Κοσμος

Παίρνουν μέτρα για τους κοριούς στη Βρετανία - Επιστρατεύονται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι

Μετά την αύξηση των κοριών στη χώρα και στη γειτονική Γαλλία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παίρνουν μέτρα για τους κοριούς στη Βρετανία - Επιστρατεύονται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι

Βρετανία: Επιστρατεύονται σκύλοι για τον εντοπισμό κοριών σε ξενοδοχεία και σπίτια

Μετά την επιδρομή των κοριών στη Γαλλία, προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζει και η γειτονική Βρετανία, όπου μάλιστα σε υψηλή ζήτηση βρίσκονται οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που μπορούν να εντοπίσουν με την όσφρησή τους τα ενοχλητικά έντομα.

Η εξάπλωση των κοριών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς τα ξενοδοχεία έκλεισαν και οι άνθρωποι σταμάτησαν να ταξιδεύουν. Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων όμως, οι αδρανείς πληθυσμοί των κοριών άρχισαν να ανακάμπτουν.

Ο Γκάρι Τζέικμαν, διευθύνων σύμβουλος της K9 Detection Services στο Solihull των West Midlands, διαθέτει δύο εκπαιδευμένα σπρίνγκερ σπανιέλ, τον Μάιλο και τον Κόμπι, οι υπηρεσίες των οποίων ζητούνται όλο και περισσότερο από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ιδιώτες.

«Είχαμε πιθανώς 25% αύξηση των κλήσεων από τον Ιούνιο», δήλωσε ο Τζέικμαν στον Guardian. «Αυτοί οι σκύλοι τα βρίσκουν όλα μονομιάς. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που δεν μπορεί να ανιχνεύσει μια καλά εκπαιδευμένη μύτη», τόνισε. Η εκπαίδευση των σκύλων μπορεί να διαρκέσει 12 με 18 μήνες. 

Ο Μπράιαν Λιθ, ο οποίος διευθύνει την BDL Canine Services στο South Lanarkshire, εργάζεται με τον Benji, ένα σπρίνγκερ-κόκερ σπάνιελ.

«Δεν έχει να κάνει καθόλου με βρώμικα σπίτια», εξήγησε. «Έχω πάει σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων που είχαν κοριούς», πρόσθεσε.

Εκκρίνουν μυρωδιά - Πού τους βρίσκουμε συνήθως

Στην περίπτωση των κοριών, τα σκυλιά ανιχνεύουν μια φερομόνη που απελευθερώνουν  για να προσελκύσουν άλλα έντομα και των δύο φύλων.

«Σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, μπορείτε να τη μυρίσετε και εσείς», δήλωσε ο Δρ. Ρίτσαρντ Νέιλορ, διευθυντής του Ιδρύματος Bed Bug Foundation, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα έντομα και συνεργάζεται με σχολές εκπαίδευσης σκύλων.

«Παράγουν μια πολύ έντονη, αναγνωρίσιμη μυρωδιά», πρόσθεσε.

Οι κοριοί σπάνια απομακρύνονται περισσότερο από ένα μέτρο από το σημείο όπου τρέφονται και έτσι συχνά βρίσκονται κοντά στην κεφαλή του κρεβατιού, αλλά μπορεί να χρειαστούν ώρες για να τους εντοπίσετε. Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να τους εντοπίσουν μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τον Τζέικμαν.

Δαγκώνουν, αλλά δεν μεταφέρουν ασθένειες - Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Συνήθως, οι κοριοί μαρτυρούν την παρουσία τους με το δάγκωμά τους, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν με πρήξιμο και κνησμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να βρείτε ακαθαρσίες ή και αίμα στα σεντόνια σας. Τα καλά νέα είναι ότι οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νέιλορ, «οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές», καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να δημιουργήσει δυσφορία και εμμονές.

«Απομονώνει τους ανθρώπους. Νιώθουν ντροπή επειδή οι άλλοι τους συνδέουν ψευδώς με κακές συνθήκες διαβίωσης. Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν να δουν τους φίλους τους και δεν θέλουν να καλέσουν τους φίλους τους σπίτι τους. Η ποιότητα του ύπνου τους δεν είναι καλή καθώς κοιμούνται με τα φώτα αναμμένα. Επίσης μπορεί να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν τους κοριούς να περπατάνε πάνω τους πολύ καιρό αφότου τα έντομα έχουν φύγει», σημείωσε ο Νέιλορ.

Και ο πανικός συμβάλλει στην «αύξηση» των κοριών

Ενώ υπάρχει όντως μια αύξηση των κοριών, η οποία ευνοείται από τα ταξίδια, την αυξανόμενη αντίσταση στα εντομοκτόνα και την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων, η μεγαλύτερη αύξηση των καταγγελιών μπορεί να οφείλεται στα απανωτά ρεπορτάζ για τους κοριούς και στη φρενίτιδα που επικρατεί στη Γαλλία.

«Ο κόσμος βλέπει τα ρεπορτάζ και πανικοβάλλεται», δήλωσε ο Λιθ, ο οποίος έκανε δύο επιθεωρήσεις το Σάββατο, όπου δεν βρήκε ενδείξεις κοριών.

Ο Νέιλορ υποψιάζεται ότι τα κρούσματα θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Τζέικμαν.

«Πολλές φορές δεν βρίσκουμε κοριούς εκεί που μας καλούν», είπε. «Υπάρχει σίγουρα μια αύξηση, αλλά έχει ενταθεί λόγω του φόβου που νιώθουν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι ο φόβος θα ενταθεί όταν τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και ο κόσμος επιστρέψει από τη Γαλλία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ