Κοσμος

Ο Σι Τζινπίνγκ ξεκαθάρισε στον Μπάιντεν ότι σχεδιάζει την επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν

Η προτίμηση της Κίνας είναι «ειρηνική επανένωση και όχι με τη βία», δήλωσαν οι αξιωματούχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας
Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας @China2ASEAN/Twitter

Ταϊβάν: Ο Σι Τζινπίνγκ ξεκαθάρισε στον Μπάιντεν ότι σχεδιάζει την επανένωση με την Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ευθέως στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής τους στο Σαν Φρανσίσκο ότι το Πεκίνο θα επανενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα, αλλά ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σύμφωνα με τρεις νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν δώδεκα Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι ότι η προτίμηση της Κίνας είναι «ειρηνική επανένωση και όχι με τη βία», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Κινέζος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στις δημόσιες προβλέψεις αμερικανών στρατιωτικών ηγετών που λένε ότι σχεδιάζει να καταλάβει την Ταϊβάν το 2025 ή το 2027, λέγοντας στον Μπάιντεν ότι «κάνουν λάθος» επειδή δεν έχει ορίσει χρονικό πλαίσιο.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής από τον Μπάιντεν να προβεί σε δημόσια δήλωση μετά τη συνάντηση λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πολιτική της «Μιας Κίνας». Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το κινεζικό αίτημα.

Οι αποκαλύψεις παρέχουν λεπτομέρειες που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως σχετικά με μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών που είχε ως στόχο να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των χωρών τους.

Chinese President Xi told President Biden at summit that China will reunify with Taiwan

Αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών

Μετά την αρχική δημοσίευση αυτής της είδησης, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ εξέδωσε δήλωση με την οποία καλούσε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να συνεργαστούν για την αποτροπή της Κίνας. «Αυτή η ιστορία, όπως αναφέρθηκε, είναι πέρα για πέρα εκνευριστική», δήλωσε ο Γκράχαμ. «Θα συνεργαστώ με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να κάνω δύο πράγματα γρήγορα. Πρώτον, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό συμπληρωματικό πρόγραμμα άμυνας για την Ταϊβάν και δεύτερον, να συντάξουμε ένα σχέδιο κυρώσεων πριν από την εισβολή από την κόλαση που θα επιβληθούν στην Κίνα, εάν αναλάβει δράση για την κατάληψη της Ταϊβάν».

Η προειδοποίηση του Σι

Στο περσινό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Σι δήλωσε δημοσίως ότι η Κίνα θα επιτεθεί στρατιωτικά στην Ταϊβάν, εάν κηρύξει την ανεξαρτησία της με ξένη υποστήριξη. Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η απειλή βίας «απευθύνεται αποκλειστικά στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων και των λίγων αυτονομιστών που επιδιώκουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Ο Σι, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας έως το 2035, δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την οικονομική ανάπτυξη ως κεντρικό μας καθήκον». Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι αμφίβολο αν η Κίνα θα επιτεθεί στην Ταϊβάν αν δεν κηρύξει την ανεξαρτησία της, διότι μια στρατιωτική σύγκρουση θα εμπόδιζε πιθανότατα το Πεκίνο να επιτύχει τους οικονομικούς του στόχους.

Mε πληροφορίες από CNBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ