Κοσμος

Νεκροί οι επιβαίνοντες του διασωστικού αεροσκάφους που συγκρούστηκε σε αεροδιάδρομο στην Ιαπωνία

Σε κρίσιμη κατάσταση φέρεται ο κυβερνήτης του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιαπωνία: Νεκροί οι πέντε διασώστες του αεροσκάφους που συγκρούστηκε με άλλο αεροσκάφος
© EPA/JIJI PRESS

Ιαπωνία: Νεκροί πέντε διασώστες του αεροσκάφους μετά από σύγκρουση

Συνολικά πέντε άνθρωποι που επέβαιναν σε αεροσκάφος της ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο έχασαν τη ζωή τους από σύγκρουση με επιβατικό αεροπλάνο, επιβεβαίωσε η αστυνομία, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Έξι άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος της ακτοφυλακής, ένα Bombardier Dash-8, το οποίο συμμετείχε στις προσπάθειες ανακούφισης από τον σεισμό. Ο κυβέρνητης του φέρεται να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Το αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής βρισκόταν καθοδόν προς την αεροπορική βάση Νιιγκάτα για να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή από τον σεισμό της χερσονήσου Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Από την άλλη πλευρά και οι 379 επιβαίνοντες του αεροπλάνου της Japan Airlines απομακρύνθηκαν με ασφάλεια το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από την σύγκρουση. 

Συγκλονιστικά βίντεο από το εσωτερικό του επιβατικού αεροσκάφους

Στο μεταξύ, βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου πιστεύεται ότι δείχνουν το εσωτερικό του αεροσκάφους των Ιαπωνικών Γραμμών πριν από την εκκένωσή του.  Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επιβάτες να φωνάζουν μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που έχει γεμίσει με καπνό και άλλους να τρέχουν να απομακρυνθούν μέσω της φουσκωτής τσουλήθρας εγκατάλειψης αεροπλάνου. Το επίμαχο υλικό αναδημοσίευσε και ο ιστότοπος Sky News, επισημαίνοντας πάντως ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει επαληθευτεί.

«Ενιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχθηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ένας επιβάτης της πτήσης.

Τα ατυχήματα που αφορούν αεροσκάφη είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία. Το πιο σοβαρό από αυτά συνέβη το 1985, όταν ένα αεροπλάνο της Japan Airlines συνετρίβη μεταξύ Τόκιο και Οσάκα, σκοτώνοντας 520 ανθρώπους, μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στον κόσμο.

Τι προκάλεσε τη σύγκρουση των δύο αεροσκαφών;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το αεροπλάνο της ακτοφυλακής μπήκε ξαφνικά στον διάδρομο την ώρα που προσγειωνόταν το αεροσκάφος της JAL ή αν πρόκειται για λάθος του πύργου ελέγχου που άναψε το πράσινο φως για την προσγείωση.

Φως στα αίτια της σύγκρουσης αναμένεται να ρίξει η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του πύργου ελέγχου με τον πιλότο του αεροσκάφους, που σώθηκε ευτυχώς μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος και τους 367 επιβάτες.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, ERT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ