Κοσμος

Εβραίοι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν κάτω από το Άγαλμα της Ελευθερίας για τον πόλεμο στη Γάζα

Ζητούν κατάπαυση πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εβραίοι με πανό ζητούν κατάπαυση πυρός μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας
Κίνηση υψηλού συμβολισμού από Εβραίους στις ΗΠΑ - Διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο στο Ισραήλ στο Άγαλμα της Ελευθερίας © Stephanie Keith/Getty Images

Ισραήλ: Διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη - Η κίνηση υψηλού συμβολισμού από Εβραίους στο Άγαλμα της Ελευθερίας με αίτημα την κατάπαυση πυρός

Εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο Άγαλμα της Ελευθερίας τη Δευτέρα (7.11), ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με πανό που ανάρτησαν στο βάθρο του αγάλματος.  

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η διαμαρτυρία - με επικεφαλής την ομάδα ακτιβιστών Jewish Voice for Peace - ήταν η τελευταία από μια σειρά διαμαρτυριών και άλλων εκδηλώσεων που οι Αμερικανοί οργανώνουν σχεδόν καθημερινά σε πόλεις σε όλη τη χώρα από την αρχή του πολέμου. Το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες πολίτες παρέλασαν σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε πόλεις από το Σινσινάτι έως το Πρόβο της Γιούτα, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα συνέχιζε να αυξάνεται.

Στη Νέα Υόρκη, Εβραίοι ακτιβιστές τέλεσαν αγρυπνία το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Central Park για τις 30 ημέρες από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και να καλέσουν σε αλληλεγγύη με το Ισραήλ.

Η διαμαρτυρία στο Άγαλμα της Ελευθερίας ξεκίνησε το εχθές Δευτέρα, με τους διαδηλωτές να ανακατεύονται με τουρίστες, φορώντας μαύρα μπλουζάκια με το μήνυμα «Οι Εβραίοι ζητάνε κατάπαυση του πυρός τώρα» και άρχισαν να σκαρφαλώνουν στις σκάλες του βάθρου. Οι διαδηλωτές συγκεντρωμένοι κάτω από τα πόδια του αγάλματος, κρέμασαν πανό από την άκρη των σκαλοπατιών, με συνθήματα που περιελάμβαναν -μεταξύ άλλω: «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι» και «Ο κόσμος παρακολουθεί».

Γιατί επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν στο Άγαλμα της Ελευθερίας

Ο Τζέι Σάπερ, 32 ετών, εκπρόσωπος του Jewish Voice for Peace, είπε ότι η ομάδα είχε επιλέξει την τοποθεσία επειδή ήταν «εμπνευσμένη από την επιλογή πολλών ανθρώπων που έκαναν τις εκκλήσεις τους για δικαιοσύνη εδώ σε αυτό το νησί». Την περασμένη εβδομάδα, η Jewish Voice for Peace διοργάνωσε μια μεγάλη διαμαρτυρία στο Grand Central Terminal στο Midtown Manhattan που διέκοψε τη βραδινή μετακίνηση. Οι διοργανωτές είπαν ότι η διαμαρτυρία της Δευτέρας είχε σκοπό να «συνεχίσει την πίεση».

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα από την υπόλοιπη Γάζα, βυθίζοντας τους πάντες στο σκοτάδι», δήλωσε η Έλενα Στάιν, 35 ετών, διοργανώτρια και διευθύντρια στρατηγικής οργάνωσης για το Jewish Voice for Peace. «Και έτσι η απάντησή μας είναι να έρθουμε σε αυτήν την εμβληματική αμερικανική τοποθεσία που αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την ελευθερία, ως Εβραίοι, για να πούμε: "Αφήστε τη Γάζα να ζήσει"».

Αργότερα τη Δευτέρα στη φιλοϊσραηλινή αγρυπνία, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στο Central Park, στο Upper West Side, και κρατούσαν ψηλά ισραηλινές σημαίες. Το πλήθος φώναζε «Φέρτε τους πίσω», αναφερόμενο στους περισσότερους από 200 Ισραηλινούς ομήρους που παραμένουν στη Γάζα.  Ο Daniel Zabari, 26 ετών, ταξίδεψε από το Greenwich Village. Είπε ότι ένιωθε κουρασμένος: «Νιώθω ότι πρέπει να υπερασπιστώ την ταυτότητά μου όλη την ώρα ως Εβραίος». 

Με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για το Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ