Health & Fitness

Υπό εξέταση αν το σκεύασμα απώλειας βάρους Ozempic συνδέεται με αυτοκτονικές σκέψεις

Την έρευνα πραγματοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ozempic: Εξετάζεται η σύνδεση με απώλεια μαλλιών και αυτοκτονικές σκέψεις
© EPA/Ida Marie Odgaard

Ozempic: Σύνδεση με απώλεια μαλλιών και αυτοκτονικές σκέψεις

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αξιολογεί αναφορές για παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών και αυτοκτονικές σκέψεις, που συνδέονται με φάρμακα για την απώλεια βάρους όπως το Ozempic, το Mounjaro και το Wegovy.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ο FDA «αξιολογεί την ανάγκη για κανονιστική δράση» μετά από αναφορές που έλαβε το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων (FDA ή FAERS) για παρενέργειες, όπως αλωπεκία, τριχόπτωση, αναρρόφηση και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Αυτά τα φάρμακα, γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του διαβήτη και την απώλεια βάρους. Περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη η οποία κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic, Rybelsus και Wegovy, τη λιραγλουτίδη (Saxenda, Victoza) και την τιρζεπατίδη (Mounjaro και Zepbound). Μιμούνται την GLP-1, μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα και επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το στομάχι.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τους αγωνιστές GLP-1 με σοβαρά πεπτικά προβλήματα, όπως παράλυση του στομάχου, παγκρεατίτιδα και απόφραξη του εντέρου. Πολλές από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται στις πληροφορίες συνταγογράφησης των φαρμάκων ή στις ετικέτες τους.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων συνέστησε τον Ιούνιο στα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy να τα διακόπτουν πριν από προγραμματισμένες εγχειρήσεις για να αποφύγουν πιθανώς σοβαρές επιπλοκές.

Εδώ και μήνες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διερευνά εάν τα συγκεκριμένα φάρμακα συνδέονται με κίνδυνο αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού από τους χρήστες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν οι συγκεκριμένες παρενέργειες προκλήθηκαν από τα φάρμακα ή αν υπήρχαν άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Η Novo Nordisk και η Eli Lilly, οι οποίες παρασκευάζουν αρκετά από τα φάρμακα που βασίζονται στους αγωνιστές GLP-1, ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά τους και ότι συνεργάζονται στενά με τον FDA για την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: CNN, ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ