Κοσμος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Ιράν

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση στην χώρα από το 1978

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση
© EPA/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE

Ιράν: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με 84 νεκρούς

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στο Ιράν χθες, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σολεϊμανί, πρώην επικεφαλής των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, για τον θάνατο του οποίου το 2020 η χώρα πραγματοποιούσε εκδηλώσεις μνήμης.

Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν χθες την Κερμάν, στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από τον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του. Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «βόμβες κρυμμένες σε δύο σακίδια» και «οι δράστες προφανώς τις πυροδότησαν από μακριά».

«Περπατούσαμε προς το νεκροταφείο όταν ξαφνικά σταμάτησε πίσω μας ένα αυτοκίνητο και μια τσάντα που περιείχε βόμβα εξερράγη», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Isna.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τον δήμαρχο της Κερμάν Σαΐντ Ταμπριζί, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα δέκα λεπτών η μία από την άλλη.

Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε την χθεσινή «ημέρα εθνικού πένθους». Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν από το 1978, σύμφωνα με το αρχείο του AFP, όταν πυρκαγιά που προκλήθηκε από εγκληματική ενέργεια σε κινηματογράφο της πόλης Αμπαντάν κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 377 ανθρώπους.

Μόλις έπεσε η νύκτα πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στο νεκροταφείο της Κερμάν και φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ!» και «Θάνατος στην Αμερική!». Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Σολεϊμανί.

«Αυστηρή απάντηση»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποσχέθηκε μια «αυστηρή απάντηση» στην επίθεση, μια «ειδεχθή και δειλή» ενέργεια, όπως τη χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν πρόσωπο κλειδί του ιρανικού καθεστώτος και μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του Ιράν. Ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιο για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, και επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα η συμβολή του στην ήττα του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία θεωρούνταν κρίσιμη.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε κηρύξει τον Σολεϊμανί «ζωντανό μάρτυρα» ενόσω αυτός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ