Κοσμος

Η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Μακάρθι

Απαντήσεις σε πέντε καίρια ερωτήματα που προκύπτουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Βουλή των Αντιπροσώπων: Η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Μακάρθι - Γιατί ξεκινά μια περίοδος αναταραχής για τους Αμερικανούς βουλευτές

Σε μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία του αμερικανικού Κογκρέσου παύθηκε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, θύμα των εσωκομματικών συγκρούσεων των Ρεπουμπλικανών. Ακολουθεί μια παρουσίαση των επόμενων βημάτων.

Υπάρχει προσωρινός πρόεδρος;

Αμέσως μετά την ψηφοφορία που οδήγησε στην παύση του Μακάρθι με 216 ψήφους υπέρ και 210 κατά, ο βουλευτής Πάτρικ ΜακΧένρι ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για πολύ μικρό διάστημα – έως τρεις ημέρες κατά τις οποίες θα συνεδριάσει το σώμα.

Τα καθήκοντα του προσωρινού προέδρου δεν είναι σαφή. Όπως αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων, το πρόσωπο αυτό «μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου όπως κρίνεται απαραίτητο και κατάλληλο μέχρι την εκλογή προέδρου ή αναπληρωτή προέδρου».

Αν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ορίζει σε γενικές γραμμές τη νομοθετική ατζέντα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας του σώματος είναι αυτός που προγραμματίζει τις συζητήσεις και την ψηφοφορία επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέλι Άρμστρονγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κύριο καθήκον του ΜακΧένρι θα είναι «να μας βρει νέο πρόεδρο». Οτιδήποτε περισσότερο, πρόσθεσε, θα οδηγήσει στην εκκίνηση διαδικασίας για την αποπομπή του.

Πάγωμα της νομοθετικής διαδικασίας;

Μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής είναι απίθανο να προχωρήσει η ψήφιση νομοσχεδίων για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ώρα που υπάρχει διορία ως τις 17 Νοεμβρίου προκειμένου να υιοθετηθεί νέος προσωρινός προϋπολογισμός και να αποφευχθεί εκ νέου μια παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον μία εβδομάδα για να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Τι κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί;

Οι 221 Ρεπουμπλικάνοι και οι 212 Δημοκρατικοί βουλευτές συσκέπτονται ήδη, σε μια προσπάθεια να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο.

Το κάθε κόμμα αναμένεται να προσπαθήσει να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου. Η απόφαση αναμένεται να είναι σχετικά εύκολη για τους Δημοκρατικούς, καθώς στηρίζουν όλοι τον επικεφαλής τους στο σώμα Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Μακάρθι τον Ιανουάριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την άλλη, λόγω των προφανών διαφωνιών τους, κυρίως με μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών που επιθυμούν μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ενδέχεται να δυσκολευθούν περισσότερο να ορίσουν υποψήφιο.

Ο ΜακΧένρι ενδέχεται να έχει πλεονέκτημα τώρα που έχει αναλάβει τη θέση του προσωρινού προέδρου. Ο Μακάρθι έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Πότε θα γίνει η ψηφοφορία;

Οι επικεφαλής και των δύο κομμάτων θα πρέπει να αποφασίσουν πότε είναι έτοιμοι να ξεκινήσει η διαδικασία της εκλογής.

Τον Ιανουάριο η διαδικασία απεδείχθη δύσκολη, καθώς ο Μακάρθι επί ημέρες δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό ψήφων για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής. Χρειάστηκαν συνολικά 15 ψηφοφορίες.

Τα πράγματα ενδέχεται να είναι τουλάχιστον το ίδιο χαοτικά για τους Ρεπουμπλικάνους, εκτός κι αν εκτιμήσουν ότι ο εσωκομματικός διχασμός πλήττει το κόμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος;

Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μέλος του Κογκρέσου. Για τον λόγο αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναφέρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, αν και είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ