Κοσμος

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία στη Γάζα - Προειδοποίηση Μακρόν για «10ετή πόλεμο»

Επικριτικός ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν στη Γάζα και απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kαπνοί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
Kαπνοί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας © EPA/ATEF SAFADI

Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση στη Γάζα: «Βροχή» από βόμβες και αλληλοκατηγορίες

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι συζητήσεις για επέκταση της εκεχειρίας στη Γάζα, με τις εχθροπραξίες να ξεκινούν αμέσως μετά τη χθεσινή κατάρρευσή της και τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει την απογοήτευσή της για την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το Ισραήλ ανακάλεσε την ομάδα των διαπραγματευτών που είχε στείλει στο Κατάρ, επικαλούμενο ως αιτία το «αδιέξοδο» στο οποίο έφτασαν οι συνομιλίες με τη Χαμάς που διεξάγονταν εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας που προέβλεπε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι, σύμφωνα με κατάλογο που εστάλη στη Χαμάς και που εγκρίθηκε από αυτήν», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η ισραηλινή πλευρά.

Οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές ανήκαν στη Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.

Όπως είχε γίνει γνωστό, στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης ήταν πιθανή απελευθέρωση νέων κατηγοριών Ισραηλινών ομήρων (ηλικιωμένων ανδρών), πέραν των γυναικών και των παιδιών, αλλά και οι παράμετροι μιας εκεχειρίας, η οποία θα διέφερε από τη συμφωνία εκεχειρίας που κατέρρευσε χθες.

Εχθροπραξιών συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, τις πρώτες 24 ώρες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περισσότερα από 400 πλήγματα στη Γάζα.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας.

Πριν από λίγο, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουάν «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες».

Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αλ Φαλούτζα της Γάζας σκοτώθηκε ο επιφανής Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός Σουφιάν Ταγέχ και η οικογένειά του.

Ένταση υπάρχει και στα σύνορα στον Λίβανο, με τις ισραηλινές δυνάμεις να ανταλλάσσουν πυρά με μαχητές της Χεζμπολάχ για δεύτερη ημέρα μετά την κατάρρευσης της εκεχειρίας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέφερε σε δήλωσή της ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Τρεις άνθρωποι στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είπε ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μαχητές της.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο στρατός, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια της κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις σήμερα το απόγευμα.

Αλληλοκατηγορίες για την κατάρρευση της εκεχειρίας

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της εκεχειρίας που διήρκεσε μια εβδομάδα και παρατάθηκε δύο φορές προτού οι διαπραγματευτές αποτύχουν να βρουν τρόπο για μια τρίτη παράταση.

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Χαμάς ότι αρνείται να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που κρατάει ομήρους. Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι η κατάρρευση προκλήθηκε για γυναίκες στρατιώτες από το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι έντονη. «Είναι ένα νέο επίπεδο αναστάτωσης που προστίθεται στην άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών, σπιτιών και συνοικιών», είπε στο Reuters από το Ντουμπάι ο Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Σημειώνεται πάντως ότι πέρασε ανθρωπιστική βοήθεια από τη διέλευση της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο Μακρόν προειδοποιεί για 10ετή πόλεμο

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία «ανησυχεί έντονα» για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος θα μεταβεί στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

 Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία στη Γάζα - Προειδοποίηση Μακρόν για «10ετή πόλεμο»

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς τη Χαμάς.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους. Και ο τελικός τους στόχος, η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος, τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε ο Μακρόν.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων... Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επικοινωνία Χάρις - Σίσι

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, παρουσίασε σήμερα τους γενικούς στόχους της χώρας της για το πότε θα λήξει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα πρέπει τελικά να επανενωθεί κάτω από μια κυβερνητική οντότητα.

Η Χάρις, η οποία μετείχε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στον οποίο είπε ότι «σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, την πολιορκία της Γάζας ή την επαναχάραξη των συνόρων της Γάζας».

Είπε επίσης ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, οι προσπάθειες για ανοικοδόμηση θα πρέπει να συνεχιστούν «στο πλαίσιο ενός σαφούς πολιτικού ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό προς ένα δικό του κράτος υπό την ηγεσία μιας νέας Παλαιστινιακής Αρχής και να έχει σημαντική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Η αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ελέγξει τη Γάζα, κάτι που είναι μη βιώσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ, την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Πυρά» από Ερντογάν κατά Ισραήλ

Η ευκαιρία για ειρήνη μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα χάθηκε εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Εξ αρχής, τονίζαμε ότι είμαστε υπέρ μιας μόνιμης εκεχειρίας αντί μιας ανθρωπιστικής παύσης... Υπήρξε μια ευκαιρία για ειρήνη εδώ και δυστυχώς τη χάσαμε αυτή την ευκαιρία για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι δεν χάνει τις ελπίδες του για μια ειρήνη διαρκείας, προσθέτοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από μια πιθανή επίλυση της κρίσης.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση των δύο κρατών... Ο αποκλεισμός της Χαμάς ή η καταστροφή της Χαμάς δεν αποτελούν ένα ρεαλιστικό σενάριο», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς.

Όπως είπε ο Ερντογάν, μια ομάδα επαφής που θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τον Αραβικό Σύνδεσμο θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να συζητήσει για την πιθανή επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα έπειτα από συναντήσεις της με τις αρχές στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τα Ηνωμένα Έθνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ