Τεχνολογια - Επιστημη

Sam Altman: Ποιος είναι ο guru της Τεχνητής Νοημοσύνης που απέλυσε η OpenAI και προσέλαβε η Microsoft

Τον έχουν αποκαλέσει πατέρα του ChatGPT και «Oppenheimer της εποχής μας» - Το όνειρό του για αιώνια ζωή και οι προετοιμασίες του για την αποκάλυψη

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sam Altman: Ποιος είναι ο guru της Τεχνητής Νοημοσύνης που απέλυσε η OpenAI και προσέλαβε η Microsoft
© Justin Sullivan/Getty Images/Ideal Image

Ποιος είναι ο Sam Altman, το παιδί-θαύμα της Silicon Valley που απολύθηκε από την OpenAI για να πάει στη Microsoft - Τι πιστεύει για την αιώνια ζωή μέσω cloud και πώς ετοιμάζεται για την Aποκάλυψη

Ο Sam Altman είναι πλέον επισήμως μέλος τη Microsoft, λίγες μέρες μετά την αποπομπή του από τη θέση του CEO της OpenAI, όπως αποκάλυψε το Reuters. «Η αποστολή συνεχίζεται», έγραψε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου ο Sam Altman στο Χ απαντώντας σε δημοσίευση του CEO της Microsoft, Satya Nadella.

Ο Nadella είχε προηγουμένως δημοσιεύσει: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τα νέα ότι ο Sam Altman και ο Greg Brockman (πρώην πρόεδρος της OpenAI), μαζί με άλλους συναδέλφους, θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν μιας νέας προηγμένης ομάδας τεχνητής νοημοσύνης. Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία τους».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η OpenAI προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής του Twitch, Emmett Shear ως τον επόμενο CEO της, αγνοώντας τις εκκλήσεις των επενδυτών για την επιστροφή του Altman.

Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «είναι ευγνώμων για τις πολλές συνεισφορές του Sam στην ίδρυση και ανάπτυξη της εταιρίας. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι απαιτείται νέα ηγεσία καθώς προχωράμε».

Τι προηγήθηκε μέχρι την απόλυση του Sam Altman από την OpenAI

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, απέλυσε τον Altman, με την αιτιολογία ότι δεν είχε πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ηγηθεί της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Η Microsoft είναι μια από τις εταιρίες που έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, μαζί με την Amazon και τον Elon Musk.

Η απόλυση του Altman είναι μια μεγάλη ανατροπή στη Silicon Valley. Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, του εξαιρετικά δημοφιλούς chatbot που αναπτύχθηκε από την OpenAI, ο Altman έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα στελέχη τεχνολογίας στον κόσμο ως ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη.

Sam Altman: Ποιο είναι το παιδί θαύμα της ΑΙ που εντάχθηκε στην Microsoft
Ο Altman απολύθηκε από την OpenAI μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας © ΕΡΑ / JIM LO SCALZO

«Η αποχώρηση του Altman ακολουθεί μια διαδικασία επανεξέτασης από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν ειλικρινής στην επικοινωνία του, εμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκήσει τις ευθύνες του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία. Αν και πουθενά δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς είχε κρύψει ο Altman από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η OpenAI ισχυρίζεται ότι η απόλυσή του ήταν λόγω «διακοπής επικοινωνίας του Sam και του Διοικητικού Συμβουλίου» και όχι για «κάποια παράβαση ή οτιδήποτε σχετίζεται με τα οικονομικά, την ασφάλειά ή τις πρακτικές απορρήτου».

«Μου άρεσε ο χρόνος μου στην OpenAI. Ήταν μεταμορφωτικό για μένα προσωπικά και ελπίζω για τον κόσμο. Πάνω από όλα μου άρεσε να δουλεύω με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. Θα έχω περισσότερα να πω για το τι θα ακολουθήσει αργότερα», έγραψε.

Ο Sam Altman, είχε δηλώσει στους επενδυτές της εταιρίας ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει μια νέα start-up πριν από την αποχώρησή του με πολλούς υπαλλήλους πρόθυμους να τον ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με την Guardian, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ήταν σε συζητήσεις με τον Altman για να επιστρέψει ως Διευθύνων Σύμβουλος, μόλις μια ημέρα μετά την απομάκρυνσή του.

Λίγο μετά την απόλυση του Altman, ο Greg Brockman ανακοίνωσε ότι είχε παραιτηθεί και αυτός. «Ο Sam κι εγώ είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι με αυτό που έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα… Και εμείς ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», έγραψε στο X.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζουν κάτι καινούργιο και θα είναι απίστευτο».

Microsoft, Google και Meta σε «πόλεμο» για την πρώτη θέση στο χώρο της ΑΙ

Οι αποχωρήσεις σόκαραν τον κόσμο της τεχνολογίας και έχουν προκαλέσει φήμες, με ορισμένους να εικάζουν ότι μπορεί να ευθύνονται οι εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το Information, ένα αμερικανικό τεχνολογικό έντυπο, ανέφερε ότι ο Jakub Pachocki, διευθυντής έρευνας της OpenAI, ο Aleksander Madry, επικεφαλής μιας ομάδας αξιολόγησης πιθανών κινδύνων από την τεχνητή νοημοσύνη και ο Szymon Sidor, ένα ακόμα στέλεχος, δήλωσαν ότι είχαν παραιτηθεί.

Πιο πρόσφατα, η OpenAI φέρεται να βρισκόταν σε συζητήσεις για την πώληση μετοχών της σε τιμή που ανέβαζε την αξία της εταιρείας σε περισσότερα από 86 δισεκατομμύρια δολάρια. Η προγραμματισμένη πώληση μετοχών τώρα είναι στον αέρα μετά την ξαφνική απόλυση του Altman.

Οι αλλαγές αυτές εν μέσω «πολέμου» μεταξύ των τριών κολοσσών της τεχνολογίας, Microsoft, Google και Meta φαίνεται να ευνοούν την πρώτη, η οποία έχει τώρα στο roster της ένα από τα πιο ικανά μέλη της τεχνολογικής κοινότητας. Το 2019 και το 2021, η Microsoft επένδυσε σημαντικά ποσά (πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια) στην OpenAI για να εδραιώσει μια «συνεργασία» μεταξύ των δύο εταιρειών και φέτος η Microsoft επέκτεινε τη συνεργασία με μία ακόμη επένδυση περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ξεκάθαρο ότι με τόσο μεγάλες επενδύσεις, η Microsoft δεν θα άφηνε μια τέτοια ευκαιρία και ένα τόσο ικανό στέλεχος να πάει χαμένο.

Ποιος είναι ο Altman, ο πατέρας του ChatGPT

TECH PRIDE: Sam Altman

Ο Altman θεωρείται το poster-boy της τεχνητής νοημοσύνης από τότε που η OpenAI  κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο 38χρονος βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας το 2015, αρχικά ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με δωρεά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από υποστηρικτές, όπως ο Elon Musk, ο Peter Thiel συνιδρυτής της PayPal και ο Reid Hoffman συνιδρυτής του LinkedIn. Ο Altman και ο Musk είχαν ως στόχο «να προωθήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να ωφελήσει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, χωρίς απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος». Το 2019, ωστόσο, η OpenAI αναδιαμορφώθηκε γύρω από ένα μοντέλο «ανώτατου κέρδους» με τον Altman ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Μετά την κυκλοφορία του ChatGPT πέρυσι, ο Altman βρέθηκε στο επίκεντρο. Υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά επίσης ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησε ότι η τεχνολογία ενέχει κινδύνους καθώς αναδιαμορφώνει την κοινωνία. Τον Μάιο εμφανίσθηκε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου καταθέτοντας την άποψή του σχετικά με τη μορφή που πρέπει να έχει η νομοθεσία όσων αφορά στην ΑΙ.

Top Moments From ChatGPT Creator's Congressional Testimony

Χαρακτηρίστηκε ως «Oppenheimer της εποχής μας»

Ο Altman θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως ένα παιδί-θαύμα της Silicon Valley. Όπως πολλοί άλλοι ιδρυτές εταιριών υψηλής τεχνολογίας πριν από αυτόν, ο Altman παράτησε τις σπουδές του στο Stanford το 2005 για να λανσάρει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Loopt, την οποία πούλησε αργότερα για 43 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από ένα πέρασμα από το Reddit, προσλήφθηκε το 2014 για να υπηρετήσει ως πρόεδρος της Y Combinator μιας εταιρίας startup, παρόμοια με την Kiskstarter, αλλά αποχώρησε το 2020 για να επικεντρωθεί στην OpenAI.

Η κυκλοφορία του ChatGPT τον έκανε διάσημο παγκοσμίως. Τον έχουν αποκαλέσει πατέρα του ChatGPT και «Oppenheimer της εποχής μας». Νωρίτερα φέτος ταξίδεψε σε 22 χώρες, όπου συναντήθηκε με ηγέτες, όπως τον Rishi Sunak, τον Emmanuel Macron και τον Narendra Modi, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Altman βοήθησε στη χρηματοδότηση και τη δημιουργία του Project Covalence για να βοηθήσει τους ερευνητές να ξεκινήσουν γρήγορα κλινικές δοκιμές σε εμβόλια.

Σύμφωνα με το Vox, ο Altman σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια στις εκλογές του 2018, αλλα τελικά δεν συμμετείχε. Το 2018, ο Altman ανακοίνωσε το «The United Slate», ένα φιλανθρωπικό project για τη βελτίωση της στέγασης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2019, ο Altman υποστήριξε με έρανο τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020 Andrew Yang. Τον Μάιο του 2020, δώρισε 250.000 δολάρια για την προεκλογική καμπάνια του Joe Biden.

Ο Altman ήταν ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σύμφωνα με περιοδικό Time για το 2023, ένας από τους «Καλύτερους Νέους Επιχειρηματίες στην Τεχνολογία» από το Businessweek το 2008 και ο κορυφαίος επενδυτής κάτω των 30 ετών από το περιοδικό Forbes στο 2015, ενώ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ το 2016, το 2022 και το 2023.

Το 2017, η GLAAD απένειμε στον Altman το βραβείο Ric Weiland για την προώθηση της ισότητας και της αποδοχής των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον χώρο της τεχνολογίας, ενώ ο ίδιος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

Ο Altman έχει έτοιμο καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου 

Σύμφωνα με το Business Insider, ο Altman ετοιμάζεται για την αποκάλυψη. Το 2016, είχε δηλώσει  ότι διατηρούσε ένα απόθεμα με όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, μπαταρίες, νερό, μάσκες αερίων και έχει ένα μεγάλο κομμάτι γης στο Big Sur στην Καλιφόρνια στο οποίο θα μπορούσε να βρει καταφύγιο «σε περίπτωση θανατηφόρου ιού ή πυρηνικού πολέμου».

Κατά την διάρκεια της πανδημίας ο Altman, πέρασε τις πρώτες εβδομάδες του lockdown σε κατάσταση απομόνωσης. Έμεινε στο σπίτι του, κόβοντας κάθε επαφή με τον έξω κόσμο απολυμαίνοντας ακόμη και τα λαχανικά του. «Ο σύντροφός μου παραπονέθηκε ένα βράδυ ότι το φαγητό που έφτιαξα μύριζε σαν πισίνα», είχε δηλώσει ο Altman «και τότε συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα είχαν φθάσει στα άκρα».

Ο Altman χρησιμοποίησε τον πλούτο του για να χρηματοδοτήσει νέες εταιρείες τεχνολογίας αφιερωμένες στην επέκταση της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 180 εκατομμυρίων δολαρίων στην Retro Biosciences, η οποία μελετά τις επιπτώσεις του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού, της αυτοφαγίας και των θεραπειών με βάση το πλάσμα στο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου. Έχει επίσης εξασφαλίσει για τον εαυτό του μια θέση στη λίστα αναμονής της Nectome, μια εταιρεία που υπόσχεται να κάνει upload τον εγκέφαλό του στο cloud, ώστε κάποια μέρα να επανέλθει ως μια άλλη μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, ο Altman αποκάλεσε την ιδέα της αιώνιας ζωής ως «καρικατούρα».

Μόλις μια μέρα πριν την απόλυσή του, είχε μιλήσει στη διάσκεψη Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, όπου υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός από οποιαδήποτε από τις μεγάλες τεχνολογικές επαναστάσεις που είχαμε μέχρι στιγμής».

Ανυπομονώ για τη συνέχεια, έγραψε ο Eric Schmidt πρώην CEO της Google

Μετά τα νέα της «μεταγραφής» του, τα αφεντικά της τεχνολογίας απέτισαν φόρο τιμής στον Altman, με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Eric Schmidt, να λέει ότι ήταν ο «ήρωάς» του. «Έχτισε μια εταιρεία από το τίποτα κα την έφθασε στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία και άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια. Εγώ, και δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα επωφεληθούμε από το μελλοντικό του έργο, θα είναι απλά απίστευτο», έγραψε στο X.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ