Κοσμος

Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί

Ένα βήμα πριν την γενική ανάφλεξη η Μέση Ανατολή - Σοκαρισμένος ο Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί
Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, μιας επίλεκτης ιρανικής μονάδας © IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE HANDOUT

Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί. Ένα βήμα πριν την γενική ανάφλεξη η Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 141 τραυματίστηκαν την Τετάρτη στην ιρανική πόλη Κερμάν, μετά από δύο εκρήξεις κοντά στο μνήμα του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αυτό που οι ιρανοί αξιωματούχοι αποκάλεσαν τρομοκρατική επίθεση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy58tqemuhxl)

Οι εκρήξεις, τουλάχιστον μία από τις οποίες προκλήθηκε από βόμβα σύμφωνα με το CNN, σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της τέταρτης επετείου του θανάτου του Σουλεϊμανί από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, στις 3 Ιανουαρίου 2020 στο Ιράκ και απειλούν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε ολική ανάφλεξη μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα.

Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί Ένα βήμα πριν την γενική ανάφλεξη η Μέση Ανατολή - Σοκαρισμένος ο Πούτιν
© TASNIM NEWS AGENCY

Η πρώτη έκρηξη έγινε 700 περίπου μέτρα από τον τάφο του Σουλεϊμανί και η δεύτερη περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά, καθώς χιλιάδες επισκέπτες είχαν κατακλύσει την γύρω περιοχή, ενώ τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα, λόγω πανικού.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είχε σκοτωθεί από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ με εντολή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης πριν από τέσσερα χρόνια.

Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί Ένα βήμα πριν την γενική ανάφλεξη η Μέση Ανατολή - Σοκαρισμένος ο Πούτιν
© MEHR NEWS AGENCY

Το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRINN, ανέφερε ότι η πρώτη έκρηξη κοντά στον τάφο του Σουλεϊμανί προκλήθηκε από βόμβα που τοποθετήθηκε σε βαλίτσα μέσα σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Peugeot 405 και το πιο πιθανό είναι να πυροδοτήθηκε από απόσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Ahmad Vahidi δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 3:00 μ.μ. τοπική ώρα και η δεύτερη, η πιο πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε 20 λεπτά αργότερα, όταν ακόμη περισσότεροι επισκέπτες έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δείχνουν μεγάλο πλήθος ανθρώπων να τρέχει πανικόβλητο στην περιοχή μετά την έκρηξη και ασθενοφόρα να προσπαθούν να εκκενώσουν  νεκρούς και τραυματίες.

Το Ιράν κήρυξε την Πέμπτη ημέρα πένθους

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, μιας επίλεκτης ιρανικής μονάδας που χειρίζεται τις υπερπόντιες επιχειρήσεις του Ιράν και χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο λέει ότι ο Σουλεϊμανί και τα στρατεύματά του ήταν «υπεύθυνοι για το θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών και των συμμάχων τους, καθώς και τον τραυματισμό χιλιάδων ακόμη».

Γνωστός ως «σκιώδης διοικητής» του Ιράν, ο Σουλεϊμανί - ο οποίος ήταν αρχηγός της Δύναμης Κουντς από το 1998 - ήταν ο εγκέφαλος των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία.   

Η ιρανική κυβέρνηση κήρυξε αύριο Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους μετά τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε. «Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κερμάν, η κυβέρνηση κήρυξε για αύριο (Πέμπτη) ημέρα εθνικού πένθους σε όλη τη χώρα», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί Ένα βήμα πριν την γενική ανάφλεξη η Μέση Ανατολή - Σοκαρισμένος ο Πούτιν
© IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT

Η έκρηξη έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τη Μέση Ανατολή

Η έκρηξη σημειώθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ διεξάγει έναν τρίμηνο πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, μετά την επίθεση της 7 Οκτωβρίου.

Αυτός ο πόλεμος έχει προκαλέσει περισσότερους από 23.000 νεκρούς στη Γάζα και φαίνεται να  επεκτείνεται και σε γειτονικές χώρες πέρα ​​από το Ισραήλ.

Την Τρίτη, ένα ηγετικό μέλος της Χαμάς, ο Saleh al-Arouri, σκοτώθηκε σε ένα προάστιο της Βηρυτού σε μία έκρηξη η οποία σύμφωνα με πηγές του CNN προκλήθηκε από το Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την εμπλοκή του στη δολοφονία του al-Arouri, αλλά η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, κατηγόρησαν το Ισραήλ και ορκίστηκαν εκδίκηση. Το Ισραήλ δεν σχολίασε το θέμα.

Το Ισραήλ από τη πλευρά του κατηγορεί την Τεχεράνη ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του βρίσκεται σε έναν «πόλεμο πολλαπλών μετώπων», δεχόμενη επίθεση από επτά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. «Έχουμε ήδη απαντήσει και ενεργήσει σε έξι από αυτά», είπε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy57j5xlfc7l)

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράν      

Την Τετάρτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την «τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές» δηλώνοντας «σοκαρισμένος από την αγριότητά της» σε μια επιστολή προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι μετά τις εκρήξεις. Ο Πούτιν, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχει κατηγορηθεί από το Κίεβο και άλλους διεθνείς φορείς για πολυάριθμες τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η δολοφονία φιλειρηνικών ανθρώπων που επισκέπτονται ένα νεκροταφείο είναι σοκαριστική ως προς την αγριότητα και τον κυνισμό της», τόνισε σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Ιρανό ομόλογό του, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ιράν: Τουλάχιστον 103 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί Ένα βήμα πριν την γενική ανάφλεξη η Μέση Ανατολή - Σοκαρισμένος ο Πούτιν
© MEHR NEWS AGENCY

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εντείνει τη στρατιωτική τους εμπλοκή στη Μέση Ανατολή πρόσφατα. Τον περασμένο μήνα, ο στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν και σε άλλες αδελφές παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ μετά από επίθεση που τραυμάτισε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικά ελικόπτερα βύθισαν τρία σκάφη που ανήκαν στους αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται επίσης από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού δέχθηκαν πυρά, σκοτώνοντας όσους επέβαιναν. Ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασαν εντάσεις νωρίτερα πέρυσι που οι ΗΠΑ σκοτώνουν μέλη της αντάρτικης ομάδας.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν επιδιώκει μια ευρύτερη σύγκρουση. Οι Χούτι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, διακόπτοντας το εμπόριο σε μια από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς του κόσμου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy4co29yqjo1)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY