Κοσμος

Αναφορές για ισραηλινά χτυπήματα σε αεροδρόμια στη Συρία

Τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου φέρεται να είναι εκτός λειτουργίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αεροδρόμιο της Δαμασκού
Το αεροδρόμιο της Δαμασκού © Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας/Jerusalem Post

Νέα κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Αναφορές για ισραηλινά χτυπήματα σε αεροδρόμια στη Συρία

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο, ένα τρίτο μέτωπο φαίνεται πως δημιουργείται και στη Συρία.

Πριν από λίγο, τόσο συριακά μέσα ενημέρωσης όσο και το Reuters μετέδωσαν ότι τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού και της βόρειας συριακής πόλης του Χαλεπίου έγιναν στόχος ισραηλινής επίθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις. Το Reuters μεταδίδει ότι τα δύο αεροδρόμια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ μια ιρανική πτήση προς Συρία φέρεται να έκανε αναστροφή.

Προχτές, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε χτυπήματα και από τη Συρία. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτές οι οβίδες εκτοξεύθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν (στη Συρία) και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς ή από τη Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απαντήσαμε στα πυρά και ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

H κατάσταση στο μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο

Περιορισμένη κρίνεται μέχρι στιγμής η συμμετοχή και η αντίδραση της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, η οποία είναι σύμμαχος με τη Χαμάς.

Βέβαια, οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο οργανώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το άνοιγμα νέου μετώπου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, κυρίως σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν συγκροτήσει, πολύ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων» με την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και την Δύναμη αλ-Κοντς, την μονάδα ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, συντονίζουν τις ενέργειές τους εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του «άξονα της αντίστασης» που ενσωματώνει παλαιστινιακά, λιβανικά, ιρακινά και άλλα κινήματα που τάσσονται κατά του Ισραήλ και συνεργάζονται με το Ιράν που τους προσφέρει χρηματική και επιμελητειακή βοήθεια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μοχάναντ Χατζ Αλι του κέντρου Carnegie για την Μέση Ανατολή, σε περίπτωση «καθολικής χερσαίας εισβολής στην Γάζα, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να βρεθεί αναγκασμένη να συμμετάσχει στον πόλεμο», προς χάριν «της ενότητας των μετώπων».

«Μία αποφασιστική επίθεση κατά μίας από τις συνιστώσες αυτής της συμμαχίας, επίθεση που θα μπορούσε να αφανίσει την Χαμάς», θα οδηγούσε «στην επέμβαση των άλλων συνιστωσών», εξηγεί.

Από την Κυριακή, η Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει τεράστιο οπλοστάσιο, ανακοινώνει τον βομβαρδισμό ισραηλινών θέσεων κοντά στη λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν επίσης αναλάβει την ευθύνη για έναν βομβαρδισμό και μία διείσδυση στο Ισραήλ.

Ισορροπία του τρόμου

Όμως, όλες αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν περιορισμένης κλίμακας, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στις παρυφές χωριών του νοτίου Λιβάνου, στη μεθόριο με το Ισραήλ.

Δυτική διπλωματική πηγή στη Βηρυτό υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής «εντός του πλαισίου των άτυπων κανόνων εμπλοκής που προβλέπουν ισοδύναμα αντίποινα».

Η «ισορροπία του τρόμου» κυριαρχεί από τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στις δύο πλευρές (1.200 νεκροί στη λιβανέζικη πλευρά, οι περισσότεροι άμαχοι, και 160 στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί).

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους κατά ισραηλινής θέσης, απαντώντας στον θάνατο τριών μελών της σε ισραηλινό βομβαρδισμό παρατηρητηρίων της δύο ημέρες πριν.

Αλλά «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει σε περίπτωση που υπάρξει έναυσμα, όπως μία χερσαία επίθεση στη Γάζα ή θάνατοι αμάχων στη μία και στην άλλη πλευρά», σύμφωνα με τη δυτική διπλωματική πηγή.

«Από το 2006, η θέση της Χεζμπολάχ ήταν επικεντρωμένη μάλλον στην αποτροπή παρά στην πολεμική αντιπαράθεση», δηλώνει ο Αραμ Νεργκιζιάν του Center for strategic and international studies (CSIS).

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει όλο και πιο προηγμένο πυραυλικό οπλοστάσιο, ελέγχει ντε φάκτο τον νότιο Λίβανο, παρά την ανάπτυξη εκεί του λιβανέζικου στρατού και των Κυανοκράνων του ΟΗΕ.

Τρομακτικό κόστος

Στις 14 Αυγούστου, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλαχ διατύπωσε προειδοποίηση προς το Ισραήλ, όταν εκείνο απείλησε ότι θα επαναφέρει τον Λίβανο στην «εποχή του Λίθου» αν η Χεζμπολάχ προχωρούσε σε προκλήσεις: «Στη Χεζμπολάχ, αρκούν λίγοι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψει τα αεροδρόμια, τους ηλεκτρικούς σταθμούς, τα κέντρα επικοινωνιών και τον (πυρηνικό) σταθμό της Ντιμόνα».

Τον περασμένο Μάιο, η Χεζμπολάχ έκανε επίδειξη των βαρέων όπλων της κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στον νότιο Λίβανο και προχώρησε σε προσομοίωση επίθεσης με drone κατά ισραηλινής κοινότητας.

Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ προχώρησαν επίσης σε προσομοίωση διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος με το άνοιγμα ρήγματος στον τσιμεντένιο φράκτη που έχει υψώσει το Ισραήλ στα σύνορα.

Το Ισραήλ και η Ουάσινγκτον, η οποία έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο στην περιοχή, έχουν απευθύνει προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ για το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου πολεμικού μετώπου.

Το κόστος ενός νέου πολέμου για τον ρημαγμένο οικονομικά Λίβανο θα ήταν τρομακτικό.

Επιπλέον, «η πολιτική και κοινοτική πόλωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που σε περίπτωση νέας ευρείας πολεμικής σύρραξης στον νότιο Λίβανο, ο σιιτικός πληθυσμός που αποτελεί στήριγμα της Χεζμπολάχ που θα διέφευγε από τις εμπόλεμες ζώνες δεν θα γινόταν ευνοϊκά δεκτός από τις υπόλοιπες κοινότητες του Λιβάνου, αντίθετα με αυτό που ίσχυε το 2006, προειδοποιεί ο Αράμ Νεργκιζιάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ