- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μακρόν από Ισραήλ: Διεθνής συνασπισμός κατά της Χαμάς και «αποφασιστική επανέναρξη» της ειρηνευτικής διαδικασίας
Οι συναντήσεις του με Νετανιάχου και Αμπάς
Μακρόν - Ισραήλ: Οι συναντήσεις του με Νετανιάχου και Αμπάς - Προτείνει ένα «Διεθνή συνασπισμό κατά της Χαμάς» και «αποφασιστική επανέναρξη» της ειρηνευτικής διαδικασίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλίες σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια μετέβη στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία αύριο, Τετάρτη (25.10).
Σε δήλωση, δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του με το Ισραήλ μετά την πρωτοφανή αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Ο Μακρόν πρότεινε να δημιουργηθεί ένας διεθνής «συνασπισμός» για την καταπολέμηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ή να επεκταθεί για τον σκοπό αυτό ο συνασπισμός που συγκροτήθηκε το 2014 για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.
Σύμβουλος του Μακρόν: Δύσκολο να καταπολεμηθεί η Χαμάς μέσα στη Γάζα
Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα με στόχο να «καταστρέψει» τη Χαμάς, η Γαλλία εκτιμά «ότι μια τέτοια επιχείρηση θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει με σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σύμβουλος του Μακρόν σε δημοσιογράφους. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, σίγουρα, να καταπολεμηθεί μια οργάνωση όπως η Χαμάς μέσα σε ένα τόσο πυκνό περιβάλλον όπως αυτό της Γάζας», δήλωσε.
Επικαλούμενος τον «συνασπισμό» κατά της Χαμάς που πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος, το περιβάλλον του εξήγησε ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να «ενισχύσει αυτό που κάνουμε στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους». «Είμαστε διατεθειμένοι να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό κατά της Χαμάς ή να συμπεριλάβουμε τη Χαμάς στο έργο που κάνουμε ήδη στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, στη βάση αυτού που θα μας ζητήσει το Ισραήλ», τόνισε.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ό,τι θα χρειαστεί για να απαλλαγούμε από αυτή την απειλή», τόνισε ο σύμβουλος.
Ο Γαλλία είχε δηλώσει ότι θέλει να ταχθεί υπέρ μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» η οποία «θα μπορεί να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».
«Αυτό που προτείναμε, είναι να προσπαθήσουμε να εργαστούμε σε αυτό που ο ΟΗΕ ονομάζει συνήθως ανθρωπιστικό διάλειμμα, για να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να βγάλουμε τους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας. Και ότι ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περιορισμένα χρονικά διαστήματα για την εδραίωση της προοπτικής μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο σύμβουλος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι είναι «πολύ εύθραυστο» να γίνεται λόγος για εκεχειρία επί του παρόντος, καθώς «η στρατιωτική επιχείρηση» του Ισραήλ κατά της Χαμάς δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.
Μακρόν στη συνάντηση με Αμπάς: «Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε την άμεση παύση της «επίθεσης» στη Γάζα και την παροχή προστασίας στον παλαιστινιακό λαό.
Ο Μακρόν από τη μεριά του δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν τραυματική για το Ισραήλ, αλλά ήταν επίσης καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό.
«Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μαζί με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
«Όνειρο η παράδοση άνευ όρων» λέει ο Μασούντ Πεζεσκιάν
Οι επιχειρήσεις και το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης του Ορμούζ
Πτήση επαναπατρισμού που ήταν προγραμματισμένη θα καθυστερήσει
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.