Κοσμος

Υπέρ πολιτικής λύσης δύο κρατών στο Ισραήλ ο Μακρόν - Η περιοδεία του στην περιοχή

Η Γαλλία στέλνει πλωτό νοσοκομείο στη Γάζα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν για τον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο © EPA / CHRISTOPHE ENA / POOL

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να εισέλθει στη Γάζα χωρίς εμπόδια

«Πρέπει να εργαστούμε για μια πολιτική επίλυση που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Φατάχ Αμπντέλ αλ-Σίσι.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στο Κάιρο. «Πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και την αύξηση του επιπέδου της έντασης στην περιοχή», τόνισε ο Μακρόν.«Επειδή είναι μια παλιά ιδέα, η λύση των δύο κρατών, δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστη», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ-Σίσι δήλωσε με την σειρά του ότι η χώρα του διαδραματίζει «πολύ θετικό ρόλο» προσπαθώντας να αποκλιμακώσει και να βρει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Macron in the Middle East: Where does France stand on Israel-Hamas war? • FRANCE 24 English

«Η Γαλλία δεν εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά», δήλωσε ο Μακρόν

Ο Μακρόν είπε ότι «η Γαλλία δεν εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά», αντικρούοντας την κριτική για την απάντηση της κυβέρνησής του στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και μαχητών της Χαμάς.

Ενώ πολλοί Άραβες ηγέτες κατηγορούν τη Δύση ότι πιστεύει πως «οι ζωές των Παλαιστινίων αξίζουν λιγότερο από εκείνες των Ισραηλινών», ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «όλες οι ζωές έχουν αξία, όλα τα θύματα αξίζουν τη συμπόνια μας, τη δέσμευσή μας για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Η επίσκεψή του στην Αίγυπτο πραγματοποιείται καθώς o ΟΗΕ, σύμφωνα με το France24, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη Γάζα, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Γαλλία στέλνει πλωτό νοσοκομείο στη Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να εισέλθει στη Γάζα χωρίς εμπόδια, προσθέτοντας ότι ένα πλοίο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού θα φτάσει σύντομα για να βοηθήσει στην υποστήριξη των νοσοκομείων της Γάζας, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Εκτός από το πλοίο και ένα αεροπλάνο θα φτάσει στην Αίγυπτο με βασικές προμήθειες. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο αυτό το πλωτό νοσοκομείο θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουλόν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση

«Η Αίγυπτος έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση σε βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, το οποίο μοιράζεται με τη Γάζα, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων», τόνισε ο αλ-Σίσι, ενώ υποστήριξε την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αν και η Αίγυπτος είχε σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες θα τις χρησιμοποιήσει μόνο με σύνεση και για αυτοάμυνα.

«Είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις αυτού του είδους τη δύναμη να τη χρησιμοποιείς λογικά, σοφά και ώριμα και να μην κάνεις υπέρβαση και να μην έχεις ψευδαισθήσεις για τη δύναμή σου», είπε, αναφερόμενος στις εσωτερικές εκκλήσεις προς την Αίγυπτο να εμπλακεί στην σύγκρουση.

Σίσι: Μην αφήσετε ποτέ τον θυμό σας να κάνει την υπέρβαση

«Έχετε αυτή την ικανότητα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας... μην αφήσετε ποτέ τον θυμό σας να κάνει την υπέρβαση», είπε.

Μιλώντας με τον Μακρόν, ο Σίσι είπε ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε κίνηση εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου - μια κίνηση που είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η Αίγυπτος δεν θα αντέξει - θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Περιοδεία του Μακρόν στη Μέση Ανατολή και συνάντηση με Νετανιάχου και Αμπάς 

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Κάιρο την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου μετά την επίσκεψή του στην Ιορδανία, όπου συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα στο Αμμάν.

Η περιοδεία του Μακρόν στη Μέση Ανατολή περιλάμβανε μονοήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία έχει ένα όραμα που εστιάζει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα στην προστασία των αμάχων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ