Κοσμος

OpenAI: Ποια ανακάλυψη βρίσκεται πίσω από την απόλυση του Άλτμαν - Θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ΑΙ

Ερευνητές της εταιρίας προειδοποίησαν το διοικητικό συμβούλιο

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
OpenAI: Ποια ανακάλυψη βρίσκεται πίσω από την απόλυση του Άλτμαν - Θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ΑΙ
Ο Σαμ Άλτμαν δούλεψε σκληρά για να γίνει το ChatGPT από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές λογισμικού ©ΕΡΑ / JIM LO SCALZO

OpenAI: Ποια σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται πίσω από την απόλυση του Άλτμαν - Οι ερευνητές της εταιρίας προειδοποίησαν το διοικητικό συμβούλιο

Πριν την απόλυση του Σαμ Άλτμαν από CEO της OpenAI, αρκετοί ερευνητές της εταιρίας έστειλαν μια επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο προειδοποιώντας για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούν ότι θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα, όπως αποκάλυψαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η επιστολή ήταν μεταξύ μιας μεγαλύτερης λίστας παραπόνων για το διοικητικό συμβούλιο που οδήγησε στην απόλυση του Άλτμαν, μεταξύ των οποίων ήταν και οι ανησυχίες για την εμπορευματοποίηση της ΑΙ χωρίς να έχουν κατανοηθεί οι συνέπειες.

Q* - Ο νέος αλγόριθμος θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ΑΙ

Η OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά το Reuters αναγνώρισε σε εσωτερικό μήνυμα προς το προσωπικό ένα project που ονομάζεται Q*.  Κάποιοι στην OpenAI πιστεύουν ότι το Q* (προφέρεται Q-Star) θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έγραψε το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ο νέος αλγόριθμος θα είναι σε θέση να λύσει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Αν και για την ώρα επιλύνει μόνο μαθηματικά σε επίπεδο δημοτικού, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν τους ερευνητές πολύ αισιόδοξους για τη μελλοντική επιτυχία του Q*.

Η τεράστια σημασία των μαθηματικών στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα μαθηματικά αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη της ΑΙ. Μέχρι στιγμής η ΑΙ είναι καλή στο γράψιμο και στη μετάφραση προβλέποντας στατιστικά την επόμενη λέξη και οι απαντήσεις στην ίδια ερώτηση μπορεί να διαφέρουν πολύ. Αλλά η δυνατότητα να λύνει πολύπλοκά μαθηματικά προβλήματα σε λίγο χρόνο  - όπου υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση - σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει καλύτερες λογικές ικανότητες παρόμοιες με την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Στην επιστολή τους προς το διοικητικό συμβούλιο, οι ερευνητές επισήμαναν τον πιθανό κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Άλτμαν δούλεψε σκληρά για να γίνει το ChatGPT μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές λογισμικού στην ιστορία και άντλησε χρήματα από τη Microsoft για να ολοκληρώσει το όραμά του.

Εκτός από την ανακοίνωση μιας σειράς νέων εργαλείων σε μια επίδειξη αυτόν τον μήνα, ο Άλτμαν την περασμένη εβδομάδα εμφανίσθηκε σε μια σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών στο Σαν Φρανσίσκο ανακοινώνοντας σημαντική πρόοδο στον τομέα της ΑΙ.

«Τέσσερις φορές στην ιστορία της OpenAI, με την πιο πρόσφατη μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σπρώξαμε το πέπλο της άγνοιας προς τα πίσω και τα σύνορα της ανακάλυψης προς τα εμπρός και αυτό ήταν τιμή μας για μια ζωή», είπε στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Μια μέρα αργότερα, το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε τον Άλτμαν.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ