New York Times - BBC: Λάθος μας οι ευθύνες στο Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα
Ομολογούν ότι η κάλυψη του βομβαρδισμού βασίστηκε σε ισχυρισμούς της Χαμάς
Έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας: New York Times και BBC ομολογούν λάθη στην κάλυψη του γεγονότος και στην απόδοση ευθυνών στο Ισραήλ.
Το BBC και οι New York Times είναι δύο από τα διεθνή ΜΜΕ που εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες αναφέρονται στην κάλυψή τους για την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί, στη Λωρίδα της Γάζας.
Αρκετά ΜΜΕ έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν πλέον την είδηση, καθώς δεν επιρρίπτουν ευθύνη σε κάποια πλευρά και κάνουν λόγο απλώς για έκρηξη στο νοσοκομείο.
Το BBC ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίον μετέδωσε την είδηση, αποδίδοντας ευθύνη στο Ισραήλ.
Από την πλευρά τους, οι New York Times αναφέρουν ότι στηρίχθηκαν υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς για το περιστατικό.
Η ανακοίνωση των NYT για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα
Οι ΝΥΤ, σε ανακοίνωση εκ της διευθύνσεως, γράφουν: Στις 17 Οκτωβρίου, οι New York Times δημοσίευσαν την είδηση μιας έκρηξης σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, ξεκινώντας την κάλυψή τους με ισχυρισμούς αξιωματούχων της Χαμάς ότι η αιτία ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν.
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι πρώτες εκδοχές της κάλυψης -και η προβολή που έλαβε σε πρωτοσέλιδο, ειδησεογραφική ειδοποίηση και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης- στηρίχθηκαν υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς και δεν κατέστησαν σαφές ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα. Το ρεπορτάζ άφησε στους αναγνώστες μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστος ήταν ο απολογισμός».
Οι New York Times καταλήγουν: «Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης της είδησης κατά τη διάρκεια μιας διευρυνόμενης σύγκρουσης και της ευρείας προβολής της, οι συντάκτες των Times θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με την αρχική παρουσίαση και να είναι πιο σαφείς σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να επαληθευτούν.
Οι επικεφαλής της ειδησεογραφικής διεύθυνσης συνεχίζουν να εξετάζουν τις διαδικασίες γύρω από τα μεγαλύτερα έκτακτα ειδησεογραφικά γεγονότα -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μεγαλύτερων τίτλων στο ψηφιακό ρεπορτάζ- για να καθορίσουν ποιες πρόσθετες διασφαλίσεις μπορεί να δικαιολογούνται».
Το BBC απολογείται για τον τρόπο που κάλυψε την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας
Στην ανακοίνωση του BBC για την κάλυψη της είδησης αναφέρεται:
«Επανεξετάσαμε την κάλυψή μας για ό,τι ακολούθησε μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης. Κατά τη διάρκειά της ο ανταποκριτής μας έδινε άμεση ανάλυση επί τόπου από την Ιερουσαλήμ σε μια είδηση που ήταν συγκεχυμένη και δύσκολη».
Το BBC συμπληρώνει: «Η εκπομπή κατέστησε επανειλημμένα σαφές ότι δεν είχε ακόμη εξακριβώσει ποιος ήταν πίσω από την έκρηξη. Ο ανταποκριτής είπε ότι οι Ισραηλινοί είχαν έρθει σε επαφή και ερευνούσαν, προσθέτοντας: "Είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο θα μπορούσε πραγματικά να είναι αυτό, δεδομένου του μεγέθους της έκρηξης, εκτός από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ή πολλές αεροπορικές επιδρομές"».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Στη συνέχεια εξήγησε ότι από την εμπειρία του ως δημοσιογράφου στη Γάζα δεν είχε δει ποτέ εκρήξεις τέτοιας κλίμακας που να προκαλούνται από ρουκέτες που εκτοξεύονται από την περιοχή. Τόνισε και πάλι ότι οι εικόνες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί. Δεχόμαστε ότι ακόμη και σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ήταν λάθος να κάνει εικασίες με αυτόν τον τρόπο για τα πιθανά αίτια και ζητούμε συγγνώμη γι' αυτό, αν και δεν ανέφερε σε κανένα σημείο ότι επρόκειτο για ισραηλινό χτύπημα.
Αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της παραγωγής του BBC και όποιος βλέπει, ακούει ή διαβάζει την κάλυψή μας μπορεί να δει ότι έχουμε παρουσιάσει τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς των δύο πλευρών σχετικά με την έκρηξη, δείχνοντας σαφώς ποιος τους λέει και τι γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 800 απαγχονισμοί ήταν προγραμματισμένοι για τις επόμενες μέρες
Η προοπτική στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ μοιάζει πλέον πιο μακρινή
O βραβευμένος σκηνοθέτης για τις φονικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Χαροπαλεύει ο οδηγός του λεωφορείου ο οποίος απεγκλωβίστηκε τελευταίος από τα σωστικά συνεργεία
«Ξεκινάει μια πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με αφορμή το Starlink Wi-Fi στα αεροπλάνα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους», έγραψε η τραγουδίστρια
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε το 2022
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Mία ημέρα μετά την κίνηση της
Για τη μια εκ των δυο παραδέχεται εν μέρει την ενοχή του
Νέες λεπτομέρειες τρεις μήνες μετά το θεαματικό χτύπημα
Χιλιάδες χρήστες ανέφεραν προβλήματα στη λειτουργία του
Αφόρητη πίεση από την Ουάσιγκτον προς την Κοπεγχάγη
Η μεγάλη διαφορά σύμφωνα με τον αναλυτή Ρέι Τακέι
Τι κατήγγειλε πριν από την τραγωδία η σερβιτόρα που σκοτώθηκε στην πυρκαγιά
«Το καθεστώς επιτίθεται σαν πληγωμένο ζώο», λέει ο γιος του τελευταίου σάχη
Χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα για χρήστες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα
To πιο ριζικό πείραμα δημόσιας υγείας των τελευταίων δεκαετιών
Αυξάνονται οι εκκλήσεις για απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους ανήλικους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.