Κοσμος

«Ναυάγησε» το project της Lego για δημιουργία τούβλων από ανακυκλωμένα μπουκάλια

Η αλλαγή από ABS σε PET και το πρόβλημα που προκύπτει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lego
Lego © Unsplash

Lego: «Ναυάγησε» η δημιουργία τούβλων από ανακυκλωμένα μπουκάλια - Η αλλαγή από ABS σε PET και το πρόβλημα που προκύπτει

Η Lego σταμάτησε το project για την κατασκευή τούβλων από ανακυκλωμένα μπουκάλια ποτών αντί για πλαστικό με βάση το πετρέλαιο, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Η κίνηση αυτή προέκυψε από τις προσπάθειες της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών στον κόσμο να ερευνήσει πιο βιώσιμα υλικά, στο πλαίσιο μίας τάσης που ωθεί τις εταιρίες να επανεκτιμούν τη συμβολή τους στις παγκόσμιες εκπομπές, καθώς η κλιματική κρίση κυριαρχεί.

Η αλλαγή από ABS σε PET και το πρόβλημα που προκύπτει

Η δανέζικη εταιρεία κατασκευάζει δισεκατομμύρια κομμάτια Lego ετησίως και το 2021 άρχισε να ερευνά μια πιθανή μετάβαση σε ανακυκλωμένο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) από το ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο (ABS), το οποίο χρειάζεται περίπου 2 κιλά πετρέλαιο για την παραγωγή 1 κιλού πλαστικού. Το ABS χρησιμοποιείται στο 80% περίπου των τούβλων Lego.

«Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα ποδήλατο από ξύλο αντί για ατσάλι», δήλωσε ο Tim Brooks, επικεφαλής βιωσιμότητας της Lego, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το υλικό που δεν βασίζεται στο πετρέλαιο είναι πιο μαλακό και απαιτεί επιπλέον συστατικά για την ανθεκτικότητα, καθώς και μεγαλύτερη ενέργεια για την επεξεργασία και την ξήρανσή του.

Το «επίπεδο αλλαγής του περιβάλλοντος κατασκευής ήταν τέτοιο που έπρεπε να αλλάξουμε τα πάντα στα εργοστάσιά μας» για να αυξήσουμε τη χρήση ανακυκλωμένου PET, είπε. «Μετά από όλα αυτά, το αποτύπωμα άνθρακα θα ήταν υψηλότερο. Ήταν απογοητευτικό».

«Δεν υπάρχει μαγικό υλικό»

Η εταιρεία δήλωσε ότι το 2021 απασχολούσε περισσότερα από 150 άτομα που ασχολούνταν με τη βιωσιμότητα. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Lego, Niels Christiansen, δήλωσε στους FT ότι η εταιρεία παιχνιδιών «δοκίμασε εκατοντάδες υλικά», αλλά δεν μπόρεσε να βρει ένα «μαγικό υλικό» για να λύσει τα ζητήματα βιωσιμότητάς του.

Αντ' αυτού, η Lego στοχεύει να κάνει κάθε μέρος του ABS πιο βιώσιμο, ενσωματώνοντας περισσότερα βιολογικά και ανακυκλωμένα υλικά. Ο Κρίστιανσεν δήλωσε ότι ο όμιλος θα τριπλασιάσει τις δαπάνες για τη βιωσιμότητα σε 3 δισ. δολάρια (2,45 δισ. λίρες) ετησίως έως το 2025, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβαρύνει με υψηλότερο κόστος τους καταναλωτές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ