Κοσμος

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο

Αυξάνεται ο τρόμος στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορδέλα της γερμανικής αστυνομίας μετά την επίθεση με βόμβες μολότοφ σε εβραϊκή συναγωγή
Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο © Youtube / Welt

Βερολίνο: Επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή - Οι κινήσεις των δραστών και το αίτημα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Επίθεση με βόμβες μολότοφ καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης (17.10) σε εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο. Τις τελευταίες ημέρες, ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη αυξάνεται, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Ισραήλ, αλλά και το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία. 

Όπως αναφέρει η Welt, η επίθεση έγινε σε συναγωγή στην οδό Brunnenstrasse στο Berlin-Mitte. Οι δράστες φέρεται να είναι δύο άτομα, τα οποία πέταξαν δύο μπουκάλια με φλεγόμενο υγρό προς την κατεύθυνση της συναγωγής. Τα μπουκάλια έσπασαν στο πεζοδρόμιο και έσβησαν.

Μεταξύ άλλων, το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων καταδίκασε έντονα την απόπειρα εμπρησμού. «Αυτή η εμπρηστική επίθεση είναι η συνέχεια της εξύμνησης της τρομοκρατίας της Χαμάς στους γερμανικούς δρόμους».  Το Κεντρικό Συμβούλιο επέκρινε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τη διάδοση του μηνύματος της Χαμάς, η οποία είχε αποδώσει στον ισραηλινό στρατό την επίθεση με ρουκέτα σε νοσοκομείο στη Γάζα. Το Κεντρικό Συμβούλιο πρόσθεσε: «Όλοι έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αθώα, τραγικά θύματα δεν χρησιμοποιούνται για αποκρουστική τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Γερμανία καταδίκασε επίσης την επίθεση. Το κτίριο που έγινε στόχος των αγνώστων -έως αυτήν την ώρα- δραστών, στεγάζει πολλά εβραϊκά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου Ταλμούντ Τορά και μιας συναγωγής. Είχαν προηγηθεί αυθόρμητες διαδηλώσεις και μερικές φορές ταραχές στο Βερολίνο μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. 

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) με ανάρτησή του στο X έκανε αναφορά στην έκρηξη κοντά σε νοσοκομείο στη Γάζα. Ο κ. Σολτς έγραψε στα αραβικά: «Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες που λαμβάνουμε από την έκρηξη σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα. Τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν αθώοι. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Είναι σημαντικό όλα τα γεγονότα αυτού του περιστατικού να αποκαλυφθούν με λεπτομέρεια».

Βερολίνο: Αίτημα για ειδική ομάδα καταπολέμησης του αντισημιτισμού

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του FDP του Βερολίνου, Λαρς Φ. Λίντεμαν, ζήτησε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Αυτό πρέπει να δείχνει ξεκάθαρα πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Οι βίαιοι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθούν με την πλήρη αυστηρότητα του νόμου», απαίτησε ο Λίντεμαν.

Για την προστασία της εβραϊκής ζωής, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βερολίνου Franziska Giffey κάλεσε επίσης τους κατοίκους της πρωτεύουσας να είναι σε επαγρύπνηση. «Το Βερολίνο θα αναλάβει αποφασιστική δράση και θα χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους των αρχών ασφαλείας μας ενάντια σε τέτοιες ενέργειες και θα προστατεύσει την εβραϊκή ζωή στην πόλη μας». 

Διαβάστε επίσης »»» Οδύνη και χαλάσματα - Η επόμενη ημέρα στη Γάζα μετά την επίθεση στο νοσοκομείο μέσα από εικόνες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ