Κοσμος

Γαλλία: Το μεγάλο φακέλωμα

Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των επίδοξων παραβατών και τρομοκρατών ώστε η αστυνομία δεν μπορεί να τους ελέγξει

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Γαλλία: το μεγάλο φακέλωμα
© Bertnrand Guay / EPA

Γαλλία: Το στοίχημα των γαλλικών αρχών για την αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων από ισλαμιστές και η ένταξή τους στην κοινωνία

To 30% των «φακελωμένων» με την υποψία ότι είναι μέλη τζιχαντιστικών δικτύων, πάσχουν από ψυχικά προβλήματα και έχουν ψυχιατρικό ιστορικό. Όμως, καθώς, οι «φακελωμένοι» είναι σχεδόν 20.000, είναι αδύνατον να παρακολουθούνται από όργανα της τάξεως, όπως είναι αδύνατον να νοσηλευτούν όσοι αντιμετωπίζουν ψυχώσεις. Το στοίχημα των γαλλικών αρχών είναι η αποτροπή των τρομοκρατικών πράξεων και, εάν είναι δυνατόν, η μεταστροφή των ισλαμιστών και η ένταξή τους στο κοινωνικό σώμα.

Στο μεταξύ, το σύστημα της δικαιοσύνης εφαρμόζει νόμους που θεωρούνται από πολλούς ξεπερασμένοι: από το 2018 έχουν αφεθεί ελεύθεροι 480 τζιχαντιστές, είτε εξέτισαν τις ποινές τους είτε βγήκαν λόγω καλής διαγωγής. Αλλά, οι ειδήμονες στη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση, όπως ο Gilles Kepel και η Pascale Giravalli, λένε ότι η απο-ριζοσπαστικοποίση είναι σχεδόν αδύνατη: το μυστικιστικό παραλήρημα καταλήγει σε δημιουργία φαντασιακών οργάνων του Αλλάχ που πιστεύουν βαθιά σε ό,τι κάνουν. Eξάλλου, οι καινούργιες προσχωρήσεις στο Ισλάμ —περίπου 4.000 ετησίως— πρέπει να θεωρούνται, δυνάμει, εξτρεμιστικές.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμαρέν, οι αρχές έχουν φακελώσει, μεταξύ άλλων, 1.411 παράτυπους μετανάστες τους οποίους θεωρούν επιρρεπείς σε ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, η γαλλική αστυνομία έχει 620.000 ονόματα υπόπτων ή καταζητουμένων για διάφορα αδικήματα. Ανάμεσά τους υπάρχουν έφηβοι που έχουν εξαφανιστεί, δραπέτες από τη φυλακή και αλλοδαποί στους οποίους έχει ζητηθεί να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος. Περίπου 30.000 από αυτά τα άτομα θεωρούνται επικίνδυνα: η αναθεώρηση των εγγράφων γίνεται κάθε δύο χρόνια· αν δηλαδή κάποιος δεν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά επί μία διετία, παύει να θεωρείται ύποπτος. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαρέν, οι αρχές έχουν φακελώσει, μεταξύ άλλων, 1.411 παράτυπους μετανάστες τους οποίους θεωρούν επιρρεπείς σε ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

Για τις γαλλικές αρχές προστίθενται μη κολάσιμα προβλήματα σχετικά με το φανατικό Ισλάμ. Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, μια καθηγήτρια σε Γυμνάσιο της μικρής πόλης Issou έδειξε στους μαθητές τον πίνακα «Άρτεμις και Ακταίων» του Giuseppe Cesari με αποτέλεσμα να δεχθεί απειλές από μουσουλμάνους γονείς επειδή στο έργο υπάρχουν «γυμνές γυναίκες». Σε τέτοιου είδους περιστατικά, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμα απαντήσεις.

Ούτε η Ευρώπη ευρύτερα έχει βρει απαντήσεις: ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, συγκεντρώνει καταδίκες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή προωθεί τις απελάσεις επικίνδυνων αλλοδαπών. Τον στηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point είπε ότι «στη Γαλλία μεγεθύνονται όλες οι ταυτότητες εκτός από εκείνη της Γαλλίας». Ο κ. Μπλανκέ πρόσθεσε ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος όπου πρέπει να αναγραφεί η αναγκαιότητα «μίας και μοναδικής πολιτιστικής και γλωσσικής κοινότητας». Ο πρώην υπουργός κατέληξε πως «μόνον έτσι θα καταπολεμηθεί ο κοινοτισμός και οι αποσχιστικές τάσεις που διαβρώνουν τη γαλλική κοινωνία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ