- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Άντερς Μπρέιβικ: Μηνύει το νορβηγικό κράτος για παραβίαση των δικαιωμάτων του
Ζητά να τερματιστεί η απομόνωσή του
Ο 44χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι η Νορβηγία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός τρομοκράτης που το 2011 σκότωσε 77 άτομα στη Νορβηγία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου καθώς έχει μηνύσει το νορβηγικό κράτος για τις συνθήκες με τις οποίες κρατείται στη φυλακή. Ο Μπρέιβικ ζητά να τερματιστεί η χρόνια απομόνωσή του, καθώς και να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για την αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο.
Ο 44χρονος Μπρέιβικ τον Αύγουστο του 2011 είχε σκοτώσει 8 άτομα με την έκρηξη βόμβας σε φορτηγό στο Όσλο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας στο νησί Ουτόγια, όπου σκότωσε με πυροβολισμούς 69 συμμετέχοντες. Από τότε βρίσκεται στην απομόνωση.
Ο Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μπίργκιτ Κόλρουντ που θα εξετάσει το αίτημα, απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα το δημοσιογραφικό αίτημα για αναμετάδοση της κατάθεσης του Μπρέιβικ με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε πλατφόρμα διάδοσης των ιδεών του από μια μαρτυρία για τις συνθήκες κράτησής του.
Οι δικηγόροι του φανατικού εθνικοσοσιαλιστή ισχυρίζονται ότι η Νορβηγία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρουν ότι «κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία». Και συνεχίζουν ότι οι συνθήκες κράτησής του για περισσότερα από 10 χρόνια τον έχουν κρατήσει σε έναν απομονωμένο κόσμο, με μοναδική επαφή τους δεσμοφύλακες και το υπόλοιπο προσωπικό της φυλακής, οι οποίοι έχουν ως αποστολή ακριβώς να διατηρήσουν αυτήν την απομόνωση.
Εξακολουθεί να θεωρείται απειλή για την κοινωνία
Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του νορβηγικού υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι ο Μπρέιβικ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια απειλή για την κοινωνία και θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλους να καταφύγουν στη διάπραξη εγκλημάτων, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο έγκλειστος τρομοκράτης συνεχίζει να είναι πηγή έμπνευσης για ακροδεξιούς εξτρεμιστές σε όλον τον κόσμο.
Η ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της φυλακής υψίστης ασφαλείας Ρινγκερίκε όπου κρατείται ο Μπρέιβικ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις νορβηγικές δικαστικές αρχές.
Terrorist Anders Breivik, who killed 77 people, tries to sue Norway for alleged human rights breach
— NEXTA (@nexta_tv) January 7, 2024
Breivik believes that his solitary confinement since 2012 amounts to inhuman treatment under the European Convention on Human Rights.
Breivik, by the way, is being held in a… pic.twitter.com/QlH7vgotxf
Πηγή: Reuters, BBC
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.