Κοσμος

Μπιλ Κλίντον και πρίγκιπας Άντριου κατονομάζονται στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον Τζέφρι Επστάιν

Ποια άλλα ονόματα περιλαμβάνονται στα έγγραφα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον
Ποια η αναφορά που γίνεται στον Μπιλ Κλίντον στα έγγραφα για τις διασυνδέσεις του Επστάιν © EPA / BRYNN ANDERSON / POOL

Τζέφρι Επστάιν: Το όνομα του Μπιλ Κλίντον στα έγγραφα - Γιατί δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία

Το φως της δημοσιότητας βρήκαν δικαστικά έγγραφα στα οποία περιγράφονται οι επαφές που είχε ο Τζέφρι Επστάιν μετά από σχετική απόφαση Αμερικάνου δικαστή στο πλαίσιο αγωγής που σχετίζεται με τη συνεργάτιδα του, Γκισλέιν Μάξγουελ. Ανάμεσα στα αρχεία εντοπίζεται το όνομα του πρίγκιπα Άντριου, του Μπιλ Κλίντον, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ. 

Σύμφωνα με το BBC, στις 900 περίπου σελίδες περιλαμβάνονται και νέες αποκαλύψεις, ενώ περισσότερα έγγραφα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα. Από τους περισσότερους από 100 ανθρώπους που κατονομάζονται, ορισμένοι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, ενώ άλλοι στα δικαστικά αρχεία διατυπώνουν ισχυρισμούς ή είναι πιθανοί μάρτυρες.

Όπως σημειώνεται, τα νομικά αρχεία αναδεικνύουν τον κοινωνικό κύκλο γύρω από τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Επστάιν, o οποίος είχε βρεθεί νεκρός στις φυλακές πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ περίμενε να του απαγγελθούν κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίθεση. Όταν διέταξε τη δημοσιοποίηση των φακέλων, η δικαστής της Νέας Υόρκης, Λορέτα Πρέσκα, δήλωσε ότι πολλοί από τους κατονομαζόμενους είχαν ήδη αναγνωριστεί από τα μέσα ενημέρωσης ή στην ποινική δίκη της Μάξγουελ. Πρόσθεσε ότι πολλοί άλλοι δεν διατύπωσαν αντίρρηση για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Η δικαστής Πρέσκα διέταξε επίσης να παραμείνουν ορισμένα ονόματα κρυφά επειδή θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Τζέφρι Επστάιν: Τι αναφέρουν τα έγγραφα για τον Μπιλ Κλίντον

Οι φάκελοι περιλαμβάνουν αναφορές στην Johanna Sjoberg, η οποία έχει υποστηρίξει ότι ο πρίγκιπας Άντριου της έπιασε το στήθος ενώ καθόταν σε έναν καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Επστάιν στο Μανχάταν το 2001. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει δηλώσει ότι οι ισχυρισμοί της είναι «κατηγορηματικά αναληθείς».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Κλίντον, κατονομάζεται επίσης στα δικαστικά έγγραφα, αν και δεν υπονοείται κάποια παρανομία. Όταν επικοινώνησαν για να σχολιάσουν, οι εκπρόσωποί του παρέπεμψαν σε μια δήλωση που εξέδωσε το 2019 λέγοντας ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα εγκλήματα του Επστάιν. Σύμφωνα με τα αρχεία, η Sjoberg κατέθεσε ότι ο Επστάι της είπε κάποτε ότι στον Κλίντον «αρέσει να είναι νέες», αναφερόμενος σε κορίτσια. Ο Κλίντον είχε δεσμό με μια 22χρονη ασκούμενη του Λευκού Οίκου όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι φάκελοι περιλαμβάνουν μαρτυρία της Μάξγουελ που επιβεβαιώνει ότι ο Κλίντον είχε ταξιδέψει με το ιδιωτικό τζετ του Επστάιν, αλλά δεν γνώριζε πόσες φορές. Ο Κλίντον ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Επστάιν σε ταξίδια που περιγράφηκαν ως ανθρωπιστικά, στην Αφρική, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τότε επαίνεσε τον Επστάιν ως αφοσιωμένο φιλάνθρωπο, αν και δήλωσε ότι αργότερα διέκοψε τους δεσμούς μαζί του.

Η δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ το 2019 ανέφερε ότι συνοδευόταν στα ταξίδια του με το αεροσκάφος του Επστάιν από προσωπικό και υποστηρικτές του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Κλίντον. Ο Επστάιν μπορεί να έγινε γνωστός για το κύκλωμα sex trafficking που είχε δημιουργήσει, ωστόσο φέρεται να είναι και οικονομικές εξηπηρετήσεις σε ορισμένα άτομα, ώστε να εξασφαλίσει την εύνοιά τους.

Τζέφρι Επστάιν: Ποια άλλα ονόματα περιλαμβάνονται στα έγγραφα

Στα ονόματα που είχαν διαρρεύσει πριν από τη δημοσίευση των εγγράφων περιλαμβάνονται εκείνα του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμς Μπερνς, και της Κάθριν Ρούμλερ, σύμβουλου του Λευκού Οίκου υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με λιγότερο σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο αριστερός καθηγητής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Ριντ Χόφμαν και ο Λόρενς Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου υπό τον Ομπάμα. Επίσης, περιλαμβάνονται ο Γούντι Άλεν, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Θορμπγιόρν Γιάγκλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο πρώην πρόεδρος της Barclays Τζες Στάλεϊ.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ