Κοσμος

Ο στρατός του Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας

Στη χώρα σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από περιοχή που δέχθηκε επίθεση στη Γάζα - Άτομα έξω από κτίρια
© EPA / MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Αλληλοκατηγορίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χαμάς - Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν 

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέρριψε στη Χαμάς την ευθύνη για την έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες.

«Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Τζόναθαν Κόνρικους, μέσω X (του πρώην Twitter). Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του, ο αξιωματικός ανέφερε πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει χίλια λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα.

Αντιδρούσε στις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΟΗΕ διότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας παρότι έγιναν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. «Τα καύσιμα που θέλουμε να μπουν είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η UNRWA (σ.σ. το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). Χρειάζεται για τις επιχειρήσεις μας. Και προφανώς υπάρχει επίσης ανάγκη για καύσιμα στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό «πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τη «δολοφονία» φυλακισμένου ηγετικού στελέχους της

Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για τη «δολοφονία» του Όμαρ Νταράγμα, ηγετικού στελέχους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που είχε συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ο 58χρονος Όμαρ Νταράγμα πέθανε σήμερα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα στη φυλακή όπου κρατείτο.

Στη γενέτειρά του, στην Τουμπάς της Δυτικής Όχθης - μεταξύ Ναμπλούς και Τζενίν - εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά την είδηση του θανάτου του Νταράγμα σε ισραηλινή φυλακή.

Τι θα επιδιώξει ο Εμανουέλ Μακρόν με την επίσκεψή του στο Ισραήλ

Μια προσωρινή και ανθρωπιστικού χαρακτήρα «παύση πυρός», με στόχους την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας και την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Γάλλοι, θα επιδιώξει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος θα επισκεφτεί σήμερα Τρίτη το Ισραήλ.

Αυτό ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι η γαλλική πρόταση δεν έχει το χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός ή ακόμα περισσότερο της ανακωχής - που περιέχουν στοιχεία μονιμότητας, αλλά αποσκοπούν στην απελευθέρωση των ομήρων, η οποία είναι και ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέες, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του δικαίου του πολέμου, κυρίως σε ότι αφορά το ζήτημα των ομήρων. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομήρων, που δεν είναι μόνο ισραηλινής υπηκοότητας, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Εκτιμά επίσης ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση της βίας, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον εμίρη του Κατάρ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλλά και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Σε συνομιλία που είχε με ομάδα δημοσιογράφων την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή προτού γίνει γνωστή η επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφέρει - σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου - τα εξής:«Ανάλογα με τις συζητήσεις, τις οποίες θα συνεχίσω τις επόμενες μέρες, θα εξετάσω μια επίσκεψη στο Ισραήλ. Απλά, θέλω να προσπαθήσω να πετύχω χρήσιμα πράγματα. Θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα κάνω τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες με όλους τους ηγέτες της περιοχής. Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση, αλλά η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εξ ορισμού ασταθής, γιατί βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο έντασης και πίεσης».

Σύμφωνα εξάλλου με την εφημερίδα La Tribune, η Γαλλία κατευθύνει μέρος των προσπαθειών της προς τον Λίβανο, στέλνοντας, μέσω του πρέσβη της, «μηνύματα μετριοπάθειας» στη Χεζμπολάχ, ενώ ένας από τους «ανομολόγητους στόχους» της διπλωματικής προσπάθειας είναι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την είσοδο του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με γαλλική πηγή που γνωρίζει το θέμα, να αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση, επιχειρησιακά, οι Ισραηλινοί δεν είναι καθόλου σίγουροι για την επιτυχία. Και να παρέμβουν, ναι, αλλά με ποιον σκοπό; Δεν πρόκειται να καταλάβουν τη Γάζα για χρόνια». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για τον πόλεμο στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ