Κοσμος

Το Twitter «έκοψε» εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς

Μετά το «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έλον Μασκ για fake news σχετικά με το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To X, πρώην Twitter
To X, πρώην Twitter © EPA/ETIENNE LAURENT

Twitter: «Κόπηκαν» λογαριασμοί που συνδέονται με τη Χαμάς - Μετά το «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έλον Μασκ για fake news σχετικά με το Ισραήλ

Η διευθύνουσα σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, Λίντα Γιακαρίνο, δήλωσε σήμερα ότι το μέσο απομάκρυνε εκατοντάδες «λογαριασμούς που συνδέονται με την Χαμάς» και έλαβε μέτρα για να απομακρύνει ή να χαρακτηρίσει δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

«Συνεχίζουμε να απαντάμε άμεσα στα αιτήματα των αρχών επιβολής του νόμου από ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ», έγραψε η ίδια σε χθεσινή επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

«Καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έλον Μασκ για fake news στο X αναφορικά με το Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε επίσημη προειδοποίηση στον Έλον Μασκ για την παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ειδήσεων και «επαναχρησιμοποιημένων παλαιών εικόνων» που γίνεται στο X.

Η επιστολή καταφθάνει λιγότερο από δύο μήνες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι σαρωτικοί νόμοι που ρυθμίζουν το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρατηρούνται στην ΕΕ στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Εάν ο Μασκ, ιδιοκτήτης του X, δεν συμμορφωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους 6% των εσόδων του από το X ή πλήρη αποκλεισμό από την ΕΕ.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο αρμόδιος επίτροπος για τέτοια ζητήματα, έστειλε επιστολή στον Μασκ για να τον παροτρύνει να απαντήσει «άμεσα, πλήρως και με ακρίβεια» στο αίτημα να επικοινωνήσει με την Europol και τις «σχετικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου» εντός των επόμενων 24 ωρών.

Ο Μπρετόν υπενθύμισε στον Μασκ ότι το Χ πρέπει να έχει «αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον δημόσιο διάλογο που απορρέουν από την παραπληροφόρηση».

Ευρωπαϊκή Ένωση σε Μασκ: «Ενδείξεις πως το Χ χρησιμοποιείται για διάδοση fake news»

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, έχουμε ενδείξεις ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ», έγραψε ο Μπρετόν.

«Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και οι ΜΚΟ αναφέρουν ευρέως περιπτώσεις πλαστών και παραποιημένων εικόνων και γεγονότων που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα σας στην ΕΕ, όπως επαναχρησιμοποιημένες παλιές εικόνες άσχετων ένοπλων συγκρούσεων ή στρατιωτικό υλικό που στην πραγματικότητα προέρχεται από βιντεοπαιχνίδια. Αυτό φαίνεται να είναι προδήλως ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες», δήλωσε.

Ο Μασκ απάντησε στον Μπρετόν στο X λέγοντας: «Παρακαλώ απαριθμήστε τις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρεστε στο Χ, ώστε να τις δει το κοινό».

Από την πλευρά του, ο Μπρέτον απάντησε: «Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι τηρείτε τον λόγο σας».

Η επιστολή της ΕΕ στον Έλον Μασκ

Το Twitter «έκοψε» εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.