Κοσμος

ΗΠΑ: Χάσμα γενεών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση

Η Gen Z επηρεάζεται από το TikTok και τους Παλαιστινίους influencers στο Ιnstagram

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Tο χάσμα των γενεών σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση
© Michael M. Santiago/Getty Images

ΗΠΑ: Πώς αντιλαμβάνονται οι αμερικανοί ψηφοφόροι τον πόλεμο στο Ισραήλ - Το χάσμα γενεών

Υπάρχει σαφές χάσμα γενεών όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί ψηφοφόροι τον πόλεμο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με μια σειρά δημοσκοπήσεων. Λιγότερο από το μισό (48%) της Gen Z και των millennials πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίζουν το Ισραήλ σε σύγκριση με το 63% των Gen Xers, το 83% των baby boomers και το 86% των μελών της ακόμα αρχαιότερης Silent Generation.

Μια δημοσκόπηση της Quinnipiac σε 1.737 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 51% των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών δεν υποστηρίζει την αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, σε σύγκριση με το 77% των 50 ετών και άνω που την εγκρίνουν. Μια άλλη δημοσκόπηση, της Generation Lab, με δείγμα 978 φοιτητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 48% από αυτούς δεν κατηγορεί τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου: το 12% κατηγορεί άλλες κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, το 11% κατηγορεί το Ισραήλ και το υπόλοιπο 25% ρίχνει το φταίξιμο σε κάποιον άλλον. Η τελευταία δημοσκόπηση του Harvard CAPS-Harris έδειξε ότι αν και η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει το Ισραήλ (84%) και την απάντησή του στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς (88%), αυτές οι απόψεις διαφέρουν πολύ από γενιά σε γενιά.

Στη διαμόρφωση των απόψεων παίζουν ρόλο οι διαφορετικοί δίαυλοι πληροφοριών: 1 στα 5 μέλη της Gen Z χρησιμοποιεί το TikTok για ειδήσεις και πληροφορίες. Στο TikTok το hashtag #Palestine έχει 40,3 δισεκατομμύρια προβολές, ενώ το #Israel έχει 35,5 δισεκατομμύρια και η #Hamas έχει 5,1 δισεκατομμύρια. Στο Instagram έχουν επίσης εμφανιστεί δημοφιλή hashtags —#freepalestine #gaza #islam #israel #jerusalem #savepalestine #muslim— που δείχνουν πολύ μεγάλη κινητικότητα από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ινδία και την Ινδονησία. Η Gen Z έρχεται σε επαφή με Παλαιστίνιους influencers που είναι πολύ δραστήριοι στο Instagram —π.χ. o Land Palestine έχει 373,3 εκατομμύρια followers— την ύπαρξη των οποίων αγνοούν οι baby boomers. Aν και βεβαίως υπάρχουν Ισραηλινοί-ές influencers, δεν είναι απαραιτήτως πολιτικοποιημένοι όπως είναι οι Παλαιστίνιοι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ