Κοσμος

Με το βλέμμα στην Κίνα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία των νησιών Κουκ και Νιούε

Ενισχύεται η παρουσία της Ουάσινγκτον στον Ειρηνικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Αναγνωρίζουν επισήμως την ανεξαρτησία των νησιών Κουκ και Νιούε στον Ειρηνικό - Στόχος η αποτροπή κινεζικής διείσδυσης στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.
Ο ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν επισήμως ως «κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη» τις νήσους Κουκ και Νιούε © EPA/Michael Reynolds

ΗΠΑ: Αναγνωρίζουν επισήμως την ανεξαρτησία των νησιών Κουκ και Νιούε στον Ειρηνικό - Στόχος η αποτροπή κινεζικής διείσδυσης στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ο ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν επισήμως ως «κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη» τις νήσους Κουκ και Νιούε, δύο μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μια ακόμη κίνηση της Ουάσινγκτον να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

Ο Μπάιντεν προέβη στην ανακοίνωση πριν από τη διεξαγωγή αυτή την εβδομάδα μιας συνόδου κορυφής με ηγέτες νησιών του Ειρηνικού, στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής να εμποδίσει περαιτέρω κινεζικές διεισδύσεις σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας που η Ουάσινγκτον θεωρούσε για χρόνια ως ζώνη δικής της επιρροής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας με τις νήσους Κουκ, συνεργασία που χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο αμερικανικός στρατός κατασκεύασε διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης αεροπλάνων σε μία από τις ατόλες του νησιωτικού συμπλέγματος.

Παράλληλα ο Μπάιντεν τόνισε πως οι νήσοι Νιούε, αυτή η μικρή περιοχή που ονομάζεται επίσης «ο βράχος της Πολυνησίας», διαδραματίζουν «σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο» στον Ειρηνικό, ιδιαίτερα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Η σημερινή ανακοίνωση θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε το εύρος αυτής της μακρόχρονης σύμπραξης καθώς επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή των λαών μας», υπογράμμισε στην ανακοίνωση ο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί σε προτεραιότητες όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημόσια υγεία και η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ