Κοσμος

Γαλλία: Νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος

Προβλέπεται ότι το 2024 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος
Γαλλία: Νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος © Unsplash

Γαλλία: Νέο πρόγραμμα για τη καταπολέμηση του καπνίσματος - Προβλέπεται ότι το 2024 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ

Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στην Γαλλία. Ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό, παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας γενική άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων καθώς και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.

Τα μέρη που απαγορεύεται το κάπνισμα στη Γαλλία

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το 2024 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα φτάσει στα 12 ευρώ. Προβλέπεται επίσης απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια πάρκα, στις παραλίες, στα δάση και σε περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία. Θα απαγορεύεται επίσης η είσοδος των ανήλικων τα καταστήματα που πουλούν τσιγάρα και είδη καπνού.

Το Σεπτέμβριο η γαλλική κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα/vapes μιας χρήσης

Να βάλει τέλος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα/vapes μιας χρήσης θέλει η Γαλλία λόγω του κινδύνου που ενέχουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο RTL, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί μέρος ενός νέου αντικαπνιστικού σχεδίου που εκπονεί η κυβέρνηση. Θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν οι ακτιβιστές.

Αρκετές άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, έχουν ανακοινώσει παρόμοιες απαγορεύσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο λέγεται ότι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απαγόρευσης.

Τα vapes μιας χρήσης (οι Γάλλοι τα λένε «puffs») που πωλούνται από τα καπνοπωλεία στη Γαλλία κοστίζουν περίπου 9 ευρώ, λιγότερο δηλαδή από ένα πακέτο 20 τσιγάρων. Υποτίθεται ότι προσφέρουν περίπου 600 ρουφηξιές, σχεδόν δηλαδή όσο 40 τσιγάρα.

Παγίδα για τα παιδιά και τους εφήβους

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας έχει χαρακτηρίσει τα puffs ως «ιδιαίτερα πονηρή παγίδα για τα παιδιά και τους εφήβους».

Σύμφωνα με την Γαλλίδα πρωθυπουργό, «δημιουργούν ένα αντανακλαστικό, μια χειρονομία, στην οποία εθίζονται τα παιδιά και τελικά καταλήγουν στα προϊόντα καπνού».

Οι ακτιβιστές κατηγορούν τους κατασκευαστές -πολλοί από τους οποίους εδρεύουν στην Κίνα- ότι στοχεύουν σκόπιμα στους εφήβους, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και μια σειρά από γεύσεις που θυμίζουν... ζαχαροπλαστείο, όπως σοκολάτα, φουντούκι, καρπούζι, marshmallow και καραμέλα.

Θεωρητικά απαγορεύεται η πώληση puffs σε ανηλίκους, αλλά στην πράξη το μέτρο δεν εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τη γαλλική οργάνωση Συμμαχία κατά του Καπνού (ACT), το 13% των παιδιών ηλικίας 13-16 ετών έχουν δοκιμάσει vapes μιας χρήσης τουλάχιστον μία φορά. Οι περισσότεροι λένε ότι ξεκίνησαν γύρω στην ηλικία των 11 ή 12 ετών.

«[Η απαγόρευση] είναι μια μεγάλη νίκη για την κοινωνία των πολιτών. Αυτά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης λειτουργούν ως πύλη εισόδου στο κάπνισμα για τους νέους. Έχει γίνει επιδημία. Είναι τρομερό το πώς η καπνοβιομηχανία έχει βαλθεί να αγκιστρώσει τα παιδιά», λέει ο πρόεδρος της ACT, Loïc Josseran.

Βλαβερά και για το περιβάλλον

Οι ακτιβιστές έχουν επίσης επισημάνει την οικολογική ζημιά που προκαλούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την περιβαλλοντική οργάνωση Material Focus διαπίστωσε ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο συσκευές πετιούνται κάθε εβδομάδα.

Κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και περιέχει μια μη αφαιρούμενη μπαταρία με περίπου 0,15 γραμμάρια λιθίου, καθώς και άλατα νικοτίνης και ίχνη βαρέων μετάλλων.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ