Κοσμος

Μια γυναίκα θα έχει διάρροια για όλη της ζωή λόγω του Ozempic

Έχουν υποβληθεί δεκάδες αγωγές σύμφωνα με έρευνα της Daily Mail

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ozempic: Μια γυναίκα θα έχει διάρροια για όλη της ζωή
© EPA/MARIE ODENGAARD

Ozempic: Μια γυναίκα θα έχει διάρροια για όλη της ζωή λόγω του φαρμάκου 

Μια γυναίκα που θα υποφέρει από διάρροια για το υπόλοιπο της ζωής της μετά τη χρήση του Ozempic είναι μεταξύ των δεκάδων ασθενών που μηνύουν τον παρασκευαστή του φαρμάκου για την απώλεια βάρους αποκαλύπτει έρευνα της DailyMail.

Η Novo Nordisk, η παρασκευάστρια εταιρεία του Ozempic και του Wegovy, αντιμετωπίζει αγωγές από ασθενείς που λένε ότι βίωσαν ακραίες παρενέργειες για τις οποίες φέρεται να μην είχαν προειδοποιηθεί.

Γαστροπάρεση λόγω του Ozempic

Σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα διαγνώστηκε με «απειλητικό για τη ζωή τραυματισμό του εντέρου» μετά τη χρήση του Ozempic και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες. Οι γιατροί είπαν ότι θα πονάει «για το υπόλοιπο της ζωής της» και ότι «δεν θα έχει ποτέ ξανά μια σταθερή κίνηση του εντέρου».

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ισχυρίζονται ότι έπασχαν από γαστροπάρεση, η οποία είναι η ιατρική ονομασία για την παράλυση του στομάχου. Η πάθηση, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, προκαλεί συσσώρευση τροφής στο έντερο και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και έντονο πόνο.

Η DailyMail εξέτασε περισσότερες από δώδεκα αγωγές που κατατέθηκαν από τον Νοέμβριο από ασθενείς που διαγνώστηκαν με γαστροπάρεση μετά τη χρήση του Ozempic και του Wegovy, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υπέστησαν «απειλητικές για τη ζωή» βλάβες στο έντερο και αντιμετωπίζουν δια βίου συνέπειες.

Σε όλες τις αγωγές, η Novo Nordisk κατηγορείται ότι δεν προειδοποίησε σωστά για τον κίνδυνο γαστροπάρεσης στη συσκευασία των φαρμάκων. Η νομική δράση επικεντρώνεται σε ασθενείς που «διαγνώστηκαν ιατρικά με απόφραξη ή γαστροπάρεση και χρειάστηκαν επείγουσα θεραπεία ή νοσοκομειακή παρέμβαση», αναφέρεται σχετικά.

Τι αναφέρει ο FDA για την παράλυση στομάχου 

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε ότι έχει λάβει αναφορές για παράλυση στομάχου μεταξύ ασθενών που λαμβάνουν τα φάρμακα.

«Ο FDA έχει λάβει αναφορές για γαστροπάρεση με σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη, ορισμένες από τις οποίες τεκμηρίωσαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν υποχώρησαν μετά τη διακοπή του αντίστοιχου προϊόντος τη στιγμή της αναφοράς», ανέφερε ο Οργανισμός σε δήλωση στο CNN.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν η λήψη Ozempic ή Wegovy ήταν η αιτία της στομαχικής παράλυσης ή εάν προκλήθηκε από διαφορετικό ζήτημα. «Η γαστροπάρεση μπορεί να είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που σχετίζεται με μακροχρόνια ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη νόσο, περιπλέκοντας περαιτέρω την ικανότητα προσδιορισμού του ρόλου των φαρμάκων στα αναφερόμενα συμβάντα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Daily Mail

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ