Κοσμος

Η βρετανική αστυνομία διερευνά τον πρώτο virtual reality βιασμό στο metaverse

Tα σεξουαλικά αδικήματα του είδους είναι πλέον «διαδεδομένα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία:Έρευνα για virtual ομαδικό βιασμό έφηβης από αγνώστους στο metaverse
© Unsplash

Μetaverse: Η βρετανική αστυνομία διερευνά τον virtual reality βιασμό 

Η βρετανική αστυνομία ερευνά μια υπόθεση-ορόσημο που αφορά στον υποτιθέμενο βιασμό του άβαταρ (εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα) μιας έφηβης κοπέλας από αγνώστους σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια έρευνα για σεξουαλική επίθεση στο metaverse, και έχουν προκύψει αντιδράσεις από άτομα που πιστεύουν ότι οι Αρχές οφείλουν να ασχολούνται μόνο με «πραγματικά» και όχι με «εικονικά» εγκλήματα. Οι βρετανικές Αρχές δεν αποκάλυψαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η επίθεση στο metaverse, προκειμένου να προστατευτεί η ιδιωτικότητα της ανήλικης κοπέλας.

Παρόλο που η έφηβη δεν βίωσε σωματική κακοποίηση, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να υπέστη ψυχικό τραύμα συγκρίσιμο με εκείνο ενός θύματος βιασμού στην πραγματική ζωή.

«Υπάρχουν συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στο θύμα που μπορεί να το επηρεάζουν για πολύ περισσότερο καιρό από οποιεσδήποτε σωματικές βλάβες», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας στην Daily Mail.

Ανησυχία στις βρετανικές αρχές

Ωστόσο, οι βρετανικές αρχές ανησυχούν ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ορίζει τη σεξουαλική επίθεση ως μη συναινετικό «σωματικό άγγιγμα» με σεξουαλικό τρόπο, η δίωξη των υπόπτων (εφόσον τελικά εντοπιστούν) μπορεί να αποδειχθεί αδύνατη.

Η έρευνα δέχεται επικρίσεις από πολίτες που πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν πρέπει να διαθέτει πόρους και χρόνο για τη διερεύνηση virtual εγκλημάτων, την ώρα που οι υποθέσεις βιασμών στην πραγματική ζωή συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ξεκαθάρισε ότι θεωρεί σημαντική την έρευνα. «Ξέρω ότι είναι εύκολο να απορρίψει κανείς την υπόθεση ως μη πραγματική, όμως το όλο νόημα αυτών των εικονικών περιβαλλόντων είναι ότι είναι απίστευτα ρεαλιστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας ότι το θύμα είναι μια ανήλικη κοπέλα που έχει βιώσει σεξουαλικό τραύμα, ο Κλέβερλι έκανε λόγο για σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις που απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς από τις Αρχές. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιος που είναι πρόθυμος να υποβάλει ένα παιδί σε ένα τέτοιο τραύμα ψηφιακά θα μπορούσε μελλοντικά να κάνει φρικτές πράξεις και στην πραγματική ζωή».

«Φρικτά εγκλήματα κατά των παιδιών»

Χθες, ο επικεφαλής της Διερεύνησης Παιδικής Προστασίας και Κακοποίησης του Συμβουλίου Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας, Ίαν Κρίτσλει προειδοποίησε ότι «το metaverse δημιουργεί μια πύλη για τα αρπακτικά να διαπράττουν φρικτά εγκλήματα κατά των παιδιών».

Ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε στη Mail ότι τα σεξουαλικά αδικήματα στο metaverse είναι πλέον «διαδεδομένα», ενώ η Ντόνα Τζόουνς, η πρόεδρος της Ένωσης Επιτρόπων Αστυνομίας και Εγκλήματος ζήτησε την επικαιροποίηση των νόμων για την προστασία των ανθρώπων στο διαδίκτυο.

Έχουν αναφερθεί αρκετές σεξουαλικές επιθέσεις στο Horizon Worlds, το δωρεάν παιχνίδι VR που κυκλοφόρησε από την ιδιοκτήτρια του Facebook Meta.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει ποντάρει ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης στο να απογειωθεί αυτή η ιδέα. Οι χρήστες δημιουργούν ένα διαδικτυακό avatar και φορούν ένα headset για να εξερευνήσουν τον τεχνητό κόσμο.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Η Meta δεν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Το είδος της συμπεριφοράς που περιγράφεται δεν έχει θέση στην πλατφόρμα μας, γι' αυτό και για όλους τους χρήστες έχουμε μια αυτόματη προστασία που ονομάζεται προσωπικό όριο, το οποίο κρατάει τους ανθρώπους που δεν γνωρίζετε λίγα μέτρα μακριά σας».

Πηγή: LBC, CNN, Daily Mail

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ