Κοσμος

Την απελευθέρωση δύο ομήρων ανακοίνωσε η Χαμάς

Δεν ανήκουν στους 50 που επίκειται να αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκόνη και συντρίμμια από επίθεση στο Ισραήλ
Δύο ακόμη άτομα απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς © EPA / MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Απελευθέρωση δύο ατόμων από τη Χαμάς - Οι πληροφορίες για τους Αμερικανούς ομήρους και η συμφωνία για 50 απελευθερώσεις ακόμη

Η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (23.10) ότι προχώρησε στην απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων. Πρόκειται για δύο ηλικιωμένα άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα για λόγους υγείας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Al Jazeera οι δύο όμηροι είναι οι Nurit Yitzhak και Yocheved Levschitz. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για 2 από τα 50 άτομα τα οποία αναμένεται να απελευθερώσει η Χαμάς τις επόμενες ώρες, μετά από συμφωνία ΗΠΑ - Κατάρ. Στα χέρια της Χαμάς παραμένουν περισσότερα από 200 άτομα από την 7η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το CNN, oι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είπαν σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι περισσότεροι Αμερικανοί όμηροι - εκτός από την Τζούντιθ Τάι Ράαναν και τη Νάταλι Ράαναν, που αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή - είναι ζωντανοί και κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Η πεποίθηση ότι υπάρχουν περισσότεροι Αμερικανοί όμηροι ζωντανοί στη Γάζα είναι ένας σημαντικός λόγος που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συμβουλεύουν το Ισραήλ να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, είπε ο αξιωματούχος. Πιστεύεται ότι υπάρχουν λιγότεροι από 10 Αμερικανοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

«Υπάρχει σίγουρα η αίσθηση ότι η Χαμάς ανταλλάσσει ομήρους με τον χρόνο. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την 7η Οκτωβρίου, τόσο περισσότερο η διεθνής αντίληψη μετατοπίζεται από την οργή/τρόμο στις εκκλήσεις για ορθολογισμό», δήλωσε στο CNN άλλος Αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι αν κάποιοι από τους αγνοούμενους είναι νεκροί και απλώς δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη ή αν είναι όμηροι. Αλλά έχουμε μια αρκετά ισχυρή ιδέα ότι κάποιοι από τους 10, τουλάχιστον, κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς», είπε ο Blinken στο NBC News.

Πληροφορίες για επικείμενη απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς

Σε επικείμενη απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς αναφέρεται ο διεθνής Τύπος, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Κατάρ. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι, οι οποίοι φέρουν διπλή υπηκοότητα. Την ίδια ώρα, οι New York Times αναφέρουν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα από τη Χαμάς. Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, λέει στους Times από το Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρία.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, το να βιαστείς να το κάνεις αυτό μάλλον δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση», λέει ο ανώτατος αξιωματούχος. Οι ειδήσεις του Channel 12, επικαλούμενοι ισραηλινή πηγή, λένε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επισφραγιστεί σύντομα. Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τρομοκράτες εκεί και για την είσοδο βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσαν ανώνυμα στους New York Times Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα άτομα που επιβεβαιωμένα βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς είναι 222, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. Πριν από λίγες ημέρες, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες. 

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.