Κοσμος

Haaretz: Η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά και 20 γυναίκες - Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο

Το Ισραήλ θα αφήσει 150 Παλαιστίνιους κρατουμένους σύμφωνα με το BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Haaretz: Η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδία και 20 γυναίκες - Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο
Haaretz: Η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδία και 20 γυναίκες - Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο © EPA

Χαμάς: Θα απελευθερώσει ομήρους σύμφωνα με την Haaretz - Το Ισραήλ θα αφήσει 150 Παλαιστίνιους κρατουμένους σύμφωνα με το BBC

30 παιδιά, 8 μητέρες και άλλες 12 γυναίκες πρόκειται να απελευθερωθούν όπως αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz και αφορά την συμφωνία για τους ομήρους που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση για έγκριση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx4qwxtxinc1)

«Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο» αναφέρει ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε συνάντηση με τους πιο υψηλόβαθμους υπουργούς του το βράδυ της Τρίτης, εν μέσω ισχυρών ενδείξεων ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να εγκρίνει μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους περισσότερους από 240 κυρίως ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι οι ομήροι θα απελευθερωθούν σταδιακά. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, υποδηλώνει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 12 ομήρων την ημέρα - που θα φτάσουν τους 50 - με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Σε άλλο σημείο, έχει αναφερθεί ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει στην κατοχή του - με τις γυναίκες και τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο και από τις δύο πλευρές.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς

Η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην κατάληξη μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς και μια παύση των εχθροπραξιών για τέσσερις ή πέντε ημέρες, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Reuters, υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία, αλλά δεν είναι ακόμη οριστική.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει (...) Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία δήλωσε ο Τζον Κίρμπι

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, δήλωσε:

«Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν ποτέ. Πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο.

Δεν θα πούμε και δεν θέλουμε να πούμε τίποτα σε αυτές τις ευαίσθητες ώρες που θα μπορούσε να θέσει μια συμφωνία σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ κοντά» μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά, πολύ κοντά, στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους πριν από μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

«Όταν έχουμε περισσότερα να πούμε, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.