Κοσμος

Αντικαπνιστικός νόμος: Ένας γρήγορος οδηγός για την απαγόρευση του τσιγάρου σε όλο τον κόσμο

9 στους 10 ανθρώπους δηλώνουν ότι ξεκίνησαν τη συνήθεια πριν από την ηλικία των 21 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντικαπνιστικός νόμος: Ένας γρήγορος οδηγός για την απαγόρευση του τσιγάρου σε όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους © Unsplash+ / possessedphotography

Αντικαπνιστικός νόμος: Ένας γρήγορος οδηγός για την απαγόρευση του τσιγάρου σε όλο τον κόσμο - 9 στους 10 ανθρώπους λένε ότι ξεκίνησαν τη συνήθεια πριν από την ηλικία των 21 ετών

Η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να καταργήσει την απαγόρευση του καπνίσματος για τις νέες γενιές. Αυτή η πολιτική θεωρήθηκε ότι ενέπνευσε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Rishi Sunak να εισαγάγει αυστηρότερους περιορισμούς καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία.

New Zealand smoking ban scrapped by government in shock reversal - BBC News

Ενώ η αλλαγή της νομοθεσίας στη Νέα Ζηλανδία μπορεί να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση των αντικαπνιστικών εκστρατειών παγκοσμίως, υπάρχουν ακόμα αρκετές χώρες που γίνονται όλο και πιο αυστηρές απέναντι στο τσιγάρο. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις προσπάθειες απαγόρευσης του καπνίσματος παγκοσμίως, σύμφωνα με το BCC.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak θέλει να δημιουργήσει μια «γενιά χωρίς καπνό»

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οποιοσδήποτε ηλικίας 14 ετών και κάτω δεν θα μπορεί ποτέ να αγοράσει νόμιμα τσιγάρα ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν καπνού. Η ιδέα είναι να αποτραπεί το κάπνισμα από τις μελλοντικές γενιές, καθώς εννέα στους 10 ανθρώπους λένε ότι ξεκίνησαν τη συνήθεια πριν από την ηλικία των 21 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας για τον Καρκίνο. Ο προτεινόμενος νόμος δεν θα ποινικοποιήσει την πράξη αγοράς καπνού και δεν θα εμποδίσει κανέναν άνω των 14 ετών να πωλεί καπνό στο μέλλον.

Rishi Sunak announces plan to phase out cigarettes and ban smoking

Αυτή η πολιτική πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από τη Νέα Ζηλανδία

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ήθελε να έχει μια ολοκληρωτική πάταξη του καπνίσματος, ψηφίζοντας έναν νόμο που έλεγε ότι όποιος γεννήθηκε μετά το 2008 δεν θα μπορούσε να αγοράσει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού στη διάρκεια της ζωής του. Περιόρισαν επίσης τα σημεία πώλησης του καπνού και μείωσαν το επίπεδο της νικοτίνης  στα τσιγάρα. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2023 κινείται προς την κατάργηση του νόμου, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των φορολογικών περικοπών.

Άλλες χώρες εξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο

Το Μεξικό έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του καπνίσματος σε παραλίες, πάρκα και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες. Η Πορτογαλία στοχεύει να έχει μια «γενιά χωρίς καπνό» μέχρι το 2040 και θέλει να περάσει νόμο που θα εμποδίζει τα μπαρ, τα καφέ και τα πρατήρια βενζίνης να πωλούν προϊόντα καπνού. Ο Καναδάς ελπίζει να μειώσει τη χρήση καπνού σε λιγότερο από 5% έως το 2035 και νωρίτερα φέτος έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να τυπώνονται σε μεμονωμένα τσιγάρα.

Περισσότερες από 70 χώρες έχουν νομοθεσίες κατά του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς. Το 2007, μόλις 10 χώρες είχαν «πολιτικές κατά του καπνίσματος». Σήμερα είναι 74. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας το 2004, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ.

Στη Νότια Αμερική, οι πολίτες καλύπτονται πλέον από αντικαπνιστικούς νόμους

Το 2006, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στην Νότια Αμερική που υιοθέτησε μια «100% εθνική πολιτική χωρίς καπνό», λέει ο ΠΟΥ. Τα μέτρα περιελάμβαναν απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και περιορισμούς σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους, όπως κοντά σε νοσοκομεία και σχολεία. Το 2020, η Παραγουάη έγινε η τελευταία χώρα στην περιοχή που ψήφισε νόμους για τη δημιουργία ενός «περιβάλλοντος χωρίς καπνό» που σημαίνει ότι οι πολίτες της μπορούν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού μόνο σε συγκεκριμένους ανοιχτούς χώρους χωρίς συνωστισμό.

Στην ΕΕ, αρκετές χώρες έχουν αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά διαφέρουν σημαντικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με το να πειστούν οι άνθρωποι και οι αρχές να ακολουθήσουν πραγματικά τα αντικαπνιστικά μέτρα, με τους νόμους να ισχύουν στα χαρτιά και να αγνοούνται συχνά. Η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ισπανία έχουν αυστηρή νομοθεσία, σύμφωνα με την Smoke Free Partnership, μια ομάδα ευρωπαϊκών ΜΚΟ. Ωστόσο, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβακία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πιο ελαφριά νομοθεσία και ακόμη και αυτή μερικές φορές αγνοείται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σχεδόν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους από το 2007

Ο νόμος για την προστασία της υγείας του 2006 (Health Act) έβαλε τέλος στο κάπνισμα σε κλειστούς  χώρους που σημαίνει ότι οι χώροι εργασίας, τα μπαρ, τα εστιατόρια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς έγιναν χώροι απαλλαγμένοι από καπνό. Το 2014, ο νόμος για τις οικογένειες περιόρισε το κάπνισμα σε αυτοκίνητα που μεταφέρουν παιδιά. Σήμερα, τα ποσοστά καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, 6,4 εκατομμύρια ενήλικες εξακολουθούν να καπνίζουν.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ