Κοσμος

To όνομα του Μπιλ Κλίντον ενδέχεται να είναι στην «αμαρτωλή» λίστα του Τζέφρι Έπσταϊν

Ο χρηματιστής κατηγορείτο για σωρεία σεξουαλικών αδικημάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bill Clinton
Bill Clinton © David M. Benett/Getty Images/Ideal Image

Μπιλ Κλίντον: Συνδέεται με την υπόθεση Έπσταϊν

Σχεδόν 200 ονόματα που συνδέονται με την υπόθεση του Τζέφρι Έπσταϊν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα δικαστής της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτοντας ή επιβεβαιώνοντας τις ταυτότητες δεκάδων συνεργατών του άλλοτε χρηματιστή που μέχρι τώρα ήταν γνωστοί μόνο ως John και Jane Does (ονόματα που δίνονται σε άγνωστα πρόσωπα στις ΗΠΑ) στα δικαστικά έγγραφα.

Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων κατά της αποσφράγισης των ονομάτων λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σχεδόν εννέα χρόνια αφότου το θύμα Βιρτζίνια Τζιούφρε κατέθεσε το 2015 αγωγή δυσφήμισης κατά της φίλης του χρηματιστή Γκιλέιν Μάξγουελ, κόρης του μεγιστάνα του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ, η οποία με τη σειρά της ανέδειξε τα ονόματα σε νομικές καταθέσεις. H Μαξγουελ καταδικάστηκε διότι «τροφοδοτούσε» τον Τζέφρι Έπσταϊν επί 10 συναπτά έτη και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, με ανήλικα θύματα. 

Ο Επσταϊν συνελήφθη το 2019 με ομοσπονδιακές κατηγορίες που τον κατηγορούσαν ότι πλήρωνε ανήλικα κορίτσια για μασάζ και στη συνέχεια τα κακοποιούσε σεξουαλικά στα σπίτια του στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη. Βρέθηκε νεκρός στη φυλακή τον Αύγουστο του ίδιου έτους, σε ηλικία 66 ετών, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

Το όνομα του Κλίντον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αναγνωρίστηκε από το ANC News ως ο «άγνωστος 36» και αναφέρεται σε περισσότερες από 50 από τις επεξεργασμένες καταθέσεις, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Η Τζιούφρε δεν προέβη σε ισχυρισμούς για αδικήματα του Κλίντον, αλλά υποστηρίζει ότι τον συνάντησε στο νησί - το οποίο ο Κλίντον έχει πει ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ.

Αλλά τα προσωπικά αρχεία καταγραφής πτήσεων που κρατούσε ένας από τους πιλότους του Έπσταϊν έδειξαν ότι ο Κλίντον πετούσε εκτενώς με το αεροπλάνο του χρηματιστή, μεταξύ άλλων σε ταξίδια στο Παρίσι, την Μπανγκόκ και το Μπρουνέι τα χρόνια μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα το 2001.

Σύμφωνα με το ABC, οι δικηγόροι της Τζιούφρε επικοινώνησαν με τους νομικούς εκπροσώπους του Κλίντον για μια κατάθεση, αλλά εκείνοι απάντησαν ότι δεν θα ήταν χρήσιμη. 

Το όνομα του Κλίντον εμφανίστηκε μεταξύ άλλων σε ένα άρθρο του περιοδικού New York το 2002, στο οποίο δήλωνε μέσω ενός εκπροσώπου του ότι ο Έπσταϊν ήταν «ένας εξαιρετικά επιτυχημένος χρηματοδότης και ένας αφοσιωμένος φιλάνθρωπος με έντονη αίσθηση των παγκόσμιων αγορών και βαθιά γνώση της επιστήμης του 21ου αιώνα».

Ο Κλίντον δήλωσε ότι διέκοψε τους δεσμούς του με τον  το 2005, αφού ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι έφερνε ανήλικα κορίτσια στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς. Μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν το 2019, ο Κλίντον εξέδωσε και πάλι δήλωση, λέγοντας ότι δεν είχε μιλήσει με τον Επστάιν «εδώ και πάνω από μια δεκαετία» και ότι «δεν έχει πάει ποτέ στο νησί Little St James, στο ράντσο του στο Νέο Μεξικό ή στην κατοικία του στη Φλόριντα».

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ