία της Μπρέντα, η Κάθι, συνέχισε να αρνείται τη συμμετοχή του συζύγου της στη σφαγή.

Sole survivor: Brenda Lin's harrowing story of betrayal and murder | 7NEWS Spotlight

Η Κάθι επιμένει ότι ο Ζι είναι αθώος και δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις δολοφονίες, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε. Για τη Μπρέντα, η άρνηση της Κάθι έχει καταστρέψει την άλλοτε στενή τους σχέση και δεν έχει πλέον επαφή με τη θεία της, κάτι πραγματικά λυπηρό αφού δεν της έχουν απομείνει πολλοί συγγενείς. «Ελπίζω μια μέρα να καταλάβει ότι το μόνο που έκανα ήταν να πω την αλήθεια και αν είναι πραγματικά ο άνθρωπος που έκανε αυτό το φρικτό πράγμα, τότε καλύτερα να μην είναι μαζί του». Η Μπρέντα έχει ορκιστεί να τιμήσει την οικογένειά της με κάθε τρόπο, να γίνει ένας άνθρωπος για τον οποίο οι δικοί της θα ήταν περήφανοι.

Η υπόθεση των δολοφονιών της οικογένειας Λιν καλύφθηκε από πολλά έντυπα και δημοσιογραφικές εκπομπές, ενώ η Μπρέντα Λιν μίλησε πρώτη φορά δημόσια στo Κανάλι “7” της Αυστραλίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ