Κοσμος

Μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα - Εξέπνευσε το τελεσίγραφο της Χαμάς για την Ασκελόν

Ξεκίνησε η επίθεση - Καμία απελευθέρωση ομήρων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά σε κτίριο που στέκει ρημαγμένο στο Ισραήλ
Τελεσίγραφο από τη Χαμάς στους πολίτες της Ασκελόν του Ισραήλ © Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency / Getty Images

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Εξέπνευσε το τελεσίγραφο από τους κατοίκους της Ασκελόν - Η θέση για τους ομήρους

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Ισραήλ. Νωρίτερα σήμερα (10.10) η Χαμάς προειδοποίησε τους κατοίκους της Ασκελόν ότι έχουν προθεσμία λίγων ωρών για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την περιοχή. Μόλις η προθεσμία  εξέπνευσε, μπαράζ ρουκετών άρχισαν να εξαπολύονται από τη Γάζα. 

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam της Χαμάς, Abu Obeida, απειλεί τη νότια παράκτια πόλη με μια μεγάλη επίθεση με ρουκέτες τις επόμενες ώρες. «Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει τον λαό μας και να αναγκάσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης Ασκελόν προθεσμία να φύγουν πριν από τις 5 μ.μ.», λέει ο Abu Obeida στο κανάλι του στο Telegram, σύμφωνα με τους times of israel. Οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Έκκληση για την απελευθέρωση ομήρων 

Ένας Άραβας ισλαμιστής πολιτικός στο Ισραήλ έκανε σήμερα (10.10) έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους, για θρησκευτικούς λόγους, ορισμένους από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνέλαβε κατά την εισβολή της εδρεύουσας στη Γάζα παλαιστινιακής παράταξης το Σαββατοκύριακο. «Οι αξίες του Ισλάμ μάς υποχρεώνουν να μην πιάνουμε γυναίκες, παιδιά και τους ηλικιωμένους ως ομήρους», ανέφερε ο Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του κόμματος Ενωμένη Αραβική Λίστα, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως η απελευθέρωσή τους θα ήταν ένα «ανθρωπιστικό μέτρο που απαιτείται αμέσως».

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς έχει πει πως πήρε δεκάδες ανθρώπους ως ομήρους τους οποίους μετέφερε στη Λωρίδα της Γάζας και έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να θέλει να τους ανταλλάξει με χιλιάδες Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς, είπε πως έχει πάνω από 30 ομήρους. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε στο CNN πως ο αριθμός των ομήρων στη Γάζα είναι ανάμεσα σε 100 και 150.

Σύμφωνα με τους συγγενείς τους και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτούς περιλαμβάνονται ηλικιωμένες γυναίκες και μικρά παιδιά καθώς και Ισραηλινοί στρατιώτες. Το κόμμα του Μανσούρ βρίσκεται στην ισραηλινή αντιπολίτευση, αφού διετέλεσε μέλος μιας προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού. Αντλεί υποστήριξη από το 20% των πολιτών που ανήκουν στην αραβική μειονότητα του Ισραήλ πολλοί από τους οποίους ταυτίζονται με τους Παλαιστίνιους.

Περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί νεκροί

Σε πάνω από 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο, ανέφερε σήμερα η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ. Το ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συνέχισε τη λειτουργία του την Τρίτη, δήλωσε εκπρόσωπός του, διαψεύδοντας δήλωση της Χαμάς ότι χτύπησε με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 187.500 οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha) δήλωσε σήμερα πως σχεδόν 200.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη Γάζα, αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και αναμένουν ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού λόγω αποκλεισμού.

«Ο εκτοπισμός έχει κλιμακωθεί δραματικά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπερνώντας τους 187.5000 από το Σάββατο. Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα σχολεία της UNRWA», της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ocha Γενς Λάρκε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, λέγοντας πως ο αριθμός των εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται. «Η καταστροφή δρόμων και υποδομών εμποδίζει» την εργασία των ιατρικών ομάδων που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα, είπε ο Λάρκε.

Η UNRWA θα απευθύνει αυτή την εβδομάδα έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού, ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια επικοινωνίας του οργανισμού του ΟΗΕ Ταμάρα Αλριφάι σε βιντεοδιάσκεψη από το Αμάν. Είπε πως ο ΟΗΕ διαθέτει 54 σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Εξάλλου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι καταγράφηκαν 13 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας από το Σαββατοκύριακο και πως οι ιατρικές προμήθειες που είναι αποθηκευμένες εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσης το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι απαραίτητος για να προωθηθούν οι απαραίτητες ιατρικές προμήθειες στους πληθυσμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Τάρικ Τζασάρεβιτς, διευκρινίζοντας πως ο οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με «εταίρους».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που ήταν χθες, Δευτέρα, στο Κάιρο με την ευκαιρία μιας περιφερειακής συνόδου του οργανισμού, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Γάζα, για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προωθηθούν απαραίτητα αγαθά για την ιατρική φροντίδα και τη λειτουργία των νοσοκομείων. «Έχουμε ανάγκη αυτές τις προμήθειες. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καύσιμα, χωρίς ηλεκτρισμό. Οι προμήθειες που είχαμε προβλέψει είναι ήδη σε χαμηλό επίπεδο, άρα έχουμε ανάγκη να φθάσουν αυτές προμήθειες», επέμεινε ο Τζασάρεβιτς.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY