Κοσμος

Η επιστροφή του Sam Altman πυροδοτεί νέες ανησυχίες για μια τεχνητή νοημοσύνη εκτός ελέγχου

«Ο χειρότερος φόβος μου είναι ότι θα προκαλέσουμε σημαντική ζημιά στον κόσμο», είπε ο CEO της OpenAI

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η επιστροφή του Sam Altman πυροδοτεί νέες ανησυχίες για μια τεχνητή νοημοσύνη εκτός ελέγχου
Ο Sam Altman επέστρεψε στην OpenAI χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της απόλυσής του © ΕΡΑ / JIJI PRESS

Η επιστροφή του Sam Altman πυροδοτεί νέες ανησυχίες για μια τεχνητή νοημοσύνη εκτός ελέγχου - «Ο χειρότερος φόβος μου είναι ότι θα προκαλέσουμε σημαντική ζημιά στον κόσμο», είπε ο CEO της  OpenAI

Ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος, συνιδρυτής και αρχηγός της OpenAI, απομακρύνθηκε από το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Το βράδυ της Τρίτης, μετά από μια μαζική διαμαρτυρία από την πλειοψηφία του προσωπικού της startup, ο Altman επέστρεψε και το μεγαλύτερο μέρος του συμβουλίου είχε φύγει. Δύο διευθυντές που συνδέονται με το κίνημα του «αποτελεσματικού αλτρουισμού», οι μόνες γυναίκες, απομακρύνθηκαν από το ΔΣ, σύμφωνα με το Wired.

Sam Altman: What is happening at OpenAI? - BBC News

Καθώς ο Altman περιόδευε τον κόσμο το 2023, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της τεχνολογίας που κατασκεύαζε ο ίδιος, εξέθεσε την δομή της OpenAI ως ένας κατά βάση κερδοσκοπικός οργανισμός. Ό,τι κι αν έκανε ο Altman με τα δισεκατομμύρια της Microsoft, το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να τον κρατήσει υπό έλεγχο. Εάν άρχιζε να ενεργεί επικίνδυνα ή ενάντια στα συμφέροντα της ανθρωπότητας, κατά την άποψη του συμβουλίου, η ομάδα θα μπορούσε να τον διώξει. «Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να με απολύσει αν το κρίνει απαραίτητο και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό», είπε ο Altman στο Bloomberg τον Ιούνιο.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της απόλυσης του Altman

Ο λόγος που το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του Altman παραμένει μυστήριο. Η ανακοίνωσή έλεγε ότι ο Altman «δεν ήταν ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, εμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις ευθύνες του». Ένα εσωτερικό σημείωμα της OpenAI διευκρίνισε αργότερα ότι η απόλυση του Altman «δεν έγινε ως απάντηση σε κάποια παράβαση εκ μέρους του».

Το προσωρινό κενό έδωσε χώρο για φήμες, συμπεριλαμβανομένης ότι ο Altman αφιέρωνε πολύ χρόνο σε παράπλευρα projects ή ότι ήταν πολύ κοντά στη Microsoft. Ειπώθηκε επίσης ότι η OpenAI είχε δημιουργήσει μια προχωρημένης μορφής τεχνητής νοημοσύνη και το διοικητικό συμβούλιο είχε αποφασίσει «να τραβήξει την πρίζα» μετά από συμβουλή του επικεφαλής επιστήμονα, συνιδρυτή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Ilya Sutskever.

Η νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο αυστηρή

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν προσεκτικά τι θα συμβεί στη συνέχεια στην OpenAI. Καθώς ο Altman διαπραγματευόταν να επιστρέψει στην εταιρία την προηγούμενη Τρίτη, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ψήφισε νόμο που της επιτρέπει να ερευνάει εταιρείες που πωλούν υπηρεσίες βασισμένες σε τεχνητή νοημοσύνη.

Το σίριαλ της OpenAI εκτυλίχθηκε επίσης σε ένα κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επηρεάσει παρόμοιους κανονισμούς σε όλο τον κόσμο με την ΕΕ να υιοθετεί μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας.

OpenAI CEO Sam Altman: "If this technology goes wrong, it can go quite wrong."

Για τους υποστηρικτές ενός πιο αυστηρού νομικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η νομοθεσία για την ώρα είναι ανεπαρκής για την προστασία της κοινωνίας. «Αυτό που συνέβη με αυτό το δράμα γύρω από τον Sam Altman μάς δείχνει ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε οραματιστές CEO, αλλά αντίθετα, πρέπει να έχουμε ρύθμιση», λέει ο Brando Benifei στο Wired, ένας από τους δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγούνται των διαπραγματεύσεων για τους νέους κανόνες. «Αυτά τα γεγονότα μας δείχνουν ότι υπάρχει αναξιοπιστία και απρόβλεπτο στη διοίκηση αυτών των επιχειρήσεων».

Ο Rumman Chowdhury, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Humane Intelligence και πρώην επικεφαλής της ομάδας ηθικής τεχνητής νοημοσύνης του Twitter, λέει ότι η κρίση της OpenAI πρέπει να μας αφυπνίσει. Τα γεγονότα δείχνουν ότι η έννοια του ηθικού καπιταλισμού - εταιρικές δομές που συνδέουν μη κερδοσκοπικές και κερδοσκοπικές οντότητες μεταξύ τους - δεν θα λειτουργήσει. Χρειάζεται κυβερνητική δράση. Κατά κάποιο τρόπο, χαίρομαι που συνέβη», είπε ο Chowdhury για την αποχώρηση και την επαναφορά του Altman.

Στην βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης επικρατεί ο ισχυρότερος                                            

Η ανάδειξη του Altman ως το poster boy της τεχνητής νοημοσύνης ενόχλησε πολλούς που ανησυχούν περισσότερο για τους άμεσους κινδύνους που έχει η καθημερινή πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη απο το καταναλωτικό κοινό, παρά για τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ο Altman ζήτησε επανειλημμένα από τις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν αυτόν και την εταιρεία του για το καλό της ανθρωπότητας: «Ο χειρότερος φόβος μου είναι ότι εμείς - η τεχνολογία, η βιομηχανία – θα προκαλέσουμε σημαντική ζημιά στον κόσμο», είπε ο Altman σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Μάιο, λέγοντας ήθελε να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις για να το αποτρέψει αυτό.

Η OpenAI περιέγραψε το νέο διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες ως προσωρινό και αναμένεται να προσθέσει περισσότερα ονόματα σύντομα. Το τελικό σχήμα του διοικητικού συμβουλίου που θα επιβλέπει τον Altman είναι πιθανό να γέρνει περισσότερο προς την τεχνολογία και λιγότερο σε σενάρια καταστροφής, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο την Microsoft, η οποία της έχει δώσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα.

Ενώ ο Altman πήρε πίσω την παλιά του δουλειά, η OpenAI και άλλες κορυφαίες νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αρχίζουν να αποκτούν διαφορετική εικόνα μετά το πενθήμερο σίριαλ. Ο δημιουργός και οι ανταγωνιστές του ChatGPT που εργάζονται σε chatbots ή προγράμματα δημιουργίας virtual εικόνων φαίνονται λιγότερο σαν σταυροφόροι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερο σαν συμβατικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος. Η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρει και πολύ από άλλους τομείς της βιομηχανίας, όπου επικρατεί ο πιο ισχυρός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ