Κοσμος

Τατιάν Σπίτσνερ: Η γυναίκα που έγινε το σύμβολο της γυναικοκτονίας στη Βραζιλία

Η κάμερα ασφαλείας του κτηρίου κατέγραψε τον άντρα της να τη δέρνει άγρια μέσα στο ασανσέρ, πριν πετάξει τη σορό της από το μπαλκόνι του διαμερίσματός τους στον 4ο όροφο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τατιάν Σπίτσνερ: Η γυναίκα που έγινε το σύμβολο της γυναικοκτονίας στη Βραζιλία

Υπόθεση Τατιάν Σπίτσνερ: Ξυλοκοπήθηκε και στραγγαλίστηκε από τον σύζυγό της

Η Τατιάν Σπίτσνερ ήταν μια 29χρονη Βραζιλιάνα δικηγόρος που δολοφονήθηκε από τον 32χρονο καθηγητή βιολογίας σύζυγό της Λούις Φελίπε Μανβάιλερ, στις 22 Ιουλίου 2018 σε μια πόλη της νότιας Βραζιλίας. Η κάμερα ασφαλείας στο κτήριο που διέμεναν κατέγραψε τον τραγικό επίλογο εκείνης της μέρας. Το υλικό, λίγων λεπτών και χωρίς ήχο, μεταδόθηκε από τη βραζιλιάνικη τηλεόραση και συγκλόνισε τη χώρα - το είδα τότε στο διαδίκτυο και αναζήτησα λεπτομέρειες για την τρομακτική υπόθεση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο άντρας της την κυνήγησε, ούτε η πρώτη φορά που τη γρονθοκόπησε - είχε ακόμη νωπούς μώλωπες στο σώμα της, απόδειξη του καθημερινού της μαρτυρίου. Ήταν όμως η τελευταία φορά, αφού η κακοποίηση κλιμακώθηκε σε φόνο. Ακριβώς όπως επισημαίνουν ειδικοί σε θέματα γυναικείας κακοποίησης: Είναι πολύ σπάνιο ένας φόνος να είναι το πρώτο περιστατικό βίας.

Από τη στιγμή που η Τατιάν και ο Λούις Φελίπε εμφανίζονται στην κάμερα ασφαλείας του κτηρίου, η κακοποίησή της γίνεται ορατή. Είναι 22 Ιουλίου 2018 ώρα 2.34 πμ. Ο Μανβάιλερ, στη θέση του οδηγού, σηκώνει τα χέρια από το τιμόνι και τη χτυπάει στο πρόσωπο. Η Τατιάν ανοίγει την πόρτα της, προσπαθεί να φύγει, αλλά ο Λούις την εμποδίζει και οδηγεί στο πάρκινγκ όπου ο εφιάλτης της συνεχίζεται. Αφού σταματάει απότομα το αυτοκίνητο στο γκαράζ, ο Μανβάιλερ τρέχει στην πόρτα του συνοδηγού και την ανοίγει. Δευτερόλεπτα αργότερα, σφίγγει τα δάχτυλά του γύρω από τον λαιμό της, ενώ πιέζει με το βάρος του πόρτα του συνοδηγού. Η Τατιάν αγωνίζεται να αναπνεύσει, τον απωθεί και τρέχει στον υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων προς το ασανσέρ. Εκεί δέχεται βάναυσα χτυπήματα, μπουνιές και κλωτσιές, ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να απομακρυνθεί. Μέσα στο ασανσέρ, η Τατιάν βρίσκεται εγκλωβισμένη με τον θύτη που έχει ένα μανιακό χαμόγελο στο πρόσωπο κι έναν αέρα αυτοπεποίθησης, καθώς εκείνη σκύβει και τρέμει από φόβο - η έκφρασή του απεικονίζει την ικανοποίηση από τις απεριόριστες δυνατότητες πόνου που μπορεί να προκαλέσει στο θύμα του, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όταν το ασανσέρ φτάνει στον τέταρτο όροφο, τη σέρνει βίαια στο διαμέρισμά τους. Είναι 2.42 πμ. Είκοσι λεπτά αργότερα, η Τατιάν Σπίτσνερ πέφτει νεκρή από το μπαλκόνι της. (Τα επόμενα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας και διέρρευσαν στο διαδίκτυο δείχνουν την Τατιάν όταν την πετάνε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος του ζευγαριού).

Caught on Camera |  The Case of Tatiane Spitzner

Όταν κλήθηκαν οι αστυνομικοί, βρήκαν κηλίδες αίματος στο πεζοδρόμιο και στους διαδρόμους του κτηρίου. Μέσα στο διαμέρισμα βρήκαν τη δικηγόρο νεκρή. Ο Λούις είχε ξανατρέξει κάτω για να πάρει το πτώμα, το έσυρε στο ασανσέρ και το ανέβασε στον τέταρτο όροφο. Στην αστυνομία είπε ότι η Τατιάν είχε πηδήξει από το μπαλκόνι. (Σε άλλες εικόνες από την κάμερα που δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά τις οποίες μπόρεσε να εξετάσει αργότερα η αστυνομία, ο Λούις Φελίπε φαίνεται να σέρνει το άψυχο σώμα της γυναίκας του και να σβήνει τις κηλίδες αίματος στην καμπίνα του ασανσέρ). 

Οι κάτοικοι άλλων διαμερισμάτων είπαν στην αστυνομία ότι πριν πέσει η Τατιάν, άκουσαν γύρω στις 2.30 πμ έντονη λογομαχία. Η Τατιάν ζητούσε να δει το κινητό του Λούις. Τη νύχτα του εγκλήματος, το ζευγάρι γιόρταζε τα γενέθλια του Λούις Φελίπε. Ο καυγάς είχε ξεκινήσει από το κέντρο διασκέδασης και συνεχίστηκε μέχρι το σπίτι. Πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι ξύπνησαν γύρω στις 2.30 πμ από τις φωνές μιας γυναίκας που καλούσε σε βοήθεια και μερικοί από αυτούς είχαν καλέσει την αστυνομία. Στην κατάθεσή του ο Λουίς είπε ότι δεν κάλεσε την αστυνομία τη στιγμή του συμβάντος γιατί είχε ταραχτεί βλέποντας τα αίματα.

Η νεκροψία στη σορό της Τατιάν έδειξε ότι το υοειδές οστό της είχε σπάσει - σαφές σημάδι στραγγαλισμού. Ο ιατροδικαστής σημείωσε επίσης αποτυπώματα από δυο χέρια που βρέθηκαν στον λαιμό της. Η αστυνομία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για αυτοκτονία, αλλά για ανθρωποκτονία. Ο άντρας της, πριν την πετάξει από το μπαλκόνι, την υπέβαλε σε παρατεταμένη ακραία βία. Μετά κατέβηκε με το ασανσέρ στο ισόγειο, πήρε τη σορό και τη μετέφερε ξανά στο διαμέρισμα με το ασανσέρ.

Οι πιο στενοί φίλοι και συγγενείς της Τατιάν συνειδητοποίησαν ότι το μήνυμα που τους είχε στείλει η Τατιάν λίγες ώρες νωρίτερα λέγοντας ότι ο σύζυγός της τη μισούσε μέχρι θανάτου προμήνυε τη δολοφονία της. Ήξεραν ότι η Τατιάν σκόπευε να ζητήσει διαζύγιο λόγω της κακοποιητικής συμπεριφοράς του Λούις. Η κακοποίηση γυναικών από σύντροφο ή σύζυγο εξελίσσεται σε επιδημία. Κάθε χώρα βιώνει ένα ορισμένο βαθμό ενδοοικογενειακής κακοποίησης, με τη Βραζιλία να είναι η 7η χώρα σε αριθμό γυναικοκτονιών (σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τις ΗΠΑ).

Τα σημάδια και σε αυτήν την υπόθεση υπήρχαν, αλλά περνούσαν απαρατήρητα για τους συνήθεις λόγους. Μόνο το 25% των κακοποιημένων γυναικών στη Βραζιλία αναφέρουν την κακοποίησή τους. Η Τατιάν απλώς έκανε ό,τι κάνουν εκατομμύρια άλλες γυναίκες θύματα κακοποίησης. Κατέβαζε τα μανίκια της για να καλύψει τις μελανιές, και αν τα σημάδια γίνονταν πολύ έντονα τα βράδια που ο άντρας της γινόταν πιο βίαιος, τις κάλυπτε με περισσότερο κονσίλερ. Οι λόγοι είναι πολλοί: κοινωνικός στιγματισμός, οικονομική εξάρτηση, ανησυχία για τα παιδιά, αλλά συχνά, είναι η πεποίθηση ότι το κράτος δεν θα κάνει τίποτα. Τα πλάνα από την κάμερα είναι φρικιαστικά, μα πιο συγκλονιστικά είναι τα 15 λεπτά που οι κάμερες δεν κατέγραψαν, μέσα στο διαμέρισμα του ζευγαριού. Οι γείτονες ανέφεραν ότι άκουγαν τις κραυγές της Τατιάν που καλούσε σε βοήθεια, οπότε, μόνο να φανταστούμε μπορούμε τη φρίκη που βίωσε τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

Ο Λούις Φελίπε, αφού έδωσε στην αστυνομία την εκδοχή του για τα συμβάντα εκείνης της νύχτας, στη συνέχεια μπήκε στο αμάξι του και προσπάθησε να διαφύγει. Συνελήφθη αφού είχε διανύσει 329 χιλιόμετρα, λίγο πριν φτάσει στην Παραγουάη.

Ένας ιστότοπος αποκάλυψε δηλώσεις του, κατά τις οποίες πίστευε ότι η Τατιάν πήδηξε με τη θέλησή της. Ειδικοί ψυχολόγοι ανέφεραν ότι δήλωσε πως δεν θυμόταν τι συνέβη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, δεν ήταν ένοχος.

Luis Felipe Manvailer revela detalhes sobre o relacionamento com Tatiane Spitzner

Οι γονείς της Τατιάν επέλεξαν έναν από τους πιο γνωστούς ποινικούς δικηγόρους στη Βραζιλία για να χειριστεί την υπόθεση. Στις 27 Ιουλίου 2018, εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας πραγματοποίησαν ανάλυση της πτώσης της Τατιάν Σπίτσνερ από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου όπου έμενε με τον Μανβάιλερ - το αίτημα της υπεράσπισης του Λουίς Μανβάιλερ να αλλάξει η ημερομηνία της εξέτασης στο διαμέρισμα απορρίφθηκε. Όλοι οι κάτοικοι εκκένωσαν το κτίριο και στη διάρκεια της εξέτασης των δυόμισι ωρών πραγματοποιήθηκαν τρεις προσομοιώσεις της πτώσης.

Στις 31 Ιουλίου 2018, απαγγέλθηκε στον Λούις Φελίπε Μανβάιλερ η κατηγορία της ανθρωποκτονίας και η δίκη του, που ήταν από τις πιο προβεβλημένες τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, διήρκεσε 7 ημέρες. Ο Λουίς Φελίπε Μανβάιλερ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της επί πέντε χρόνια συζύγου του Τατιάν Σπίτσνερ. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 31 ετών για ανθρωποκτονία και παρακώλυση δικαιοσύνης. Επιπλέον, διετάχθη να καταβάλει 15.000 ευρώ ως αποζημίωση στους γονείς του θύματος.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Τατιάν Σπίτσνερ δήλωσε ότι θεωρεί την ετυμηγορία ορόσημο στον αγώνα κατά της γυναικοκτονίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ