Κοσμος

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη

Αναβρασμός μετά τα πλήγματα αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη - Ανησυχία για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Συνεδριάζει κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Υεμένη © EPA/Yahya Arhab

ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη - Ανησυχία για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα δυτικών ΗΠΑ) μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον μήνα Ιανουάριο.

ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη - Ανησυχία για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα © EPA/Yahya Arhab

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ανέφερε η γαλλική προεδρία του ΣΑ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα έπειτα από άλλη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Υεμένη: Απείχαν από την ψηφοφορία του ΟΗΕ Ρωσία και Κίνα

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (...) Όμως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με τη Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cycoxph1pp7l)

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία απείχε την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Υεμένη: Η κυβέρνηση αναφέρει ότι τα πλήγματα στους Χούθι ήταν απάντηση στις επιθέσεις σε πλοία

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη αποτελούν μια απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του σιιτικού αντάρτικου κινήματος στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία υεμενίτικη κυβέρνηση πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι φέρουν την ευθύνη ότι σέρνουν αυτή τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cycoazbqcrjt)

Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη παραμένει βυθισμένη στη δίνη εμφυλίου πολέμου από το 2014, καθώς οι Χούθι πολεμούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, έχουν έρθει στο διεθνές προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες διότι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό ισραηλινά λιμάνια, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ