Τεχνολογια - Επιστημη

OpenAI: Αβέβαιο το μέλλον της - Σε αδιέξοδο προσωπικό και ΔΣ μετά την απόλυση του Altman

Tο 95% των εργαζομένων απείλησαν ότι θα πάνε στη Microsoft εάν δεν παραιτηθούν τα μέλη του συμβουλίου

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σαμ Άλτμαν επιστρέφει ως CEO στην OPEN AI μετά τις αντιδράσεις
Ο Σαμ Άλτμαν επιστρέφει ως CEO στην OPEN AI μετά τις αντιδράσεις © ΕΡΑ / CHRIS J. RATCLIFFE

Αβέβαιο το μέλλον της OpenAI - Προσωπικό και διοικητικό συμβούλιο βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την απόλυση του Sam Altman

Το μέλλον της OpenAI παραμένει αβέβαιο έως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, αφού οι προσπάθειες εργαζομένων και επενδυτών για την απομάκρυνση του διοικητικού συμβουλίου και την αποκατάσταση του συνιδρυτή Sam Altman δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να πείσουν.

OpenAI Employees Threaten Mass Walkout After CEO Sam Altman Is Fired | Insider News

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, μέχρι το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, 747 από τους 770 υπαλλήλους της OpenAI είχαν υπογράψει μια επιστολή απειλώντας να εγκαταλείψουν την εταιρία και να ενταχθούν στη Microsof εάν το διοικητικό συμβούλιο αρνηθεί να παραιτηθεί και να ανακαλέσει την απόφασή της Παρασκευής να απολύσουν τον Altman.

Οι επενδυτές της OpenAI, ανάμεσά τους και η Microsoft, που υποστηρίζουν την εταιρία τεχνητής νοημοσύνης εξετάζουν κάθε νομικό μέσο για να αναγκάσουν το διοικητικό συμβούλιο να αλλάξει γνώμη. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα είπε ότι «θα μπορούσαν να κινηθούν νομικά ακόμη και αύριο», χωρίς να διευκρινίσει ποιο μέσο θα χρησιμοποιηθεί.

Αμετακίνητο το διοικητικό συμβούλιο

Από το βράδυ της Δευτέρας το διοικητικό συμβούλιο παρέμεινε σταθερό στην απόφασή του και είναι πρόθυμο να «τεστάρει» το τελεσίγραφο των εργαζομένων που απειλούν να παραιτηθούν.

Στελέχη της OpenAI δημοσίευσαν ένα κείμενο προς το αναστατωμένο προσωπικό αργά το βράδυ της Δευτέρας λέγοντας ότι βρίσκονταν σε έντονες συνομιλίες με τον Altman, το διοικητικό συμβούλιο και τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο, Emmett Shear με σκοπό να βάλουν ένα τέλος στο «σίριαλ».

Στην επιστολή τους, είπαν ότι οι διευθυντές είχαν «υπονομεύσει την αποστολή της εταιρίας, αλλά και την ίδια την εταιρεία» με τον τρόπο που απέλυσαν τον Altman και αφαίρεσαν  από τη θέση του τον συνιδρυτή Greg Brockman από το διοικητικό συμβούλιο. Ο Brockman εγκατέλειψε στη συνέχεια την εταιρεία.

Ο Ilya Sutskever, ο τελευταίος εναπομείνας συνιδρυτής στο διοικητικό συμβούλιο και επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI, υπέγραψε την επιστολή του προσωπικού αφού ζήτησε συγγνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον ρόλο του στην απόλυση του Altman. Ωστόσο, δεν είπε αν θα αποχωρούσε ο ίδιος από το διοικητικό συμβούλιο. Ο Sutskever είχε δεχτεί πιέσεις από το προσωπικό να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την εκδίωξη του Altman το Σαββατοκύριακο.

Ευκαιρία για τους ανταγωνιστές της OpenAI

Η απομάκρυνση του Altman έχει ρίξει την πιο δημοφιλή start-up της Silicon Valley σε μια ιστορική κρίση με την OpenAI να βρίσκεται στην κορυφή της «βιομηχανίας» τεχνητής νοημοσύνης.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της OpenAI δημιούργησε επίσης μια ευκαιρία για τις αντίπαλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που έμειναν πίσω μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικά δημοφιλούς chatbot ChatGPT πέρυσι.

Τη Δευτέρα, εταιρείες όπως η Anthropic και η Cohere είδαν το ενδιαφέρον από τους πελάτες της OpenAI να αυξάνεται. Οι αντίπαλοί της τώρα προσεγγίζουν δυσαρεστημένα μέλη από το προσωπικό της σε μια προσπάθεια να κυνηγήσουν ταλαντούχους ερευνητές.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, ο Marc Benioff, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Salesforce, ζήτησε από τους ερευνητές της OpenAI να του στείλουν τα βιογραφικά τους και προσφέρθηκε καλύτερους μισθούς.

Πρόθυμη η Microsoft να προσλάβει τον Altman και οποιονδήποτε από το προσωπικό της OpenAI

Η Microsoft δεσμεύτηκε την Κυριακή να προσλάβει τον Altman, τον Brockman και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό της OpenAI που επιλέξει να συμμετάσχει μαζί τους σε μια νέα ερευνητική ομάδα.

Το βράδυ της Κυριακής, το διοικητικό συμβούλιο διόρισε τον Emmett Shear, συνιδρυτή της streaming υπηρεσίας Twitch, ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο. Αντικατέστησε τη Mira Murati, την επικεφαλής τεχνολογίας που είχε αναλάβει την θέση την Παρασκευή. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχε παραιτηθεί και ο Shear με εντολή του Vinod Khosla, ενός από τους αρχικούς επενδυτές της OpenAI.

Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella είπε ότι δεν μπορούσε να πει ποιος θα είναι διευθύνων σύμβουλος το πρωί της Τρίτης, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει τον Altman είτε επέστρεφε στην OpenAI είτε έμενε στη Microsoft.

Microsoft Wants to Work With OpenAI’s Sam Altman, No Matter Where he is, CEO Nadella Says

Σε ποια projects δούλευε ο Altman πριν φύγει από την OpenAI

Ο Nadella είπε ότι ο 38χρονος Altman θα μπορεί να συνεχίσει το έργο του όσο εργάζεται στη Microsoft. Ο Altman έχει σε εκκρεμότητα ένα project με αντικείμενο την πυρηνική σχάση και ένα δεύτερο γύρω από τα κρυπτονομίσματα και έχει προσπαθήσει να ξεκινήσει και μια εταιρεία hardware. Σύμφωνα με το Bloomberg σκοπεύει να ανταγωνιστεί τη Nvidia η οποία είναι πρώτη σε πωλήσεις στην αγορά ημιαγωγών.

Όπως αναφέρει το ertnews, ο πρώην CEO της OpenAI είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για να συγκεντρώσει κεφάλαια για το νέο του project με τίτλο «Tigris». Ο Altman σχεδίαζε να ιδρύσει μια εταιρεία ημιαγωγών με σκοπό την ανάπτυξη μιας συσκευής τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με τον πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, Jony Ive.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ